Hlavní obsah

I Fiala má svoje Čau, lidi. Zveřejnil první díl

Aktualizováno

Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý večer představil vlastní videoformát, ve kterém bude pravidělně komentovat aktuální dění. V prvním díle se zabýval koronavirem, zvýšením cen energií nebo narůstající inflací.

Foto: ČTK

Novoroční projev premiéra Fialy

Článek

Na úvod nového videoformátu, který se podle Fialy bude jmenovat Otázky a odpovědi z Kramářovy vily a který zveřejnil na svém Facebooku, premiér obhajoval postup svého kabinetu v boji s koronavirem.

„Já vím, že ta situace je hrozně těžká, lidé jsou unavení. Cesta, kterou jsme zvolili, je podle mě ta nejlepší s minimálními dopady na společnost. Ta opatření jsou jenom nezbytně nutná a vycházejí z doporučení odborníků,” řekl Fiala s tím, že kroky vlády už nesou první ovoce v podobě poklesu epidemické vlny a postupného rozvolňování opatření.

Stanjura odevzdal vládě návrh rozpočtu. Schodek má klesnout na 280 miliard korun

Ekonomika

Hned poté se Fiala dotkl tématu rapidního zdražení cen energií, které považuje za velký a aktuální problém. Odmítl při tom jako řešení plošná opatření, která prosazoval jeho předchůdce v premiérském křesle Andrej Babiš (ANO).

„V uvozovkách pomáhají těm, kteří to ani nepotřebují,” komentoval Fiala. Jeho vláda místo toho jako řešení zavedla rozšíření dávky na bydlení. „Ty dávky jsme upravili tak, aby byly pro tento případ využitelné,” řekl.

Tendr na dostavbu Dukovan 

Fiala se ve videu věnuje také dostavbě jaderné elektrárny Dukovany. „Je tu zbytečné zdržení. Již předcházející vlády mohly spustit tendr na dostavbu Dukovan. Rozhodli jsme se, že to musíme udělat prakticky okamžitě. Jsme připraveni během několika týdnů zahájit tendr na dostavbu,” uvedl.

Předseda vlády zmínil i narůstající inflaci, ze které mimo jiné obvinil dřívější vládu premiéra Babiše. „Je to způsobené mimo jiné i tím, jak hospodařila přechozí vláda. Já jsem Andreje Babiše varoval, on říkal, že straším,” prohlásil.

Vítěz tendru na Dukovany by mohl postavit další tři jaderné bloky

Ekonomika

Lidé podle něj narůstající inflací pocítí na svých úsporách. „Musíme mít protiinflační rozpočet, který nemá tak vysoký deficit. Je to ale běh na dlouhou trať,” nastínil řešení.

Na závěr videa pak také uvedl, že mu bude v premiérské pozici chybět řízení auta. „Baví mě řídit, ale není to slučitelné s funkcí premiéra. Já to chápu, ale řízení auta je něco, co budu jako premiér postrádat,” řekl.

Oproti pravidelným videím předchozího premiéra Babiše, které pod názvem Čau lidi zveřejňoval týden co týden a v nichž pokračuje i jako opoziční poslanec, není Fialův formát tak lidový a působí profesionálněji. Fiala kromě úvodního slova nemluví do kamery přímo k divákům, ale vede rozhovor s osobou v pozadí. Pouze občas, na zdůraznění svých slov, obrátí svůj pohled přímo do objektivu. Rozhovor je natáčen na několik kamer a profesionálně sestříhán.

Kalkulačka ukáže, zda lidé mají nárok na podporu kvůli zdražení energií

Domácí

Podle mluvčího vlády Václava Smolky by Fialova videa měla vycházet přibližně jednou za měsíc.

Fiala v úterý avizoval nový krok také na svém Twitteru. „Milí přátelé, připravuji pro vás na dnešní večer zajímavé video. Budu moc rád, když si na něj uděláte čas,“ napsal předseda vlády.

Podle Smolky se nejedná o přímou reakci na pořad expremiéra Babiše Čau, lidi. Babiš v posledním díle v pondělí zkritizoval Fialův kabinet mimo jiné kvůli česko-polské dohodě o dole Turów.

Anketa

Líbilo se vám video premiéra Petra Fialy?
Ano, dozvěděl/a jsem se zajímavé informace.
18,1 %
Ano, ale nic nového jsem se nedozvěděl/a.
2,2 %
Ne, nic nového jsem se nedozvěděl/a, bylo to jen PR.
5,6 %
Ne, bylo to škrobené. Čau lidi Andreje Babiše se mi líbí víc.
74,1 %
Celkem hlasovalo 1854 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám