Hlavní obsah

Piráti boj o Hrad zřejmě vzdávají

Piráti s nejvyšší pravděpodobností nebudou hledat vlastního kandidáta na prezidenta. Čas kvapí, hledat novou tvář a představovat ji pro klání o Hrad od září by bylo hodně odvážné. Žádné jméno tak doposud nezaznělo, a jak lze soudit z vyjádření pirátských představitelů, ani nezazní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Úplně vyloučit to nemohu, ale zatím to vypadá tak, že asi svého kandidáta nepostavíme,“ řekla Právu druhá místopředsedkyně Pirátů a první náměstkyně hejtmana Vysočiny Hana Hajnová.

Zdůraznila, že diskuse o zahájení primárek nebyla republikovým předsednictvem zcela uzavřena, ale připustila, že hledání nové osobnosti pro prezidentskou volbu by bylo „hodně na poslední chvíli“. Nástupce Miloše Zemana se bude volit 13. a 14. ledna, případné druhé kolo bude o dva týdny později.

Do Senátu chce herec, kardiochirurg i expremiér

Domácí

První místopředseda, europoslanec Marcel Kolaja připustil, že se ještě mohou sejít členské podněty, na jejichž základě by se debata o vlastním kandidátovi mohla otevřít. „To se stát může. Ale v současnosti nemáme připraveného kandidáta,“ řekl Právu.

Ani zápis z nedělního jednání republikového předsednictva nenasvědčuje, že by vedení mělo chuť se do nejistého podniku pouštět. Skepticky se k tomu podle zápisu vyjádřil bývalý místopředseda Sněmovny i strany Vojtěch Pikal, který se jednání zúčastnil jako host.

„Nyní je čas rozhodnout se, zda spustíme primární volby. Vojta k tomu navrhl možné usnesení, ke kterému proběhla diskuse, a byly odsouhlaseny další dílčí kroky – vlastního kandidáta zřejmě nevygenerujeme, potřebujeme zpětnou vazbu od případných kandidátů a po­dle toho rozhodnout o primárkách nebo volném hlasování,“ stojí v zápise.

Chceme se setkat s kandidáty a bavit se s nimi, jestli by stáli o naši podporu nebo jinou formu spolupráce
Hana Hajnová, místopředsedkyně pirátů

Hajnová odkázala na vnitrostranickou anketu, kterou zahájil v půli června šéf strany Ivan Bartoš a do které se dosud zapojilo 382 členů z celkového počtu zhruba 1200hlavé základny.

Bývalý rektor Zima zahájil oficiálně kampaň na Hrad

Prezidentské volby

„Již nějakou dobu fakticky běží prezidentská kampaň a jako parlamentní politická strana bychom se k ní měli (či mohli) nějak postavit. V tuto chvíli nevíme, zda nakonec budeme navrhovat a shánět support (podporu) pro nějakého ‚našeho‘ kandidáta nebo jestli nějaký kandidát bude mít zájem o naši formální a třeba i faktickou podporu,“ uvedl k anketě Bartoš.

U členů bodují Nerudová i Pavel

„Troufnu si v anketě nahodit ‚relevantní‘ kandidáty a zároveň si dovolím ji nezatěžovat oligarchou a kýmkoli, koho vyprodukují komunistické a populisticko-nahnědlé frakce. Ale pokud na tom někdo bude trvat, tak ji lze doplnit,“ vysvětlil, proč ve výběru chybí například šéf ANO Andrej Babiš, který zatím svou kandidaturu nepotvrdil a má tak učinit až v listopadu.

Z ankety, v níž každý může použít až tři preferenční hlasy, vychází nejlépe ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Ta posbírala do čtvrtka 243 hlasů. Své sympatie u pirátů má i generál Petr Pavel, který má podporu 194 hlasů.

Kandidáti na prezidenta zveřejnili účty, někteří už utrácejí

Prezidentské volby

Třetím nejoblíbenějším je senátor a kandidát minulé prezidentské volby Marek Hilšer (150), následuje další senátor a rovněž veterán minulé prezidentské volby Pavel Fischer (100) a 70 hlasů posbíral ještě odborový předák Josef Středula.

Podle Hajnové by favorité ankety mohli podporu pirátské strany získat.

„Chceme se setkat s kandidáty, kteří z té ankety vyšli, a bavit se s nimi o tom, jestli by stáli o to, kandidovat s podporou pirátské strany nebo o jinou formu spolupráce v rámci kampaně,“ popsala.

O případné podpoře by pak hlasovali piráti referendem na internetu v rámci celostátního fóra. Volba by zřejmě byla dvoukolová, pokud by se mělo rozhodovat mezi více kandidáty.

„Potřebujeme to vyřešit během léta, protože termín prezidentských voleb je poměrně časný, a kdybychom chtěli s někým aktivně spolupracovat, tak už od září bychom s ním měli být v kontaktu, řešit to s ním. Koncem srpna bude jasno,“ dodala Hajnová.

Reklama

Výběr článků

Načítám