Hlavní obsah

Poslanci se opět nedostali na „ukrajinskou“ strategii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslancům se ani ve středu nepodařilo projednat vládní strategii na zvládání uprchlické vlny z Ukrajiny po ruské invazi. Jednání totiž zablokovalo třetí čtení sporné novely stavebního zákona, které svými zdlouhavými projevy natahovali opoziční poslanci hnutí ANO, jež zákon v minulém volebním období prosadilo. ANO nejprve požádalo předřazení strategie, to však koaliční většina odmítla.

Foto: ČTK

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Článek

„Prosím vás, tak mi řekněte, je ta strategie, je ten plán? Já jsem ho doteď nedostala, já ho nemám. Pořád o to žádám pana ministra vnitra (Vít Rakušan za STAN),“ uvedla při ranním schvalování programu Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

„Vy moc dobře víte, že stavební zákon je ten, který hnutí ANO v minulém funkčním období prosadilo. A dneska je tam návrh na zamítnutí (odkladu zákona). Takže se dá předpokládat, že určitě proces nebude krátký. Pojďme a schvalme bod Strategie zvládání uprchlické vlny,“ řekla a vyzvala, aby se jednalo o první bod úterního jednání.

Zpřísníme kontroly pasů uprchlíků z Ukrajiny, plánuje vnitro

Domácí

Vládní většina ale na její výzvu nereagovala a schválila návrh na zařazení bodu až po třetím čtení stavebního zákona, jak navrhl právě Rakušan, který měl o strategii Sněmovnu informovat.

Rakušan: Strategii představím do 18. května 

Rakušan řekl Novinkám, že jeho postup odpovídá původnímu harmonogramu.

Už nyní je v systému dolní komory dostupný první tisk, který vložil do 14. dubna, jak slíbil. „To jsou základní strategická východiska,“ komentoval šéf vnitra.

A na základě předchozí domluvy nyní musí do 18. května předložit sněmovnímu bezpečnostnímu výboru informace o dalším vývoji. Nevyloučil však, že by to mohlo být dříve.

„Uvidíme, jak se to vyvine, jestli bude mimořádná schůze,“ dodal Rakušan.

„Lhaní a nenávist“. Ministři po urážkách od Okamury odešli ze schůze Sněmovny

Domácí

Odkazoval přitom na to, že plán, jak zvládnout vlnu příchozích z Ukrajiny, chtěli poslanci projednat již během úterního jednání. Avšak bez úspěchu.

Důvodem bylo vystoupení šéfa SPD Tomia Okamury, ve kterém se obul do členů vlády a Ukrajince přirovnával k ekonomickým uprchlíkům, což vedlo k ochodu ministrů ze sálu a podle jednacího řádu také předčasnému konci schůze.

Výborný: Okamurův „fašistický“ projev

K jeho vystoupení se ještě ve středu ráno vrátil i šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný, který ho přirovnal k fašistickému projevu.

„To, co tady včera zaznívalo z úst jednoho člena tohoto zákonodárného sboru, byla snůška lží, nenávisti, xenofobie. Tento projev si v ničem nezadá s projevy vlajkařů, s projevy těch českých fašistů na konci první republiky a během druhé republiky,“ prohlásil u řečnického pultíku lidovec.

Opozice kritizovala odklad a změnu stavebního zákona

Domácí

Nakonec poslanci strávili projednáváním třetího čtení novely stavebního zákona, která má do července 2024 odložit vznik „centrálních“ institucí, pod které mají dnešních úřady při obcích a městech přejít, několik hodin, ale k výsledku nedospěli.

Rozpravu provázely dlouhé řečnické výměny mezi vládou a opozicí.

Následně bylo jednání přerušeno ve 13:30, kdy byla pevně zařazena volba členů některých státních orgánů. Středeční jednací den trvá kvůli schůzi vlády do 14 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám