Hlavní obsah

První věcná odpověď? Jak Ovčáček (ne)komunikuje zdraví prezidenta Zemana

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

V posledních týdnech, zejména však dnech, se obsáhle spekuluje o možném zhoršujícím se zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana. Až po opakovaných dotazech po dlouhých dnech a týdnech prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v pátek připustil, že je Zeman nemocný. Novinky nabízí výčet Ovčáčkových bagatelizujících odpovědí v čase. Pro srovnání se můžete v závěru článku podívat na to, jak kancelář prezidenta informovala o zdravotním stavu tehdejší hlavy státu Václava Havla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman, v pozadí mluvčí Jiří Ovčáček

Článek

Veřejnost naposledy prezidenta Miloše Zemana viděla 1. září v Brně při zahájení nového školního roku. Následně byla hlava státu od 14. září hospitalizována v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v pražských Střešovicích z důvodů „mírného vyčerpání a dehydratace”, propuštěn byl Zeman 22. září. V souvislosti s hospitalizací se vyrojilo mnoho spekulací o zdravotním stavu prezidenta, Hrad zvolil spíše taktiku nevyjadřovat se.

Nemocného prezidenta není potřeba ukazovat, řekl Ovčáček

Domácí

Podle médií ale důvody hospitalizace byly vážnější, Zeman měl mít tekutinu v dutině v břišní, která souvisí s problémy s játry.

Počátkem října pak prezidenta na zámku Lánech, kde Zeman dlouhodobě pobývá, navštívil šéf nemocnice a lékař Miroslav Zavoral, doporučil mu návrat do nemocnice, který prezident odmítl. Tím spekulace ještě zesílily. Novinky se mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka opakovaně dotazují na aktuální zdravotní stav hlavy státu. Na otázky Ovčáček neodpovídá věcně a dává přednost hodnocení osobnosti tazatele.

Jeden z prvních dotazů v návaznosti na informace redakce, že se prezidentův stav zhoršil, Ovčáček obdržel v úterý 5. října dopoledne. „Jaký je aktuální zdravotní stav pana prezidenta Zemana?,” zněl dotaz redaktora Novinek.

Obratem dorazila Ovčáčkova odpověď. „Nemusíte mít starost. Pan prezident se velmi těší na povolební vyjednávání,” odbyl státní úředník dotaz. Redakce se ovšem ptala na to, jakému se prezident těší aktuálně zdraví, nikoliv na co se těší.

„Odpověď jste obdržel. Opravdu nemusíte mít starost o zdraví pana prezidenta. Chápu Vaše rozjitřené pocity, ale snad Vás toto mé ujištění uklidní. Pokud ne, dejte si kafíčko,” utnul konverzaci mluvčí.

Na další kolo otázek došlo ve čtvrtek odpoledne poté, co prezidenta v Lánech opět navštívil Zavoral a doporučil mu ze zdravotních důvodů změnit naplánovaný program a nevyužít možnosti hlasování ve víkendových volbách ve volební místnosti.

Stejná otázka ze strany redakce. „Zdravotní stav pana prezidenta je mnohonásobně lepší, než jaký je morální stav českých novinářů,” zněla odpověď mluvčího.

Bez komentáře. Co je s prezidentem Zemanem, neví veřejnost ani po další návštěvě lékaře

Domácí

Informace o reálném zdravotním stavu prezidenta Hrad odmítá sdělit nejenom novinářům, ale také politikům i veřejnosti. Ovčáček pouze na sociálních sítích ujišťoval, že návštěvy Zavorala v Lánech i proběhlá hospitalizace byly plánované a „žádná senzace se nekoná”.

Rétoriku změnil až v pátek, kdy pro Rádio Z připustil, že Zeman není v úplně dobré kondici. „Nemoc může postihnout každého. Poté, co byl hospitalizován, musí nabrat sil. Musíme si uvědomit, že mu je 77 let, to se prostě mohou některé neduhy objevit,” prohlásil Ovčáček.

Současně odmítl, že by pochybnosti o svém stavu prezident, který má být klíčovým aktérem povolebního vyjednávání, rozptýlil tím, že veřejně vystoupí: „Teď je důležité, aby pan prezident měl dostatek sil pro další práci. Není potřeba ho vystavovat.”

Mlžil i ohledně voleb

Nejasnosti panovaly i ohledně toho, kdy a kde bude prezident volit. V uplynulých letech svůj hlas házel do volební urny na základní škole v pražských Stodůlkách, kde má trvalé bydliště. I na to se Novinky Ovčáčka dotazovaly.

„Pan prezident bude volit,” odbyl opět Ovčáček úterní dotaz, kdy a kde se tak stane. Včas to bude zveřejněno, doplnil ještě mluvčí.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman při volbě do Sněmovny

Až ve čtvrtek, tedy den před otevřením volebních místností, spolupracovníci Zemana v návaznosti na návštěvu a doporučení lékaře oznámili, že prezident odvolí na zámku v Lánech, kde jej navštíví členové tamní volební komise. K tomu Zeman potřebuje voličský průkaz, o nějž bylo možné zažádat nejpozději do středečních 16 hodin. Zeman tak musel s touto variantou počítat a o průkaz si zažádat už dřív.

Na dotaz, od kdy má prezident voličský průkaz, Ovčáček opět odmítl věcně odpovědět. „To je absolutně nedůležité, a proto neočekávejte žádnou odpověď. Důležité je, že pan prezident bude volit,” napsal.

Zeman musel mít vyřízený voličský průkaz už dřív

Parlamentní volby

Vyhýbavé odpovědi mluvčího Ovčáčka jsou jakýmsi evergreenem, otázkou ovšem zůstává, zda by měl takto komunikovat i zdravotní stav prezidenta republiky. Část společnosti má za to, že by měla vědět, v jaké kondici je nejvyšší ústavní činitel a vrchní velitel ozbrojených sil České republiky, který navíc bude výrazně promlouvat do povolebních vyjednávání ohledně sestavování vlády.

Na druhé straně pak stojí ti, mezi něž patří například předseda Sněmovny za ANO Radek Vondráček či vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček, kteří tvrdí, že zdravotní stav je soukromou záležitostí i u prezidenta republiky, a tudíž je pouze na něm, zda informace o něm poskytne, či nikoliv.

Zeman měl v neděli vystoupit v diskusním pořadu na CNN Prima News, nestane se tak. Ovčáček nevyloučil ani zrušení nedělní povolební schůzky s premiérem Andrejem Babišem (ANO), s níž se i po změně programu původně počítalo.

Foto: Jiří Ovčáček/Twitter

Prezident Miloš Zeman při volbě do Sněmovny

V pátek odpoledne Jiří Ovčáček na svém Twitteru zveřejnil tři oficiální fotografie hlavy státu, kterak volí.

Jak Hrad informoval o zdravotním stavu někdejšího prezidenta Václava Havla
3. září 1998Prezident se cítí velmi dobře a důvod ke spokojenosti s jeho zdravotním stavem mají také lékaři, potvrdil včera Havlův osobní lékař Ilja Kotík a ošetřující sestra Dana Toscaniová. Prezident bude na zámku v Lánech až do 15. září, kdy má odcestovat do Spojených států. Během příštího týdne by měla být známa nová sestava lékařského konzilia pečujícího o prezidenta.
9. srpna 1998K přetrvávajícím teplotám prezidenta Ilja Kotík uvedl: „Teploty během dne kolísají. Pan prezident je většinou dopoledne bez teplot, ale samozřejmě během dne dosahují teploty hodnot kolem 37,5 stupně Celsia. Samozřejmě mohou souviset se zánětem, ale pravděpodobně také se zvýšenou námahou, kterou prezident absolvuje, protože už je toho schopen. Ty různé zánětlivé parametry, ať již laboratorní, poslechové a další, se průběžně vyhodnocují a v případě jakéhokoliv signálu bychom zareagovali,“ řekl prezidentův ošetřující lékař Ilja Kotík.
29. května 1999Zdravotní stav Václava Havla se zlepšil natolik, že byl včera odpoledne propuštěn z nemocnice do domácího léčení na zámku v Lánech. „V rámci rekonvalescence bude prezident do neděle užívat antibiotika, “ řekl včera Havlův osobní lékař Ilja Kotík. Prezidenta bude pravidelně navštěvovat rehabilitační pracovník a zhruba obden přijede na vizitu osobní lékař Ilja Kotík.
21. prosince 1999Únava, kvůli níž prezident Václav Havel zkrátil víkendovou návštěvu Vatikánu, nebyla podle všeho prvním příznakem virového onemocnění, jak se jeho lékaři obávali. Prezident se včera už cítil lépe a jeho lékař Ilja Kotík mu pouze doporučil jeden až dva dny odpočinku. „Myslím, že by to mělo být všechno v pořádku, ale nechci to ještě zakřiknout,“ řekl Kotík. Lékaři zůstávají ve střehu, podávají prezidentovi vitaminy, má doporučeno užívat v případě potřeby paralen.
21. prosince 1999Prezident se včera už cítil lépe a jeho lékař Ilja Kotík mu pouze doporučil jeden až dva dny odpočinku. „Myslím, že by mělo být všechno v pořádku, ale nechci to ještě zakřiknout,“ řekl Kotík, který je spokojený i s tím, že se prezidentovi daří postupně shazovat přebytečné kilogramy. Snížení váhy o deset kilogramů a zlepšení tělesné kondice jsou podmínkou, aby Havlovi mohli lékaři vyoperovat břišní kýlu.
21. ledna 2000Lékaři z lázní Karlova Studánka a z prezidentského lékařského týmu se shodují, že ozdravný pobyt v Jeseníkách Václavu Havlovi prospěl. Prezidentův osobní lékař Ilja Kotík řekl, že Václav Havel načerpal v Karlově Studánce energii a vylepšil si svou fyzickou kondici před zvažovanou operací kýly, která je pozůstatkem operace tlustého střeva.„Zdravotní stav prezidenta se v některých parametrech dokonce zlepšil. O něco se vylepšily i jeho dechové funkce. Rehabilitační pobyt splnil svůj účel, navíc jsme se tak zatím vyhnuli chřipkové epidemii, což je u pana prezidenta důležité, “ řekl lékař Ilja Kotík. Havel podstoupil komplexní lázeňskou léčbu poprvé v životě a Kotík řekl, že díky rehabilitaci v klimatických lázních je prezident připraven lépe čelit infekcím dýchacích cest, které jej v minulosti často sužovaly.
25. září 2001Prezident Václav Havel byl včera kvůli problémům se srdcem převezen do nemocnice. „Krátce poté, co pan prezident nastoupil do letadla před odletem na státní návštěvu Itálie, se u něj objevila porucha srdeční činnosti, porucha srdečního rytmu, a proto ošetřující lékař, doktor Ilja Kotík, rozhodl, že prezident se musí podrobit vyšetření v nemocnici, “ řekl mluvčí prezidenta Ladislav Špaček.
30. listopadu 2001Prezident Václav Havel byl včera krátce po poledni propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích do domácího ošetřování. Prezidentův ošetřující lékař Ilja Kotík řekl, že následující dny patrně až do konce příštího týdne stráví na zámku v Lánech na Rakovnicku.Prezident, který se léčil v nemocnici ze zánětu průdušek, bude ještě o víkendu dobírat antibiotika. „Uvidíme po (jejich) vysazení, jak to bude vypadat, “ uvedl k další léčbě Kotík. Prezidentův stav byl podle něj v posledních dnech příznivý, od středy byl bez teplot. Zdravotní problémy prezidenta trápí již řadu let, naposledy byl v nemocnici koncem září s poruchou srdečního rytmu. Kvůli zánětu průdušek byl hospitalizován i letos v únoru. Lékaři včera ještě prezidenta kompletně vyšetřili. Výsledky podle Kolika prokázaly dobrou vzdušnost prezidentova pravého plicního laloku i to, že infekce již ustoupila. Havlova rekonvalescence bude mít podle Kotíka obvyklou formu. V lánském zámku bude v prvních dnech přítomna zdravotní sestra. Pětašedesátiletý prezident svůj dnes skončený pobyt v nemocnici přerušil pouze v neděli 28. října, kdy byl přítomen udílení státních vyznamenání na Pražském hradě.

Reklama

Související články

Prezidenta v Lánech navštívila dcera Kateřina

Prezidenta Miloše Zemana na zámku v Lánech ve čtvrtek odpoledne navštívila jeho dcera Kateřina. Za prezidentem dorazil i jeho ošetřující lékař a šéf Ústřední...

Výběr článků

Načítám