Hlavní obsah

Rusko čelí alarmující vlně covidu, přitom teprve začalo s druhými dávkami

Moskva

Ve středu zemřelo v Rusku dalších 672 lidí nakažených covidem-19. Třetí den za sebou tak v zemi padl rekord v denním počtu obětí. Testy navíc potvrdily dalších 23 543 případů pozitivních případů, což je nejvíc od 17. ledna. V Rusku už evidují přes 5,5 milionu případů nákazy a 135 886 obětí mezi lidmi, u nichž test prokázal nakažení koronavirem. Čísla jsou alarmující i vzhledem k tomu, že teprve ve čtvrtek přistoupila země na očkování druhými dávkami.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Očkování v Rusku (ilustrační foto)

Článek

Podle agentury Interfax připadá z nových případů 7597 na Moskvu, což představuje nárůst o 30 procent za den, v úterý jich bylo 5823.

Ve středu navíc v metropoli zemřelo dalších 108 nakažených, ve úterý to bylo rekordních 117 případů. Celkem už v Moskvě evidují 1,16 milionů nakažených a 22 556 mrtvých.

Sputniky jste nedodali, vraťte nám peníze, vystartovala Guatemala po Rusku

Koronavirus

Kvůli nárůstu infekcí v Rusku spustili ve čtvrtek program přeočkování. Nejde však o třetí dávku, ale teprve o druhou, i když se v zemi vznosně hovoří o tom, že se bude přeočkovávat každoročně. Druhá dávka se v zemi provádí do šesti měsíců po podání té první.

Moskevský starosta Sergej Sobjanin na Moskvany naléhal, aby příležitosti nechat se naočkovat podruhé využili kvůli tomu, že se Ruskem šíří indická varianta koronaviru delta. „Já jsem se nechal očkovat už podruhé,“ uvedl Sobjanin.

Po nadějných týdnech začínají počty nakažených ve světě znovu hrozivě růst

Evropa

Důvodem pro podávání druhé dávky je fakt, že pouhá jedna proti indické mutaci nezabírá, což mohlo přispět k prudkému nárůstu nakažených.

Při revakcinaci je možné očkovat se jakoukoli vakcínou zaregistrovanou v Rusku, v jediném moskevském středisku jsou ale zatím k dispozici jen vakcíny Sputnik V a Sputnik Light.

Putin uvedl, že dostal dvě dávky Sputniku V. Doposud vakcínu tajil

Evropa

Od 5. července bude podle agentury TASSmožné přeočkování i v 12 moskevských poliklinikách. To ale znamená, že nelze využít původní výhody Sputniku V; druhá dávka měla být podávána s jiným adenovirovým nosičem, což mělo zvyšovat její účinnost.

V červnu už Sobjanin v Moskvě nařídil povinné očkování části pracovníků kritické infrastruktury a lidí přicházejících do styku s veřejností. Povinnost pro stejný druh pracujících nově zavedli i v Amurské oblasti, kde se počet nakažených za čtyři týdny čtyřnásobně zvýšil.

Ruský prezident Vladimir Putin však ve středu uvedl, že je proti povinnému očkování. Vyzval ale obyvatele, aby se očkovat nechali. „Odborníci opakovaně řekli, že vakcinace je jediná cesta, jak zabránit dalšímu šíření epidemie,” uvedl Putin.

V Rusku panuje k očkování nedůvěra, aspoň jednu dávku dostalo jen 15 procent obyvatel.

Polsko odstartovalo mobilizační očkovací loterii. Vyhrát lze třeba auto

Koronavirus

Cílem nové očkovací kampaně, která zahrnuje nejen přeočkování druhou dávkou, ale také očkování lidí, jež prodělali covid-19, je dosáhnout kolektivní imunity, kdy bude ochráněno 60 procent obyvatel.

Ani to by však podle výpočtů nemuselo stačit pro zvládnutí nakažlivější indické mutace.

Reklama

Výběr článků

Načítám