Hlavní obsah

Pětice hejtmanů ČSSD má namále

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříjemné probuzení mohou pro ČSSD připravit říjnové krajské volby. Vládní straně se sice před čtyřmi lety podařilo ovládnout pět hejtmanských křesel – v krajích Vysočina, Královéhradeckém, Pardubickém, Plzeňském a Jihočeském –, volební průzkumy však naznačují, že soc. dem. nemusí zvítězit v žádném regionu a nezíská ani hejtmana.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lidový dům, sídlo České strany sociálně demokratické

Článek

Naposledy vyhlídky soc. dem. naznačila čísla Kantaru CZ, který v krajích zkoumal volební potenciál stran, tedy maximální možný zisk partají, pokud by je šli volit všichni, kteří to v době průzkumu předpokládali. A pro ČSSD čísla dvakrát optimistická nejsou.

Nejvyšší potenciál – 12 procent – má soc. dem. na Vysočině, kterou vede nestranický hejtman a poslanec za ČSSD Jiří Běhounek, a nejnižší potenciál má na Karlovarsku se sedmi procenty. A tam už se hraje o pětiprocentní práh pro vstup do krajského zastupitelstva.

Volby v ČR: Kdy budou ty příští a jaké nás v dalších letech čekají

Volby

Ve své někdejší baště v Moravskoslezském kraji je soc. dem. čtvrtá s 11 procenty, přitom první ANO má potenciál, tedy maximum možných hlasů, až 40,5 procenta. Na páté pozici je soc. dem. ve středních Čechách, na jižní Moravě, na Plzeňsku, Královéhradecku a Běhounkově Vysočině, v ostatních krajích je ještě níž.

Přitom nízký volební potenciál může znamenat, že partaj ve volbách ani nepřekročí pětiprocentní hranici pro vstup do zastupitelstva a až v polovině regionů může být vymazána z politické mapy, jako se to ČSSD stalo před dvěma lety po komunálních volbách v Praze. Vysočinský hejtman Běhounek má z pohledu potenciálu slušnou startovací pozici, ale za prvním ANO a druhými piráty má větší potenciál než soc. dem. ještě koalice vedená ODS i koalice vedená Starosty a nezávislými. ČSSD tak sice může být dílkem do mozaiky případné krajské koalice, ale v podobné pozici se nejspíš ocitne vícero stran.

Různé značky

V ostatních regionech ČSSD nepomáhají ani různé kauzy v krajích. Na Plzeňsku dal soc. dem. vale pár měsíců před volbami hejtman Josef Bernard, dlouhodobý kritik vládní spolupráce soc. dem. s Andrejem Babišem. Bernard odešel ke Starostům a nezávislým, kde je krajským lídrem.

Posun voleb není na stole, sdělil Hamáček po schůzce se Zemanem

Domácí

Martin Netolický v Pardubickém kraji jako kandidát na hejtmana post obhajuje ve formaci Pro prosperující Pardubický kraj, což je společná kandidátka ČSSD, hnutí Společně pro kraj a nezávislých kandidátů.

Podobnou strategii zvolil i královéhradecký hejtman Jiří Štěpán, který soc. dem. aspoň v názvu koalice neopomněl. Štěpán chce křeslo obhajovat jako lídr formace Spolu pro kraj – osobnosti kraje, ČSSD a Zelení.

V Jihočeském kraji, který znovu chce vést hejtmanka Ivana Stráská, se soc. dem. zase musí vypořádat s exhejtmanem soc. dem. Jiřím Zimolou, který v červnu založil vlastní volební formaci Změna 2020, s níž kandiduje.

Zákaz klecových chovů bude od roku 2027, odklepli poslanci

Domácí

Něco podobného musely špičky soc. dem. řešit v Ústeckém kraji, po prvotních námluvách ve formaci Lepší sever se vedení ČSSD nakonec rozhodlo podat vlastní kandidátku. Přitom někteří soc. dem. budou jako nestraníci kandidovat za Lepší sever (UFO a ProMost). Je mezi nimi i lídr, dosavadní náměstek hejtmana Martin Klika.

Reklama

Výběr článků

Načítám