Hlavní obsah

Učitele dvě procenta zklamala

Nečekané rozhodnutí vlády zvýšit od ledna platy učitelům jen o dvě procenta oproti tříprocentnímu růstu schválenému Babišovým kabinetem představitele škol i odborů překvapilo i rozezlilo. Premiér Petr Fiala (ODS) rozhodnutí vysvětlil nepříznivým stavem státního rozpočtu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr financí Zbyněk Stanjura (vlevo) a premiér Petr Fiala

Článek

Podle Fialy hospodaření státu není dobré. „Musíme se snažit najít rozumné řešení mezi požadavky, jak udržet pod kontrolou státní rozpočet a nezvyšovat inflační spirálu, která nakonec všem, kterým zvýšíme platy, je znehodnotí. A na druhé straně, jak naplnit sliby a vyrovnat určité nespravedlnosti ve mzdové oblasti z minulosti,“ řekl po středečním zasedání vlády.

„Rozhodli jsme se, že učitelé přidáno dostanou, a budeme se tím snažit dodržovat náš závazek, že nechceme, aby platy učitelů spadly pod 130 procent průměrné mzdy. Takže proto dvě procenta,“ dodal.

Jsem z toho zděšena. Ještě před pár dny říkal pan ministr, že na platy učitelů nesáhnou.
Markéta Seidlová, odbory

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ujistil, že učitelé a vzdělávání budou prioritou nové vlády. „Pedagogové jsou jediní, kteří dostanou přidáno, kteří nejsou v první linii boje s covidem,“ uvedl.

Trasování žáků zpružní nová aplikace

Domácí

Jenže ke 130procentní hranici se zřejmě platy kantorů hned tak nedostanou. Ve třetím čtvrtletí činila průměrná mzda v zemi 37 499 korun a průměr platů učitelů se pohyboval kolem 45 tisíc hrubého. Z toho plyne, že nyní jsou na 120procentní úrovni a růst o dvě procenta zřejmě moc nepomůže.

„Není to žert?”

Z odborů už zaznělo pobouření. „Jsem z toho zděšena. Ještě před pár dny říkal pan ministr školství Gazdík, že na platy učitelů nesáhnou. To pro mě nemá obdoby. To není dobrý start nové vlády,“ řekla Právu místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová.

„Jsem z toho naprosto rozčarovaná, nechci tomu věřit. Bylo by fajn, kdyby to byl silvestrovský žertík,“ dodala Seidlová.

Platy ve školství i zájem o studium učitelství rostou

Věda a školy

„Nechci zpochybňovat zdravotníky a lidi z první linie, ale učitelé pracovali docela dost, brzdění pandemie nesli na svých bedrech, dělali distanční výuku, teď dohánějí s žáky učivo. Práci učitelů v této době nikdo nezpochybňuje a teď jim budou reálně snižovat platy?“ podivila se.

Seidlová připomněla, že ceny mají příští rok vzrůst meziročně o šest procent, takže učitelé budou naštvaní. „Teď, když mají zasloužený vánoční klid, dostanou takovou ránu do zad? Důvěra nové vládě byla, ale teď už je naviklaná,“ pohoršovala se.

Podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka z nového nařízení vlády plyne, že reálné platy pedagogů klesnou o čtyři procenta a nepedagogů, tedy kuchařek, uklízeček, školníků a hospodářek, o šest procent.

Podepsané výměry najednou neplatí

„Přitom o zvýšení o tři procenta hovořil a učitelskou veřejnost ujišťoval i sám ministr financí Stanjura. Deklarovaná priorita školství nové vlády dostala velkou trhlinu. Ještě ani nezačali a už zklamali. Učitelé nám volají, že jde o výsměch a podraz. Na nepedagogy se vláda zcela vykašlala,“ napsal Dobšík Právu.

Zvýšení platů mají jisté jen učitelé

Domácí

Překvapen byl i šéf Unie školských asociací Jiří Zajíček, který vede Masarykovu střední školu chemickou v Praze. „Jsem rád, že k navýšení platů pedagogů dojde, ale opravdu jsme očekávali, že to budou ta tři procenta,“ řekl. Podle svých slov už učitelům dal podepsat platové výměry pro rok 2022, které s tříprocentním růstem počítaly.

„Až do dnešního dne (středy) byla všechna prohlášení taková, že učitelů se žádná redukce nedotkne. Je potřeba upozornit, že jsme dlouhodobě usilovali o to, aby se platové poměry ve školství zlepšily, protože personální zajištění výuky bylo stále obtížnější a dostali jsme se na nějakou rozumnou úroveň,“ řekl Zajíček v ČT.

Ředitelé: Školství letos ovlivnila výuka na dálku, na mnohá témata nebyl čas

Věda a školy

Rovněž se odvolával na vysoký růst míry inflace, ale také na nové povinnosti učitelů spojené s pandemií, jako je dodržování protiinfekčních pravidel či organizace testování ve školách.

„Jsem si vědom, že rozpočet není v dobré kondici, ale nejsem si jistý, že šetřit v této oblasti je úplně správný krok,“ doplnil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám