Hlavní obsah

Praha přidá do covidového programu pro podnikatele 46 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský magistrát přidá 46 milionů korun do svého záručního fondu COVID Praha na podporu podnikatelů postižených opatřeními proti koronaviru. Celková částka vložená do fondu se tak zvýší na 646 milionů. O navýšení v pondělí rozhodli pražští radní.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Primátor Zdeněk Hřib (vlevo) 2. července 2020 na jednání pražského zastupitelstva.

Článek

Praha vytvořila program poté, co nebylo možné, aby se pražští podnikatelé hlásili do vládního programu COVID II. Záruky pro město vyřizuje Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB).

Původně vložených 600 milionů zaručí podnikatelům úvěry v celkové výši 1,4 miliardy. ČMZRB nyní dokončuje rozdělování částky. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) bude ale nakonec možné zaručit úvěry až za 1,55 miliardy a podpořit tak více žadatelů.

Havlíček: Státní záruky umožní úvěry za 670 miliard korun

Ekonomika

Peníze na navýšení částky vezme město, stejně jako dříve, z evropských peněz původně určených na dotace v oblasti inovací. Praha nemůže pro podobné účely použít peníze z rozpočtu města.

Praha ručí do 80 procent

Program COVID Praha pražský magistrát schválil v dubnu v reakci na koronavirovou krizi a fakt, že pražští podnikatelé nemohli žádat o půjčky z prvních dvou státních programů.

Pražský program měl stejné podmínky jako vládní COVID II. Podnikatelé žádali o bezúročné úvěry od 10 000 korun do 15 milionů či o příspěvek až milion korun na úhradu úroků. Praha za půjčky ručí do 80 procent. Program se vztahoval na malé a střední podniky do 250 zaměstnanců a s ročním obratem do 50 milionů eur.

Před podáním žádosti o státní záruku už musíte mít schválený úvěr, dozvěděli se pražští podnikatelé

Ekonomika

Živnostníci a firmy podle statistiky České národní banky (ČNB) čerpali ze záručních programů COVID II, III a Praha k 26. červnu zhruba deset miliard korun. ČMZRB do 29. června schválila v těchto programech žádosti za 15,3 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám