Hlavní obsah

Špatný kandidát, vyhrálo stranické tričko, žehrá opozice na volbu Křečka

Novinky, ren, ber

Středeční úspěch 81letého Stanislava Křečka při volbě ombudsmanem je podle většiny opozičních poslanců špatná zpráva a zklamání. Pro Křečka, kterého do funkce navrhl prezident Miloš Zeman, ve středu večer hlasovalo v tajné volbě celkem 91 poslanců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanislav Křeček

Článek

Křeček, který v minulosti působil jako zástupce ombudsmana, ve středu ve druhém kole volby získal 91 hlasů, jeho protikandidát Vít Alexander Schorm, kterého navrhl Senát, obdržel 53 hlasů.

„Špatná zpráva. My volili Schorma dle podpory našich senátorů. Lidé by si zasloužili důstojného veřejného ochránce práv. Ne někoho, kdo nezná rozsah činností úřadu a nedokáže vystoupit z vlastních předsudků, natož aby vystoupil v zájmu někoho, komu se děje křivda,” reagoval na zvolení Křečka šéf Pirátů Ivana Bartoš.

Ombudsmanem poslanci zvolili Zemanova kandidáta Křečka

Domácí

Předseda ODS Petr Fiala považuje zvolení bývalého poslance ČSSD, který byl favoritem prezidenta Miloše Zemana, za odraz sil ve Sněmovně.

„Nelíbí se mi to, ale je to výsledek svobodných voleb. Už na podzim bude možné udělat první krok ke změně poměrů v zemi. Neklesejme na mysli a bojujme. Pouze tak se zbavíme současné Babišovy chobotnice,” reagoval Fiala.

Zvolení Křečka kritizují i zástupci TOP 09 a STAN. „Je to pro nás zklamání, funkci vnímáme jako takovou, kterou založil Otakar Motejl. Ten se zastával slabých, byl schopen bojovat s úřady. Nemáme pocit, že by Křeček chtěl funkci zastávat tímto způsobem,” zhodnotil šéf STAN Vít Rakušan jméno nového veřejného ochránce práv.

TOP 09: Křeček šíří dezinformace 

Ještě ostřeji se vyjádřila jeho kolegyně a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Pan Křeček svými vyjádřeními popírá, co je jasnou funkcí tohoto úřadu. Nechce se zastávat menšiny, ale většiny. Takovéto výroky až na úrovni rasistických výroků od něho zaznívají. Je to často šiřitel dezinformací, což ho činí naprosto nevěrohodným,“ pustila se do Křečka, aniž by své výhrady blíže specifikovala.

Podle lídra lidovců Mariana Jurečky byl Křeček zvolen proto, že byl dlouhá léta poslancem za ČSSD a ke straně má stále blízko.

„Na ombudsmana nebyl vybrán nejlepší kandidát, ale kandidát, který měl správnou stranickou knížku. Škoda že nerozhodovala kvalitativní kritéria, ale stranické tričko a koaliční dohoda,” uvedl Marian Jurečka.

Narážel na deklarovanou podporu pro Křečka ze strany ČSSD i zástupců ANO i na dřívější slova předsedy ČSSD Jana Hamáčka, že sociální demokracie nebude podporovat kandidáty Senátu, protože horní komora je „pravicová“.

ANO: Méně lidskoprávní roviny

Výsledek hlasování naopak hájil poslanec Martin Kolovratník z ANO. Ačkoliv nechtěl prozradit, koho volil, uvedl, že Křečka považuje za zkušeného kandidáta. Měl by se podle něj vrátit k původní náplni úřadu a místo řešení lidskoprávních vztahů se více věnovat problémům občanů v boji s úřady a agendu obecně zeštíhlit.

„Příliš lidskoprávní étos, který má úřad nyní pod vedením končící ombudsmanky (Anny Šabatové), chce trochu umírnit, a to podle mě zvítězilo v Poslanecké sněmovně. Mně se líbí, že by měl být úřad užší a v hlavní rovině by se měl věnovat ochraně a boji občana vůči úřadům a byrokracii,” vysvětlil Kolovratník, proč se mu Křečkův přístup líbí.

Křečkovi pogratuloval prezident Miloš Zeman. „A děkuje všem, kdo mu vyslovili podporu,” uvedl na Twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Přehled ombudsmanů:
Otakar Motejl (prosinec 2000 až květen 2010)
Pavel Varvařovský (září 2010 až prosinec 2013)
Anna Šabatová (únor 2014 až únor 2020)
Stanislav Křeček (únor 2020)
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám