Hlavní obsah

Praha je na tom nejlépe, PES je žlutý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příznivě se dál vyvíjí epidemická situace v Praze. V parametrech, které zohledňuje protiepidemický systém PES, je na tom metropole aktuálně nejlépe ze všech regionů. Index rizika tam nově klesl na 39 bodů, což odpovídá žlutému stupni PES, druhému nejmírnějšímu.

Článek

Na Velikonoční pondělí přibylo v Praze 185 potvrzených případů onemocnění covid-19, o 69 méně než v neděli. Nižší denní nárůst zaznamenali hygienici v hlavním městě naposledy v neděli 6. prosince. Minulý týden přitom ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) Pražany přímo osočil za to, že v teplých dnech chodí na vltavskou náplavku bez roušek, a prohlásil o nich, že se neumějí chovat.

Jestli se lidi utrhnou ze řetězu, máme veliký průser, řekl Blatný

Domácí

Mimořádně nízký byl ale v pondělí i počet očkování, pouze 563 podaných dávek vakcíny je nejnižší hodnota od 3. ledna.

Výsledek pravděpodobně ovlivnil prodloužený velikonoční víkend se čtyřmi volnými dny, kdy se méně testuje i očkuje.

Hamáček: Na konci dubna by se mohly otevírat služby či zahrádky

Domácí

Index PES v hlavním městě klesl za den z 45 na 39 bodů a dostal se tak po dlouhé době na druhý, žlutý stupeň systému. Naposledy tam byl začátkem prosince.

PES, který zohledňuje vybraná epidemiologická data, nyní slouží jen jako ilustrace vývoje epidemie. Vláda se systémem, s nímž přišla loni na podzim kvůli orientaci v zavádění koronavirových opatření, už zhruba od začátku roku neřídí, což vysvětluje mimo jiné britskou mutací či přetížeností nemocnic. Plánovala ho upravit, to se ale zatím nestalo.

Kritéria protiepidemického systému (PES)
• Kolik lidí se v poslední době nakazilo?
4denní počty pozitivních na COVID-19 (na 100 000 obyvatel)
• Kolik seniorů se v poslední době nakazilo?
14denní počty pozitivních na COVID-19 (na 100 000 obyvatel ve věku od 65 let)
• Narůstá počet nakažených – šíří se virus v populaci?
Zjednodušený výpočet reprodukčního čísla
• Dokážeme nakažené účinně a rychle zachytit?
Podíl hospitalizovaných, nezachycených v komunitě, za posledních 14 dní
zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Pokud by systém platil, lidé by ve žlutém stupni mohli chodit třeba do restaurací či za kulturou. Nyní však platí v celé zemi tvrdý lockdown a vláda zatím opatrně plánuje otevírání škol a konec omezení pohybu.

Druhý stupeň PES určuje hodnota 21 až 40 bodů. Blízko je mu nyní ještě Karlovarský kraj s 46 body, ostatní kraje mají nad 50. Většina ČR je ve třetím stupni, ve „čtyřce“ jsou Ústecký, Liberecký a Plzeňský kraj.

Od začátku epidemie loni v březnu prokázaly testy v hlavním městě 174 868 případů nákazy novým koronavirem, z toho téměř 91 500 v letošním roce. Ještě na přelomu února a března se denní přírůstky dvakrát dostaly nad 2000 nových případů za den. Za poslední měsíc ale klesly. Průměr za čtyři pracovní dny minulého týdne byl zhruba 654 případů za den.

OBRAZEM: Teplo vylákalo v Praze ven davy lidí

Domácí

Přibližně devět z deseti nakažených už se z nemoci vyléčilo. Naopak 2490 lidí s prokázaným covidem v Praze od začátku epidemie zemřelo. Také tento ukazatel se zlepšuje, od 23. března nepřibyl ve statistikách žádný den, kdy by v hlavním městě zemřelo 20 a více lidí. Za celý březen přitom takových dní bylo 14.

Pražské nemocnice stále hlásí nápor

I přes postupné zlepšování epidemické situace čelí nemocnice v Praze stále velkému náporu pacientů s covidem. Z celkových přibližně 3000 standardních nemocničních lůžek s kyslíkem byla k dnešnímu ránu volná necelá pětina. Lůžek s plicní ventilací bylo v pražských nemocnicích neobsazených 13 procent, vyplývá ze statistiky ministerstva zdravotnictví.

Policie v centru Prahy rozpustila nelegální noční večírek

Krimi

Do statistik se ještě nemohlo promítnout to, jak Pražané o svátcích dodržovali či nedodržovali epidemická opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám