Hlavní obsah

„Lhaní a nenávist“. Ministři po urážkách od Okamury odešli ze schůze Sněmovny

Členové vlády během vystoupení šéfa opoziční SPD Tomia Okamury odešli ze sněmovního jednacího sálu, čímž ukončili projednávání strategie zvládání uprchlické krize. Učinili tak kvůli urážkám na svou adresu kvůli tomu, jak kabinet přistupuje k ukrajinským uprchlíkům. Okamura například opakovaně vykřikoval, že ministři jsou „natvrdlí“ a z „Marsu“, a Ukrajince, kteří prchají před válkou, označoval za ekonomické uprchlíky.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda SPD Tomio Okamura

Článek

Odchod členů vlády z jednacího sálu není běžným způsobem ukončení jednacího dne. Přítomní ministři však k tomuto kroku v úterý v podvečer přistoupili během projevu předsedy SPD Tomia Okamury.

„Opět jsme byli svědky toho, že se tu nejen obstruuje, ale na plénu se nadává. Nadává se jiným politikům a vyvolává se tady nenávist vůči lidem, kteří potřebují pomoc. Ve chvíli, kdy chceme mluvit o tom, jak pomáháme lidem, kteří přišli z válkou poškozené Ukrajiny, tak se tu bavíme o dovozu ojetých aut, jako bychom zapomněli na to, že na Ukrajině zuří válka,“ zdůvodnil krok vlády vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan.

Právě on měl v rámci projednávaného bodu poslancům a veřejnosti představit vládní strategii pro zvládání uprchlické krize, kterou vyvolal vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Kvůli nečekanému vyústění úterního jednání tak hodlá učinit ve středu ráno.

Udělejte z Běloruska prioritu svého předsednictví v EU, apeluje Cichanouská na české politiky

Domácí

„Není možné sedět hodinu ve Sněmovně a poslouchat urážky. To není možné tolerovat a přejít to. Proto jsme se rozhodli k tomuto kroku, který není běžný, a to odejít jako ministři a ukončit jednání Sněmovny. Ve svém projevu pronášel polopravdy, lži, šířil nenávist, překrucoval fakta,“ přidal se ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Okamurovo vystoupení rozohnilo i ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). „Ty lži, které tady pan Okamura šíří, se nedaly poslouchat. Bylo mi z toho až opravdu, opravdu, fyzicky zle,“ pronesl Válek, který zároveň vyvracel některá Okamurova tvrzení.

Pohledem Thomase Kulidakise: Uprchlíci versus migranti z Ukrajiny

Komentáře

Část na půdě Sněmovny neobvyklých slov směroval Okamura i adresně vůči němu. Opakovaně o Jurečkovi tvrdil, že je „natvrdlý“ a „z Marsu“. „Ukrajinci budou podsekávat průměrné mzdy našich občanů. To jste fakt tak natvrdlý, pane ministře?“ tázal se plamenně Okamura.

Odpovědí mu bylo napomenutí ze strany řídícího schůze a místopředsedy Sněmovny Jana Skopečka (ODS), ale také nesouhlasné bušení do poslaneckých lavic.

Později to prohlásil o celém kabinetu Petra Fialy (ODS). Okamura mluvil také ve vztahu k fungování vlády a uprchlíkům o „bordelu“. Kritizoval například kabinet, že neví, kam umístit ukrajinské romské uprchlíky, se kterými se některé kraje aktuálně potýkají. Navrhl, aby byli vyhoštěni do Maďarska.

Koalice znovu zkusí ve Sněmovně projednat úplné zrušení EET

Domácí

Okamura taktéž tamní obyvatele, kteří uprchli před válkou, označil v podstatě za ekonomické uprchlíky. „Podívejte se například na největší bleší trh v Česku. Uvidíte tam stovky ukrajinských migrantů mezi prodávajícími a tisíce mezi nakupujícími. A jak je poznáte? Obvykle tak, že u prodejce stojí obrovský skříňový Mercedes a okolo něj je pašované zboží,“ prohlásil Okamura.

„Mnoho Ukrajinců potkáte ve starších ojetých autech, české autobazary jsou vykoupené a tisíce z nich míří na Ukrajinu. Ukrajinci skupují ojetá auta po celé Evropě a vozí je, světe div se, do své země, odkud uprchli. Je pozoruhodné, že Ukrajinci svůj cenný majetek vozí do své země, odkud vzápětí zase uprchnou pro další auto,“ řekl například v protiuprchlicky laděném projevu Okamura.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám