Hlavní obsah

Přes hranice budou od soboty smět jen pendleři s platným razítkem

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) ve čtvrtek rozhodla, že od sobotní půlnoci budou přes hranice smět přejíždět pouze pendleři s platným razítkem. To jim bude při výjezdu a příjezdu dávat policie. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se tím tak omezí počet lidí, kteří hranice překračují. Cestují totiž přes ně i lidé, kteří v zahraničí nepracují a potvrzení mají například zfalšované.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Obnovené kontroly na hraničních přechodech.

Článek

„Od půlnoci 21. března 2020, tedy v noci z pátku na sobotu, nebude do hraničí vpuštěn nikdo kromě těch, kdo budou mít potvrzení. Dostanou knížku přeshraničního pracovníka. To je v podstatě kus papíru, na který budou policisté dávat razítko při výjezdu i příjezdu,“ sdělil na tiskové konferenci po jednání vlády ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Razítko budou dostávat každý den. Podle Hamáčka pak bude po třech dnech jasné, kdo je opravdový pendler a kdo ne. „Omezíme tím výjezdy jen pro ty, kteří jsou na tom životně závislí,“ dodal Hamáček.

Ti, kterých se nové opatření týká, si nebudou muset knížku přeshraničního pracovníka vytisknout. Dostanou ji přímo na hranicích.

Dosavadní opatření se nedodržují 

Tvrdší opatření pro Čechy, kteří za prací dojíždějí do sousedních zemí, zavedla vláda proto, že ta dosavadní lidé nedodržují. „Očekávali jsme, že se lidé budou podle našeho rozhodnutí chovat. Tak tomu ale bohužel není. Hranice překračují i ti, kteří potvrzení nemají,“ uvedl Hamáček.

Na kolejích UK a ČZU se konaly studentské večírky. Šířil se koronavirus

Koronavirus

Vládní opatření podle Hamáčka nedodržují ani někteří pendleři. Ti by totiž měli chodit pouze do práce. Kromě cesty do ní by neměli vycházet z domu. „Možnost našich občanů jezdit do zahraničí je velkou mezerou v karanténních opatřeních,“ podotkl Hamáček.

Pokud ale nebude ani toto nové opatření fungovat, zakáže vláda cestovat do zahraničí i lidem, kteří za prací dojíždějí.

Reklama

Výběr článků

Načítám