Hlavní obsah

Zeman musel mít vyřízený voličský průkaz už dřív

Aby prezident Miloš Zeman mohl volit na zámku v Lánech, musí mít vyřízený voličský průkaz. O něj bylo možné oficiálně zažádat do středečních 16 hodin. Hrad tedy s touto variantou musel počítat už dřív, než hlavě státu podle oficiálního vyjádření nedoporučil cestu do volební místnosti ošetřující lékař.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V posledním roce byl Miloš Zeman kvůli neuropatii odkázán na invalidní vozík. V květnu se na Pražském hradě konal pietní akt za oběti pandemie koronaviru.

Článek

Zeman v předchozích volbách hlasoval v Praze-Stodůlkách, kam patří podle svého trvalého bydliště. Ještě ve středu Hrad rozptyloval nepotvrzené informace o podlomeném zdraví hlavy státu, která má být jedním z hlavních aktérů povolebních vyjednávání, tvrzením, že prezidenta veřejnost uvidí v pátek u voleb. „Národ ho uvidí v pátek, jak jde k volbám,” řekl ve středu kancléř Vratislav Mynář.

Veřejnost Zemana při volbách neuvidí. Další program s otazníky

Parlamentní volby
Předchozí program prezidenta Miloše Zemana
7. záříJednání s předsedou ČMKOS Josefem Středulou
12. záříPorada expertního týmu za účasti ministrů obrany a zahraničí Lubomíra Metnara (ANO) a Jakuba Kulhánka (ČSSD)
14. záříHospitalizace v ÚVN z důvodu „mírného vyčerpání a dehydratace”.
22. záříPropuštění z nemocnice.
Jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).
Představiteli ODS Petrem Fialou a Pavlem Blažkem.
Předsedou SPD Tomiem Okamurou.
27. záříJednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO).
29. záříJednání s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD).
Setkání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem.
5. říjnaSpekulace o zhoršení zdravotního stavu.

Detaily tehdy Hrad nesdělil s tím, že je oznámí o den později. Ve čtvrtek pak uvedl, že Zeman vyslyšel doporučení svého lékaře, který ho ten den v Lánech navštívil, že prezident nepůjde do volební místnosti a odvolí v pátek na zámku v Lánech.

K tomu ovšem potřebuje voličský průkaz, který mohl získat nejpozději do středečních 16 hodin. „Pan prezident má voličský průkaz,” sdělil ve čtvrtek Novinkám mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Znamená to, že v době, kdy Hrad informoval o tom, že Zeman pracuje na zámku v Lánech, že se chystá volit a připravuje se na povolební vyjednávání, už počítal s tím, že Zeman může hlasovat i mimo „svou” volební místnost.

Hlasování na voličský průkaz
Na voličský průkaz může volič hlasovat v jakémkoliv volebním okrsku na území České republiky nebo ve zvláštním volebním okrsku v zahraničí.
Žádost o voličský průkaz lze podat v písemné nebo elektronické podobě s doručením úřadu do 1. října 2021 na listině opatřené úředně ověřeným podpisem voliče nebo v elektronické podobě prostřednictvím datové schránky voliče. Může také požádat osobně do 6. října 2021 do 16.00 hodin - volič se dostaví na úřad, prokáže svoji totožnost a úřad o žádosti učiní úřední záznam.
Volič, který hlasuje na voličský průkaz, musí průkaz odevzdat okrskové volební komisi. Komise mu poté vydá prázdnou úřední obálku a sadu hlasovacích lístků.
Pokud se volič, kterému byl vydán voličský průkaz, rozhodne hlasovat ve "svém" volebním okrsku, musí voličský průkaz rovněž odevzdat okrskové volební komisi. Jinak mu komise hlasování neumožní.
www.mvcr.cz

Na to, od kdy má Zeman voličský průkaz, mluvčí prezidenta nechtěl odpovědět. „To je absolutně nedůležité, a proto neočekávejte žádnou odpověď. Důležité je, že pan prezident půjde volit,” odbyl dotaz Novinek Ovčáček.

Prezidenta v Lánech navštívila dcera Kateřina

Domácí

Lánský starosta Karel Sklenička ve čtvrtek pro ČTK uvedl, že zatím není jasné, kdy volební komise s mobilní urnou k prezidentovi přijde. Uvedl, že on dá pouze požadavek a komise, jejímž není členem, rozhodne podle času. Dodal, že zatím nemá informace o tom, zda komise přijde v pátek, jak oznámil Hrad, či v sobotu. Podle něj bude komise s mobilní urnou obcházet více voličů.

V posledních dnech se v médiích objevují nepotvrzené informace o zhrošujícím se zdravotním stavu hlavy státu. Ve druhé polovině září byl Zeman hospitalizován. Prezidentská kancelář spekulace odmítá, tvrdí, že prezidentův zdravotní stav je dobrý, na konkrétní dotazy ovšem většinou odpovídá vyhýbavě.

Po čtvrteční návštěvě Zemanova lékaře Miroslava Zavorala v Lánech uvedl mluvčí, že bude „upravován i další program prezidenta republiky”. V plánu bylo třeba jeho povolební setkání s premiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem či účast v nedělním živě vysílaném televizním pořadu.

Problémy s játry. Klaus naznačil, co trápí prezidenta Zemana

Domácí

Veřejnost Zemana viděla naposledy 1. září v Brně při zahájení nového školního roku. Krátce se pro média vyjádřil ještě 22. září po propuštění z nemocnice, kdy se označil za draslíkového muže. Od té doby komunikuje přes svého mluvčího.

Exprezident Václav Klaus k Zemanově zdravotním stavu ve středu řekl, že prezident má problémy s játry.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám