Hlavní obsah

Havlíček: Státní záruky umožní úvěry za 670 miliard korun

Právo, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda finišuje v nabídce záruk pro firmy, které potřebují kvůli dopadům pandemie peníze. Po čtvrtečním jednání vlády to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Celkem tak podle něj vláda umožní firmám čerpání úvěrů za celkem 670 miliard korun.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO)

Článek

„Dneškem jsme dokonali to, co jsme slibovali, a to, že záruční schémata budou klíčovým nástrojem podpory podnikatelů,“ prohlásil Havlíček.

Shrnul, že pro malé a střední firmy do 500 zaměstnanců stát poskytl záruky na úvěry do celkové výše 520 miliard Kč.

„Z toho 500 miliard je nejnovější schéma a 20 miliard jsou Covid I a Covid II. Pro velké firmy je nový objem ve výši 150 miliard korun. Fakticky tím můžeme říct, že jsme v posledních několika týdnech vytvořili objemy úvěrů ve výši 670 miliard korun, které se v následujících týdnech a měsících budou distribuovat zejména prostřednictvím bank se zárukou EGAP nebo Českomoravské záruční a rozvojové banky,“ sdělil Havlíček.

Začne Covid plus pro exportéry

Částkou 150 miliard měl Havlíček na mysli novou kapacitu Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Vláda totiž ve čtvrtek také schválila návrh ministerstva financí na mimořádný vklad ve výši čtyř miliard korun z vládní rozpočtové rezervy do fondu EGAP, určenému právě ke krytí závazků z poskytovaných záruk.

Havlíček: Ekonomiku musíme spustit, zdraví to dovoluje

Ekonomika

Maximální pojistná kapacita EGAP tak dosáhne přesně 142 miliard Kč. Díky navýšení má začít program Záruka Covid plus, jehož cílem je pomoci exportním podnikům zasaženým koronavirovou krizí.

„Novela zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou umožní, aby EGAP poskytoval záruky úvěrujícím bankám za splacení úvěru tuzemských vývozců, výrobních a obchodních podniků na provoz, pracovní kapitál, inovace a zkvalitnění výroby,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

„Cílem je posílení likvidity exportně orientovaných podniků. Záruka bude poskytována za závazky splacení úvěrové jistiny úvěrující bance,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám