Hlavní obsah

Vláda vydala paskvil. Zakázala v restauracích točit pivo i vařit čaj

• Aktualizováno
Novinky, Bohumír Žídek, fia, ber, jam

Vláda ve středu chtěla povolit prodej piva z hospody v PET lahvích nebo ve džbáncích s sebou. Mělo to ale háček. Nařízení přeformulovala tak nešikovně, že umožnilo jediný výklad: restaurace a kavárny nesměly prodávat jakékoliv rozlévané nápoje ke konzumaci na místě. Poté, co Novinky na chybu upozornily, vláda formulaci kolem 13:30 v dokumentu na webu změnila.

Foto: vlada.cz

Usnesení Vlády ČR

Článek

Původní nařízení znělo: „Zakazuje se prodej alkoholických nápojů v případě prodeje z provozovny stravovacích služeb zákazníkovi mimo její vnitřní prostory (např. výdejové okénko).“ To znemožňovalo prodej nápojů ke konzumaci doma.

Toto nařízení vláda nahradila těmito slovy: „Zakazuje se prodávat rozlévané nebo na místě připravované nápoje k okamžité konzumaci.“ Zmizela zmínka o prodeji mimo vnitřní prostory, zmizela zmínka o alkoholu.

Jinými slovy, pokud by měly podniky nařízení brát vážně, nesměly by hostům uvnitř nabízet žádné nápoje, které by si mohli vypít vevnitř. Jediná možnost by byla prodat jim kávu, pivo či vodu s sebou.

Pivo v PET lahvi si domů vzít nesmíte, říká ministerstvo. Diskriminace hospod, reaguje právník

Ekonomika

„Dnešní usnesení vlády č. 1295 je možné vyložit tak, že zakazuje prodej celého spektra nápojů v restauracích, včetně např. točeného piva, rozlévaných limonád, čaje a kávy,“ řekl Novinkám Zbyšek Kordač z advokátní kanceláře Weinhold Legal.

„Není mi známo žádné racionální zdůvodnění takového kroku. Proto to vypadá, že se jedná o legislativního ,šotka‘. Domnívám se, že usnesení vlády by takovéto chyby obsahovat neměla,“ dodal.

Text vyměnili

Vláda následně v tichosti formulaci v dokumentu na webu změnila. Nově zní: „zakazuje se prodávat rozlévané nebo na místě připravované nápoje k okamžité konzumaci v případě prodeje z provozovny stravovacích služeb zákazníkovi mimo její vnitřní prostory (např. výdejové okénko)”.

Formulace před upozorněním Novinek:

Srovnání verze před upozorněním Novinek a po něm

Foto: vlada.cz

Usnesení Vlády ČR

„Chyba v přepisu“ 

„Došlo tam skutečně k nějaké chybě v přepisu, takže to bude ještě nějakým způsobem změněno, tak aby to skutečně bylo tak, jak je to zamýšleno. Myšlenka ze včerejška ale platí,“ sdělila na dotaz Novinek mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v reakci Novinkám napsal, že je v Bruselu, a odkázal na ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Ten zatím na dotaz stejně jako ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nereagoval.

Vláda od středy restauracím, hospodám a dalším podnikům nařídila zavírat již ve 20 hodin. Zároveň zakázala pití alkoholu na veřejnosti a prodej občerstvení na trzích.

Kromě toho původně zakázala prodej alkoholických nápojů z hospod s sebou. To se, jak Novinky upozornily, týkalo i stáčeného piva do PET lahví či džbánků ke konzumaci doma. Vládní představitelé následně uvedli, že to nebylo jejich úmyslem a nařízení upraví, aby tuto variantu explicitně dovolili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám