Hlavní obsah

Poslanci potvrdili zavedení paušální daně. Přidali i peníze krajům a obcím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovna v úterý souhlasila se zvýšením daňových příjmů krajů a obcí, jak to požadoval Senát v rámci novely o zavedení paušální daně pro živnostníky. Kraje a obce by tak měly získat více peněz ze záloh na daň z příjmů fyzických osob. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) změnu podpořila.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

Horní komora v rámci novely navrhla upravit rozpočtové určení daní tak, aby obce a kraje měly nárok na příslušný podíl z celého celostátního hrubého výnosu daně z příjmů fyzických osob, nikoli jen z 60 procent záloh na tuto daň.

Samosprávy by tak mohly navíc získat 500 až 700 milionů korun ročně, což by jim podle Schillerové více než kompenzovalo odhadovaný úbytek příjmů v souvislosti s paušální daní.

Sněmovna schválila paušální daň pro živnostníky

Domácí

Kraje mají nyní nárok na 8,92 procenta ze tří pětin celostátního hrubého výnosu daně z příjmů fyzických osob, podíl obcí činí 23,58 procenta. Výše těchto nároků se výborovou úpravou nemění.

Paušální daň pro živnostníky s příjmy do milionu

Paušální daň budou moci využít živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné od příštího roku.

Daň bude dobrovolná a zahrne odvod na sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů. Využít ji budou moci podnikatelé s ročními příjmy do jednoho milionu korun.

Hamáčkovi nedá Babišovo snížení daně z příjmu spát. Na jaře přitom pro něj 80 miliard nehrálo roli

Domácí

Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám