Hlavní obsah

Stanjura odevzdal vládě návrh rozpočtu. Schodek má klesnout na 280 miliard korun

• Aktualizováno

Ministerstvo financí poslalo vládě státní rozpočet na letošní rok se schodkem 280 miliard korun. Předchozí vláda plánovala schodek 376,6 miliardy korun.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr financí Zbyněk Stanjura (vlevo) a premiér Petr Fiala.

Článek

Příjmy rozpočtu by letos podle resortu financí měly být 1613,2 miliardy korun, výdaje pak 1893,2 miliardy korun. Na výdajích tak plánuje kabinet Petra Fialy (ODS) oproti předchozímu návrhu uspořit  76,6 miliardy korun, vyplývá z informací ČTK.

Zároveň dodatečné příjmy rozpočtu 62,2 miliardy korun by měla vláda částečně využít na letošní mimořádné zvýšení důchodů, zvýšení příspěvku na bydlení v souvislosti s růstem cen energií nebo na kompenzace pro podnikatele. Vyplývá to z informací od důvěryhodného zdroje ČTK na ministerstvu financí. Návrhem se ve středu bude zabývat tripartita a poté vláda.

Stanjura: Deficit státního rozpočtu by měl být pod 280 miliard Kč

Domácí

Předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) navrhovala pro letošek státní rozpočet se schodkem 376,6 miliardy. Současná vláda Petra Fialy (ODS) již dříve avizovala, že by chtěla snížit výdaje rozpočtu o zhruba 80 miliard, tak aby deficit rozpočtu byl pod 300 miliardami korun. Za celý loňský rok skončil státní rozpočet v rekordním schodku 419,7 miliardy korun.

Zmrazení plateb za pojištěnce

Úspory oproti předchozími návrhu potvrzují třeba slova ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), který avizoval zmrazení odvodů zdravotního pojištění za státní pojištěnce.

Od ledna stát platí do systému veřejného zdravotního pojištění za zhruba šest milionů lidí, například seniorů, dětí nebo nezaměstnaných, 1960 korun měsíčně. Proti loňskému roku je to o 200 korun víc. To by se mělo změnit.

Válek naznačil zmražení plateb za státní pojištěnce

Domácí

„Vážím si nasazení všech zdravotníků. Během pandemie zvládli neuvěřitelnou pracovní zátěž. Chtěl bych je ujistit, že zrušením navýšení plateb na státní pojištěnce, které v létě populisticky schválila předchozí vláda, neohrozíme kvalitu ani dostupnost zdravotní péče,“ vzkázal Válek.

Zdravotnické odbory kritizovaly, že vláda chce od dubna platby za státní pojištěnce znovu snížit na loňskou úroveň. Umožnilo by jí to v rozpočtu pro letošní rok ušetřit zhruba 10,8 miliardy korun.

Úspory jednotlivých resortů: 

  • V případě jednotlivých kapitol by například ministerstvo obrany mělo hospodařit s rozpočtem o 5,4 miliardy korun nižším zejména kvůli neuskutečněné zakázce na bojová vozidla pěchoty.
  • Ministerstvo dopravy by mělo hospodařit s rozpočtem nižším o 9,1 miliardy korun zejména kvůli snížení slev na jízdném nebo kvůli čerpání nespotřebovaných výdajů z loňského roku. Úspory by se přitom neměly dotknout výstavby nových dálnic a železnic.
  • Ministerstvo školství by mělo mít o 5,1 miliardy korun méně ve srovnání s návrhem předchozí vlády. Úspory by mělo dosáhnout snížením neobsazených tabulkových míst. V případě platů učitelů ale nadále platí závazek udržet jejich plat nad 130 procenty průměrné mzdy.
  • Ministerstvo financí plánuje uspořit jednu miliardu korun na platech, celkem pak 1,9 miliardy Kč.
  • Ministerstvo kultury bude mít o 900 milionů korun méně, zasáhnout by to ale nemělo příspěvkové organizace státu. Nadále ale vláda plánuje dávat na kulturu do roku 2025 jedno procento HDP.
  • Ministerstvo zdravotnictví bude mít proti návrhu předchozí vlády k dispozici o 5,8 miliardy korun méně. Uspořit by mělo na výdajích na nákup vakcín proti koronaviru, které budou financované z nespotřebovaných výdajů loňského roku. V případě platů zdravotnického personálu platí podle návrhu prosincové rozhodnutí vlády o jejich navýšení o šest procent. Největší úspora je pak podle návrhu zachování plateb za státní pojištěnce na úrovni loňského roku. Platba za státní pojištěnce je 1767 korun za pojištěnce a celkem činí zhruba 125 miliard korun za rok. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám