Hlavní obsah

Přísné Česko blokuje návrat cizincům s dlouhodobým pobytem

Občané států, které ministerstvo zdravotnictví zařadilo na seznam „černých“ zemí s extrémním rizikem, se nesmějí vrátit do Česka, i když mají povolení k dlouhodobému pobytu. Vyplývá to z ochranného opatření, jež ministerstvo vydalo 29. června. Mnohým lidem, kteří v ČR bydlí a pracují či studují, to způsobilo nečekané komplikace.

Na ilustračním snímku terminál 1 pražského letiště, který odbavuje lety ze zemí mimo Schengen.

Článek

Opatření vešlo v účinnost 1. července, jen necelé dva dny po vydání. Cizinci tak často neměli možnost vrátit se včas.

V případě zemí s nižším než extrémním rizikem mají ze zákazu vstupu na území Česka výjimku vedle občanů ČR také občané těchto zemí s povolením k dlouhodobému, přechodnému nebo trvalému pobytu.

Foto: repro MZČR, Novinky

U jiných než černých zemí mají lidé s přechodným i dlouhodobým pobytem výjimku ze zákazu vstupu na české území.

Foto: repro MZČR

Pokud se cizinci vracejí z černých zemí, ke vstupu na území Česka jim nestačí ani povolení k dlouhodobému pobytu.

V případě „černých“ zemí s extrémním rizikem, mezi něž patří mimo jiné Rusko, ale přechodný i dlouhodobý pobyt z výjimky vypadl. Výjimka platí pouze pro lidi s trvalým pobytem.

Právník: Je to drakonické

„Pokud tu mají dlouhodobý pobyt, tak mi to přijde vážně drakonické. Dlouhodobý pobyt má vždy nějaký účel – například podnikání, zaměstnání nebo studium. Takže ministerstvo teď těmto lidem fakticky brání naplnění účelu pobytu,“ řekl Novinkám advokát Jakub Backa z kanceláře Lechovský & Backa, který řadu cizinců žijících v Česku zastupuje.

Pivo v PET lahvi si domů vzít nesmíte, říká ministerstvo. Diskriminace hospod, reaguje právník

Ekonomika

„Navíc ti lidé vzhledem k aktualizaci seznamu nejrizikovějších zemí ani nemusí vědět, že cestují do takzvané černé země. I kdyby chtěli, tak se z těchto zemí nestihnou včas vrátit,“ dodal.

Cestující z Moskvy a Petrohradu na letišti neprošli přes kontrolu

Protože opatření vešlo v účinnost velmi rychle, řada cizinců o něm nevěděla a reagovat nestihli ani dopravci. Jak upozornil server pro Rusy žijící v Česku Vinegret.cz, ve čtvrtek tak v Praze přistály lety z Moskvy a Petrohradu s lidmi, kteří nové podmínky nesplňovali.

Vláda vydala paskvil. Zakázala v restauracích točit pivo i vařit čaj

Ekonomika

„Několik desítek lidí, většinou studentů a zaměstnanců mezinárodních firem, se ocitlo v nepříjemné situaci. Na sociálních sítích můžete najít jejich příběhy o této nepříjemné zkušenosti,” uvedl server.

Přiletět odjinud

Lidé, kteří neprošli přes pasovou kontrolu se tak mohli buď vrátit do Ruska, nebo si koupit letenku do jiné země, která vstup Rusům nezakazuje. Příletem z jiného státu by tak teroreticky mohli opatření obejít.

Informaci, že někteří cestující kvůli nesplnění podmínek pro vstup nebyli vpuštěni na území České republiky, Novinkám potvrdila mluvčí pražského letiště Klára Divíšková.

Novinky se ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zeptaly, zda je zákaz vstupu na území Česka pro lidi s dlouhodobým pobytem záměrem či omylem, a jaký vidí rozdíl mezi lidmi s trvalým a dlouhodobým pobytem. Ministr na opakované dotazy nereagoval.

V České republice podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v roce 2020 žilo 41 907 ruských občanů. Je to čtvrtá nejčastější země původu cizinců žijících v Česku.

„Černé” země s extrémním rizikem nákazy covidem-19
Botswana, Brazílie, Eswatini (Svazijsko), Indie, Jihoafrická republika, Kolumbie, Lesotho, Malawi, Mosambik, Namíbie, Nepál, Paraguay, Peru, Rusko, Tanzánie (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Tunisko, Zambie a Zimbabwe

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám