Hlavní obsah

Prvňáků ubývá, přesto školy bobtnají

Právo, Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle odhadů letos do škol v pondělí 2. září nastoupí 107,8 tisíce prvňáků. Proti loňsku je jich o tři tisíce méně. Za posledních šest let je to nejslabší ročník. Nejsilnější byl ve školním roce 2014/15, kdy v září nastoupilo nově 117,4 tisíce prvňáků.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Přestože jich ubývá, ve školách je dětí pořád víc. Z devátých tříd totiž odcházejí populačně slabší ročníky a druhý stupeň pomalu opanovávají ty z nejsilnějších. Proto mnohé školy praskají ve švech.

„V minulém školním roce bylo 4172 základních škol, což je o jedno procento víc než před deseti lety. Ale počet žáků se zvýšil o 15 procent na 940 928 tisíc. Na mnoha školách byly zřizovány nové třídy, takže současných 46 774 tříd znamená přírůstek 10 procent oproti době před deseti lety,“ sdělila Helena Chodounská z Českého statistického úřadu.

Ministerstvo školství počítá s tím, že letos bude v základních školách 953,4 tisíce žáků.

Nejdrtivěji situace dopadá na ředitele v Praze a ve středních Čechách. Roste tam podle Chodounské počet obyvatel přirozenou měrou a zejména stěhováním. Oproti situaci před deseti lety vzrostly počty žáků v Praze o 42 procent, ve Středočeském kraji o 37 procent.

„Naopak nejnižší nárůst byl zaznamenán ve Zlínském kraji, na Vysočině, v Karlovarském a Moravskoslezském kraji, kde činil pět procent a méně,“ informovala.

Nedostatek učitelů

Rostoucí počet žáků dělá vrásky ministrovi školství. Jak sdělil Právu Robert Plaga (ANO), letos chybí šest tisíc učitelů. Do budoucna jich může být i deset tisíc, pokud ti starší odejdou na penzi. A právě v Praze a okolí už jsou ředitelé zoufalí při shánění kantorů.

V poslední době přibývá dětí, které nastupují do škol po odkladu povinné docházky. Loni to bylo 23,1 procenta z prvního ročníku, předloni 22,1 procenta a rok předtím 21,3 procenta. Nicméně před deseti lety byly jejich počty srovnatelné s dneškem, tedy 22,8 procenta.

Odklad školní docházky dostávají častěji chlapci než dívky. „U chlapců se odložené školní nástupy týkaly loni asi 30 procent z nich, a byly tak skoro dvakrát častější než u dívek, u kterých se jednalo o 16 procent,“ sdělila Chodounská.

Ve školkách přibývá batolat

V mateřských školách zase z dlouhodobého hlediska přibývá batolat. Ve školním roce 2008/09 jich tvořilo devět procent z 302tisícihlavé populace v mateřinkách, v tom uplynulém už jich bylo 12,5 procenta z celkového počtu 364 tisíc. Podle Chodounské navštěvovalo loni školky až 40 procent populace dvouletých.

Nejsilnější zastoupení měly pětileté děti (29 procent), které mají předškolní docházku povinně, následovány čtyřletými (27 procent) a tříletými (26 procent), zbytek činily šestileté. Do školek nechodilo asi 3400 pětiletých dětí, tedy tři procenta z ročníku, zjistila veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Jde vesměs o děti ze znevýhodněného prostředí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám