Hlavní obsah

Kandidáti na prezidenta zveřejnili účty, někteří už utrácejí

Kandidáti na prezidenta ve čtvrtek zveřejnili, jak jim zákon nařizuje, své transparentní účty. Na nich jsou už vidět příspěvky od dárců i částky, které byly utraceny například za reklamu.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Transparentní účet do čtvrtečního dne, podle volebního zákona pět dnů od vyhlášení prezidentských voleb, zveřejnilo dvanáct kandidátů, kteří kampaň už zahájili nebo ji v nejbližších týdnech zahájí.

Někteří kandidáti své účty zveřejnili ještě dříve. Například bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová o svém účtu informovala už na začátku června v den zahájení sběru podpisů.

Už se jí podařilo získat přes tři miliony, ve čtvrtek měla k dispozici na účtu 426 000 korun. Peníze Nerudová zatím investovala nejvíce za PR služby, jako je správa sociálních sítí nebo fotoreportáže.

Kandidát na Hrad Zima: Vládě fandím, ale i vyčítám

Prezidentské volby

Generál Petr Pavel, který kandidaturu oficiálně oznámí až na konci prázdnin, svůj účet také zveřejnil. Už mu přispěli čtyři z 21 podporovatelů, kteří mu přislíbili finanční dary.

Mezi nimi je investiční manažer Martin Ducháček nebo ředitel společnosti Y Soft Václav Muchna. Dohromady se od nich na Pavlově účtu sešlo 1,2 milionu korun.

Miliardáři si přispívají sami

Podnikatel Karel Janeček deklaroval, že si náklady na prezidentskou kampaň bude hradit ze svého. V pondělí si na transparentní účet převedl 1 032 192 korun.

Z této částky následně odešlo přes 762 tisíc korun na kampaň. Tu si zatím ze svého platí také podnikatel Tomáš Březina. Na účet si poslal 543 100 korun.

Další kandidující podnikatel Karel Diviš na svou kampaň také přispěl ze svého, a to částkou 1,1 milionu korun, další peníze mu dali jeho podporovatelé.

Diviš podle pohybů na účtu hojně investuje do reklamy. Kromě letáků a billboardů si zaplatil reklamu na sociální síti TikTok.

Kandidáti na prezidenta musí plnit povinnosti dané zákonem od chvíle, kdy kampaň, kterou vedou, naplňuje znaky prezidentské kampaně.

Třeba předseda hnutí ANO Andrej Babiš objíždí republiku s obytným vozem, na kterém má heslo: Za Babiše bylo líp. Ale prezidentskou kampaň podle svých slov zatím nevede.

Zeman: Rekonstrukci vlády nedoporučuji

Domácí

Mluvčí Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí Luisa Divišová Právu řekla, že se náklady na expremiérovu tour po Česku v případě jeho kandidatury na Hrad zpětně započítají.

„Pokud někdo provozuje kampaň, ale zatím se vyjadřuje tak, že ještě neví, zda bude skutečně kandidovat, platí, že nyní monitorované aktivity se do prezidentské kampaně započítají zpětně,“ uvedla Divišová.

Dotyčný kandidát podle ní musí učinit krok, ze kterého bude zjevné, že se o post prezidenta uchází.

Například začne sbírat podpisy nebo si zaregistruje kandidátní listinu. Pokud někdo z kandidátů nesplní zákonné podmínky vedení kampaně, hrozí mu pokuta až v řádu několik set tisíc korun.

Prezidentské volby se konají 13. a 14. ledna a 27. a 28. ledna 2023.

Podle bookmakerů i prvních průzkumů je největším favoritem Andrej Babiš, následovaný Petrem Pavlem, Danuší Nerudovou a senátorem Pavlem Fischerem. Ten kandidaturu zatím také zvažuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám