Hlavní obsah

Opozice kritizovala odklad a změnu stavebního zákona

Vládní návrh na roční odklad klíčových pasáží nového stavebního zákona je po pátečním druhém čtení ve Sněmovně před závěrečným schvalováním. To by mohlo následovat za dva týdny.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Schůze Poslanecké sněmovny. Ilustrační foto

Článek

„Cílem návrhu tohoto zákona je odložit naplňování soustavy státní stavební správy tak, aby nedocházelo k faktickému vytvoření Nejvyššího stavebního úřadu a státních krajských stavebních úřadů,“ popsal ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Pátečnímu hlasování předcházela více než čtyřhodinová debata. Odklad a následné schvalování přepracovaného stavebního zákona čelí silné kritice opozice, především z řad ANO v čele s bývalou ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou, která původní normu v minulém období prosadila.

Dostálová v pátek mimo jiné připomněla, že norma nedávno získala v anketě Deloitte Legal pod záštitou Hospodářské komory titul zákon roku. S kolegou Martinem Kolovratníkem (ANO) Bartošovi předala diplom s oceněním „jejich“ zákona. „Byla bych ráda, kdybyste si ho vystavil v kanceláři, pokud chystáte věcné změny,“ popíchla Dostálová ministra.

Úřadů ubude

Ten se tím nedal zviklat. „Stále tu slyším, že je to zákon roku, ale my nechceme nést ty náklady odhadované až na 20 miliard korun,“ reagoval Bartoš. Odkazoval se tak na původní analýzy ministerstva vnitra, jež počítaly s budováním nových úřadů. Resort však později odhad snížil.

Nynější vláda chce o rok, do pololetí 2024, odložit vznik krajských stavebních úřadů zřízených pod Nejvyšším stavebním úřadem, kam mají přejít nynější stavební úřady fungující u měst a obcí.

Podle plánu má od poloviny roku 2023 začít fungovat pouze Specializovaný a odvolací stavební úřad, který bude mít na starosti vyhrazené stavby. Půjde o velké investiční akce typu dálnic, železnic, přehrad nebo zásobníků plynu.

„Pokládám za důležité, abychom touhle fází odložení prošli co nejrychleji a abychom se především mohli bavit společně nad tou věcnou novelou a našli řešení, které bude pro Českou republiku rozumné. Tady vidím v každém případě světlo na konci tunelu,“ prohlásil před poslanci ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Předseda opozičního klubu SPD Radim Fiala ujišťoval ministra Bartoše, že pokud vláda přijde s takovým návrhem, který zkrátí stavební řízení a zvýší nabídku nemovitostí k bydlení, jeho poslanci pro to zvednou ruku. Vládní návrh však zkritizoval, protože podle něj znamená nejistotu a chaos ve státní správě i neúctu k právu.

Nynější koalice se zatím dohodla na tom, že by mělo zůstat 371 stavebních úřadů místo současných zhruba 700. To se některým starostům obcí nelíbí.

Ministerstvo pro místní rozvoj argumentuje, že 90 procent občanů se změna nedotkne a dojezdová vzdálenost na úřad byla stanovena na nejvýše 35 kilometrů.

Od začátku roku 2024 by se mělo stavební povolení vyřizovat digitálně přes portál stavebníka. Počítá se i se zachováním lhůt pro rozhodnutí o stavebním povolení, u jednoduchých staveb rodinného domu by to mělo být 30 dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám