Hlavní obsah

Pětice hejtmanů ČSSD má namále

Právo, Jan Rovenský

Nepříjemné probuzení mohou pro ČSSD připravit říjnové krajské volby. Vládní straně se sice před čtyřmi lety podařilo ovládnout pět hejtmanských křesel – v krajích Vysočina, Královéhradeckém, Pardubickém, Plzeňském a Jihočeském –, volební průzkumy však naznačují, že soc. dem. nemusí zvítězit v žádném regionu a nezíská ani hejtmana.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lidový dům, sídlo České strany sociálně demokratické

Článek

Naposledy vyhlídky soc. dem. naznačila čísla Kantaru CZ, který v krajích zkoumal volební potenciál stran, tedy maximální možný zisk partají, pokud by je šli volit všichni, kteří to v době průzkumu předpokládali. A pro ČSSD čísla dvakrát optimistická nejsou.

Nejvyšší potenciál – 12 procent – má soc. dem. na Vysočině, kterou vede nestranický hejtman a poslanec za ČSSD Jiří Běhounek, a nejnižší potenciál má na Karlovarsku se sedmi procenty. A tam už se hraje o pětiprocentní práh pro vstup do krajského zastupitelstva.

Volby v ČR: Kdy budou ty příští a jaké nás v dalších letech čekají

Volby

Ve své někdejší baště v Moravskoslezském kraji je soc. dem. čtvrtá s 11 procenty, přitom první ANO má potenciál, tedy maximum možných hlasů, až 40,5 procenta. Na páté pozici je soc. dem. ve středních Čechách, na jižní Moravě, na Plzeňsku, Královéhradecku a Běhounkově Vysočině, v ostatních krajích je ještě níž.

Přitom nízký volební potenciál může znamenat, že partaj ve volbách ani nepřekročí pětiprocentní hranici pro vstup do zastupitelstva a až v polovině regionů může být vymazána z politické mapy, jako se to ČSSD stalo před dvěma lety po komunálních volbách v Praze. Vysočinský hejtman Běhounek má z pohledu potenciálu slušnou startovací pozici, ale za prvním ANO a druhými piráty má větší potenciál než soc. dem. ještě koalice vedená ODS i koalice vedená Starosty a nezávislými. ČSSD tak sice může být dílkem do mozaiky případné krajské koalice, ale v podobné pozici se nejspíš ocitne vícero stran.

Různé značky

V ostatních regionech ČSSD nepomáhají ani různé kauzy v krajích. Na Plzeňsku dal soc. dem. vale pár měsíců před volbami hejtman Josef Bernard, dlouhodobý kritik vládní spolupráce soc. dem. s Andrejem Babišem. Bernard odešel ke Starostům a nezávislým, kde je krajským lídrem.

Posun voleb není na stole, sdělil Hamáček po schůzce se Zemanem

Domácí

Martin Netolický v Pardubickém kraji jako kandidát na hejtmana post obhajuje ve formaci Pro prosperující Pardubický kraj, což je společná kandidátka ČSSD, hnutí Společně pro kraj a nezávislých kandidátů.

Podobnou strategii zvolil i královéhradecký hejtman Jiří Štěpán, který soc. dem. aspoň v názvu koalice neopomněl. Štěpán chce křeslo obhajovat jako lídr formace Spolu pro kraj – osobnosti kraje, ČSSD a Zelení.

V Jihočeském kraji, který znovu chce vést hejtmanka Ivana Stráská, se soc. dem. zase musí vypořádat s exhejtmanem soc. dem. Jiřím Zimolou, který v červnu založil vlastní volební formaci Změna 2020, s níž kandiduje.

Zákaz klecových chovů bude od roku 2027, odklepli poslanci

Domácí

Něco podobného musely špičky soc. dem. řešit v Ústeckém kraji, po prvotních námluvách ve formaci Lepší sever se vedení ČSSD nakonec rozhodlo podat vlastní kandidátku. Přitom někteří soc. dem. budou jako nestraníci kandidovat za Lepší sever (UFO a ProMost). Je mezi nimi i lídr, dosavadní náměstek hejtmana Martin Klika.

Reklama

Výběr článků

Načítám