Hlavní obsah

Ombudsmanem poslanci zvolili Zemanova kandidáta Křečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ve druhém kole tajné volby, která se konala ve středu, poslanci zvolili ombudsmanem Stanislava Křečka, kterého navrh prezident Miloš Zeman. Získal 91 hlasů z 88 potřebných. Druhý kandidát Vít Alexander Schorm získal pouze 53 hlasů. Volby se celkem zůčastnilo 175 poslanců. Současné ombudsmance Anně Šabatové končí šestiletý mandát příští týden.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zástupce ombudsmana Stanislav Křeček.

Článek

„Je to pro mě jisté překvapení. Nepočítal jsem ani s kandidaturou, ani s volbou. Byla mi dána důvěra jak prezidentem nominací, tak poslanci, že jsem byl zvolen,” uvedl 81letý Křeček.

„Beru to jako ocenění mé práce a beru to jako službu. Věřím, že to bude ku prospěchu obyčejných lidí, kteří se na nás obracejí,” dodal.

Poslanci veřejného ochránce práv ale zvolili až ve druhém kole. Z prvního kola postoupil Křeček, kterého v něm podpořilo 66 poslanců, a Schorm s 47 hlasy. Pro postup do druhého kola nezískal dostatečný počet hlasů právník Jan Matys, kterého podporovala ODS.

Ve Sněmovně zaznívaly nějaké hlasy, že někteří pracovníci byli nespokojeni s mojí volbou, tak to si musíme vyjasnit.
Stanislav Křeček

Poslanci se ještě před samotným prvním kolem volby stihli pohádat. Atmosféru vyostřil poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. Ten prohlásil, že šéf Člověka v tísni Šimon Pánek posílal předsedům politických stran SMS zprávy, ve kterých jim vyhrožoval, že budou mít problémy, když zvolí Stanislava Křečka.

Proti tomu se ale lídři stran ohradili. „Žádnou esemesku od Pánka jsem nedostal,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Špatný kandidát, vyhrálo stranické tričko, žehrá opozice na volbu Křečka

Domácí

Po tajné volbě, která rozhodla o budoucím veřeném ochránci práv, zaznívala zejména z opozice slova zklamání.

Křeček uvedl, že se bude chtít sejít se všemi pracovníky úřadu. A řešit chce i to, co padlo ve Sněmovně. „Ve Sněmovně zaznívaly nějaké hlasy, že někteří pracovníci byli nespokojeni s mojí volbou, tak to si musíme vyjasnit. Obecně bych vyzýval k tomu, abychom se všichni zklidnili, protože taková hysterie kolem žádné volby ochránce práv zatím nebyla. Je to úplně zbytečné. Mám něco za sebou, jsem zkušený člověk a jistě to budu dělat tak, aby byli lidé spokojeni," řekl Křeček.

Zeman: Křeček má ty nejlepší předpoklady

Foldyna kope do vlastních poslanců z ČSSD: Tuší konec, budou chtít trafiky

Domácí

Stanislav Křeček býval mezi lety 1998 až 2013 poslancem za sociální demokraty. Mezi lety 2013 a 2019 byl zástupcem veřejného ochránce práv, v roce 2019 však funkci ve dvoukolové volbě neobhájil.

Podle prezidenta Miloše Zemana má Křeček ty nejlepší předpoklady. „I při vědomí toho, že v loňském roce nebyl dvakrát zvolen zástupcem veřejného ochránce práv, jsem pevně přesvědčen, že tento kandidát má ty nejlepší předpoklady pro výkon funkce veřejného ochránce práv,“ napsal Zeman předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) v lednu.

Šabatová: Křeček je nešťastným kandidátem

Před volbou vyjádřili podporu Křečkovi sociální demokraté a SPD. Opozice naopak před volbou několikrát avizovala, že prezidentova kandidáta nepodpoří. Nejsilnější strana ANO měla při volbě volné hlasování.

Foto: Novinky s použitím ČTK

Vít Alexander Schorm a Stanislav Křeček

Za nešťastnou označila kandidaturu Křečka také dosluhující ochránkyně veřejných práv Anna Šabatová, jejímž zástupcem byl Křeček mezi roky 2014 a 2019.

Prezidentův kandidát se proslavil především v roce 2014 ve sledované kauze studentky, které škola zakázala nosit hidžáb. Zatímco podle Šabatové škola dívku nepřímo diskriminovala, protože šátek je projevem náboženského vyznání, podle Křečka měla škola právo určit, jak mají žáci při výuce vypadat.

Zeman navrhl na ombudsmana Křečka. Přiznal, že uvažoval o Valachové

Domácí

Křečka nominoval Zeman místo Válkové

Původně měla na funkci ombudsmana kandidovat také exministryně spravedlnosti za ANO Helena Válková, kterou navrhl prezident. Později ale její nominaci stáhl, a to kvůli její dřívější spolupráci s prokurátorem Josefem Urválkem, který figuroval mimo jiné v politickém procesu s Miladou Horákovou nebo s Rudolfem Stránským. Místo ní tak prezident navrhl na funkci Křečka.

Ombudsman je volen poslanci na funkční období šesti let.

Reklama

Výběr článků

Načítám