Hlavní obsah

Bývalý rektor Zima zahájil oficiálně kampaň na Hrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima v úterý v Praze oficiálně zahájil svou kampaň do prezidentských voleb. Začne nyní za voliči jezdit i mimo hlavní město. Oslovit je chce svým životním příběhem nebo důrazem na používání „zdravého selského rozumu“, řekl. Sběr podpisů potřebných ke kandidatuře již zahájil, blíží se počtu 10 tisíc.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Zima

Článek

Zima svou kandidaturu oznámil na konci května, v pondělí na náměstí Míru ve druhé městské části zahájil oficiální kampaň. Výběr místa zdůvodnil tím, že je celý jeho život s Prahou 2 spojen, ať už narozením, bydlištěm, studiem, nebo zaměstnáním.

Za voliči nyní plánuje jezdit i do regionů, jako lékař k tomu chce symbolicky využít starý sanitní vůz Škoda 1203. Mottem kampaně si zvolil heslo „Země bez extrémů“.

„Jakýkoli extrém v lidském chování i v politice je špatný,“ řekl.

Podle něj je potřeba zachovávat zdravý selský rozum a dívat se na věci s rozvahou. Oslovit voliče chce i tím, co v životě dokázal. Poznamenal, že při vedení fakulty nebo univerzity pracoval s velkými kolektivy, dával lidi dohromady a musel mezi nimi odstraňovat bariéry.

Kandidát na Hrad Zima: Vládě fandím, ale i vyčítám

Prezidentské volby

Zima plánuje v nejbližší době navštívit třeba Pardubický, Jihočeský, Jihomoravský nebo Plzeňský kraj.

Začátek kampaně financuje z vlastních prostředků, oslovuje i možné sponzory. S vedením kampaně mu pomáhají přátelé a kolegové, v otázkách ústavního práva mu například radí profesor Právnické fakulty UK Aleš Gerloch.

Do prezidentské volby se chce přihlásit díky podpisům voličů, nasbíráno jich má necelých 10 tisíc.

„Primárně se ale domnívám, že prezident má být zástupcem občanů celého politického spektra, v tuto chvíli je mou prioritou získat 50 tisíc podpisů od občanů,“ řekl.

Zima by se na politickém spektru v některých názorech zařadil na levý střed, například v případě sociální podpory nebo zdravotnické péče pro všechny, na druhé straně má například rezervovaný postoj v případě odpouštění dluhů.

Je jasným zastáncem členství v Evropské unii a v NATO. Situaci na Ukrajině považuje za válečný konflikt, který byl vyvolán agresí.

První kolo prezidentských voleb se uskuteční 13. a 14. ledna příštího roku. Zájem o účast ve volbách má přes 20 uchazečů.

Babiš: Hrad zvážím, jsem v podstatě na odchodu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám