Hlavní obsah

Plané sliby nové vlády. Platy učitelů nebo odvolání Stříže

Aktualizováno

Nová vláda SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se STAN se záhy po svém jmenování začala odklánět od některých předvolebních slibů. Učitelům moc nepřidala, neodvolala nejvyššího státního zástupce a ani nezastropovala zemědělské dotace. Co nová vládní koalice slíbila a po svém jmenování z toho začala couvat?

Foto: Milan Malíček, Právo

Tisková konference po hlasování o důvěře vládě Petra Fialy, které se zúčastnili předsedové koaličních stran Markéta Pekarová Adamová, Marian Jurečka, Petr Fiala, Ivan Bartoš a Vít Rakušan.

Článek

Udržíme platy učitelů na 130 procentech průměrné mzdy

„Garantujeme kvalitní platové ohodnocení pedagogických pracovníků a udržíme jejich platy na úrovni 130 procent průměrné hrubé měsíční mzdy,” uvádí vládní koalice ve svém programovém prohlášení.

Ač ministr školství Petr Gazdík (STAN) tvrdil, že ministerstvo vypočítalo, že jsou platy učitelů na 132 procentech průměrné mzdy, Právo zjistilo, že tento údaj je zavádějící. Ministerští úředníci totiž do kalkulace nezahrnuli asistenty pedagogů.

Ve třetím čtvrtletí roku 2021 byla průměrná mzda 37 tisíc korun a průměrný plat pedagogických pracovníků asi 45 tisíc, plat pedagogů při započtení asistentů je v současnosti asi na 123 procentech.

Ministerstvo školství při výpočtu průměrných mezd kouzlí

Domácí

Vláda navíc snížila nárůst platů pedagogů od ledna na dvě procenta oproti třem procentům slibovaným Babišovou vládou. Premiér Petr Fiala (ODS) rozhodnutí vysvětlil nepříznivým stavem státního rozpočtu.

Vláda tedy nejenom že uvádí zavádějící údaj v programovém prohlášení, ale také při nezapočtení platů asistentů učitelů nejspíš na 130 procent průměrné mzdy nyní nedosáhne.

Učitele dvě procenta zklamala

Domácí

Odvoláme Stříže

„Nejvyšším státním zástupcem se stane bývalý komunistický prokurátor Igor Stříž, který posílal do vězení za to, že někdo nechtěl sloužit socialistické vlasti. A rozhodla o tom vláda trestně stíhaného premiéra, na jehož řízení může mít státní zástupce vliv. Po volbách ho odvoláme,” uvedla v červnu na Twitteru předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Blažek: Vztahy s Piráty jsou narovnané

Domácí

Tři dny po jmenování vlády však ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) odmítl, že by se k výměně schylovalo. Podle něj na kroku nepanuje potřebná shoda uvnitř vlády. „Ono se hezky odvolává, ale musíte mít člověka, kterého ta soustava respektuje, musí mít nějakou zkušenost. Zatím jsem neslyšel jediné jméno, které by mi někdo řekl ze soustavy, kdyby tam nebyl Igor Stříž,“ řekl Právu.

Také šéf pirátských poslanců Jakub Michálek přitom na Twitteru označoval Stříže za „provizorní řešení“ s tím, že o jeho profesionalitě nemá pochybnost, za což se na něj snesla vlna kritiky.

„Zrušená” trafika pro Vojtěcha

Jan Lipavský (Piráti), který stanul v čele ministerstva zahraničí, zase tvrdil, že po svém jmenování mimo jiné zruší vyslání exministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) do čela českého velvyslanectví ve Finsku. V koalicích totiž panovala shoda na tom, že jde o „trafiku“.

Lipavský: Rozhodně nejsem slabým ministrem zahraničí

Domácí

Nyní však šéf diplomacie otočil. „Pracuji v nějakém prostředí a nastupující vláda vyslala poměrně jasný signál, že na ty minulé nominace se sahat nebude,“ řekl v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Válkovo (ne)uznávání testů a protilátek

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) před svým nástupem v listopadu prohlásil, že chce jako covidové certifikáty znovu uznávat PCR testy. Ty ovšem stále nejsou vstupenkou ani na kulturní představení, ani do barů a restaurací.

Stejné je to i s protilátkami. „Kdyby byla delta, už máme protilátky v systému. Delta není, máme omikron. U omikronu jsou jiné protilátky než u delty,“ vysvětloval Válek změnu postoje Echu. Zopakoval dřívější argument Babišovy vlády, že nepanuje shoda na jejich potřebné hladině.

Snížíme počty zaměstnanců ve veřejné správě

Příslib zeštíhlování státní správy slibovala vládní koalice již v kampani a v programovém prohlášení jej zopakovala. Zatím se však vláda k takovému kroku neodhodlala.

V rámci nové vlády vznikly nové ministerské posty pro ministry bez portfeje: pro vědu a výzkum, legislativu a evropské záležitosti. Kvůli zázemí pro nová „ministerstva” má podle tzv. systematizace služebních a pracovních míst vzniknout na Úřadu vlády 74 nových míst. Další útvary a desítky nových míst mají podle systematizace vzniknout i na stávajících ministerstvech.

Na Úřadu vlády má vzniknout 74 nových míst

Domácí

„Navýšení muselo proběhnout proto, aby noví ministři mohli pracovat. V dalším fázi systemizace budeme úřednická místa snižovat. Slib dodržíme,“ reagoval pro Novinky mluvčí vlády Václav Smolka.

Černochová kritizovala Metnara za osm náměstků, teď jich má stejně

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) jmenovala do svého resortu dva nové politické náměstky, oba za ODS. Náměstků bude mít ministryně celkem osm.

Černochová přitom v minulosti kritizovala za stejný počet náměstků bývalého ministra obrany Lubomíra Metnara (ANO).

„Nevidím důvod k osmi náměstkům, ještě k tomu v době, kdy se v rozpočtu hledá každá koruna,“ řekla tehdy Novinkám Černochová.

Černochová si zvolila politické náměstky, hrozí střet zájmů

Domácí

Zastropujeme dotace pro největší firmy

Vládní koalice v programovém prohlášení tvrdí, že v zemědělství bude podporovat malé a střední podniky, a slibuje také „zastropování dotací pro největší firmy, které bude přihlížet k podmínkám českého zemědělství a přispěje k dobrému hospodaření”.

Nový ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) však v rozhovoru pro Seznam zprávy k zastropování dotací uvedl: „Pokud by se to udělalo hrubě a necitlivě, mohlo by to mít fatální dopady.”

Koaliční rada se pak shodla na tom, že přímé platby zemědělcům nebudou mít omezení pro velké podniky a k zastropování tedy nedojde. Menší farmáři z dotací ale dostanou větší podíl, než tomu bylo dosud.

Platby zemědělcům budou bez omezení pro velké podniky

Ekonomika

Mluvčí vlády Václav Smolka reagoval s tím, že Asociace soukromého zemědělství podle jeho zpráv hodnotí změny v zemědělských dotacích pozitivně.

„Horní limit pro investiční dotaci na jeden projekt bude 30 milionů korun, v minulosti to přitom bylo až 150 milionů, z čehož těžily především velké podniky,” napsal Smolka Novinkám.

K protestům naopak vyzvaly Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR, podle nichž plánovaná úprava rozdělování dotací nespravedlivě zvýhodňuje malé zemědělce.

Zemědělci u Jesenice zapálili slámu, protestovali proti změnám dotací

Ekonomika

Budeme se naplno věnovat mandátu

V koaliční smlouvě mezi Piráty a STAN se mezi povinnostmi kandidáta uvádí, že „bude brát práci poslance, případně člena vlády, jako prioritu a zařídí si své ostatní aktivity (práce v samosprávě, studium, podnikání, výuka atd.) tak, aby výkonu funkce mohl věnovat dostatek času“.

Poslanec a předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský ale po volbách oznámil, že odcestuje na osmiměsíční univerzitní stáž do USA a že si přesto hodlá poslanecký mandát ponechat. Následně se zvedla obrovská vlna kritiky. Teprve poté, co Farského vyjádření zpochybnili všichni, na které se odvolával, a nepostavili se za něj ani jeho spolustraníci, po necelých dvou týdnech od oznámení cesty na poslanecký mandát rezignoval.

Zůstal v tom sám. Farského hodili přes palubu všichni

Domácí

Farský se vzdá mandátu

Domácí

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš se také navzdory smlouvě a pirátským stanovám stal ministrem pro místní rozvoj, místopředsedou vlády a zároveň zůstal poslancem.

Souběh Bartošových funkcí měl projednávat pirátský republikový výbor, který ale projednání ukončil bez rozhodnutí. Sám Bartoš se ke kumulaci nijak nepostavil.

Pirátská bouře utichla, Bartošova kumulace funkcí už se neřeší

Domácí

Výběr článků

Načítám