Hlavní obsah

Kalkulačka ukáže, zda lidé mají nárok na podporu kvůli zdražení energií

Lidé si mohou ověřit, zda mají po zdražení energií nárok na státní podporu ve formě příspěvku na bydlení. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pátek představil webovou kalkulačku, kde si mohou zájemci možnou výši příspěvku spočítat.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Kalkulačka je dostupná na adrese energetickyprispevek.cz, kde se po vyplnění výše příjmů, údajů o domácnosti a typu bydlení lidé dozvědí, zda a v jaké výši jim mohou být zvýšené náklady kompenzovány.

V pátek dopoledne byla stránka s kalkulačkou obtížně dostupná.

„Rozhodli jsme se jít cestou adresné, konkrétní pomoci, a to cestou příspěvku na bydlení. Zvýšili jsme normativy a pro rok 2022 jsme udělali možnost, aby vláda mohla normativ ještě upravit, pokud bude potřeba,” uvedl Jurečka. Vyzval domácnosti, aby se neostýchaly pomoci od státu využít. Úřady práce budou informovat o podpoře své klienty. Česká správa sociálního zabezpečení by v únoru měla začít rozesílat dopisy lidem s důchodem.

Lze získat i jednorázovou podporu

Na příspěvek na bydlení mají nárok vlastníci bytu či trvale hlášení nájemníci, podnájemníci i lidé ve zkolaudovaných objektech k rekreaci, kterým na úhradu přiměřeného bydlení nestačí v Praze 35 procent příjmu a jinde 30 procent. Dávka pak odpovídá rozdílu mezi výdaji nejvýš do státem stanovených normativních nákladů a 0,3násobkem či 0,35násobkem příjmu. Parlament už schválil novelu, která pro letošek normativy jednorázově zvedá tak, aby byl příspěvek vyšší a zdražení zohlednil. Zákon musí ještě podepsat prezident. Podle Jurečky se podpis očekává v nejbližších dnech a příští týden by mohla novela vyjít ve sbírce zákonů.

Lidí v DPI je stále přes 50 tisíc, na přechod zbývají necelé tři měsíce

Ekonomika

Pomoci by měla i dávka mimořádné okamžité pomoci. Získat ji mohou ale jen lidé ve velmi vážné tísni bez prostředků. Úředníci posuzují nejen příjem a majetek samotného žadatele, ale i ostatních členů rodiny. Ministerstvo práce podmínky kvůli dopadům covidové epidemie či konci dodavatelů energií zmírnilo. Lidem se do výdajů započítají i splátky hypoték či leasingů. Mohou mít také menší úspory. Naspořená částka nesmí přesáhnout dvojnásobek životního minima domácnosti a dvojnásobek nákladů na bydlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám