Hlavní obsah

Parlamentní demokracie prohrála, lituje opozice, že ústavní žaloba spadla pod stůl

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Opoziční strany kromě SPD a KSČM hlasovaly pro schválení ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana. Jejich 58 hlasů ale nestačilo. Podle opozičních politiků tím prohrála parlamentní demokracie.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Poslanci zamítli návrah senátní žaloby na prezidenta Miloše Zemana

Článek

„Neprohráli jsme, prohrála parlamentní demokracie. Poslanci se rozhodli stát se ústavními soudci. Sněmovna posvětila jednání prezidenta,“ uvedl po hlasování šéf poslanců STAN Jan Farský.

„Nešlo nám o to, kdo má rád Miloše Zemana a kdo nemá. Šlo o to, aby bylo jasné, jaké jsou kompetence vlády a parlamentu,“ řekl Novinkám předseda lidovců Marek Výborný.

Podle šéfa klubu Pirátů Jakuba Michálka je důležité, že část parlamentních stran dala najevo, že není spokojena s tím, jak Zeman vykonává svůj prezidentský mandát.

Poslanci neschválili ústavní žalobu na prezidenta Zemana

Domácí

Místopředsedkyně klubu TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zkritizovala průběh diskuze, ve které například padala slova o opoziční a senátorské špíně. „Velice mě mrzí, že jsme se dnes v projevech vládních poslanců dočkali nebývalé arogance moci. Řada těch projevů byla neuctivá vůči parlamentní demokracii,“ prohlásila poslankyně.

Pro bylo jen 58 poslanců, potřeba jich bylo 120

Ze 130 přítomných poslanců jich hlasovalo pro schválení 58 z ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Proti se postavilo 62 poslanců z ANO, KSČM, ČSSD a SPD. Na hlasování se můžete podívat zde.

Ústavní žalobu, kterou inicioval senátor Václav Láska (SEN21), v červenci schválil Senát. Aby doputovala k Ústavnímu soudu, muselo by s ní souhlasit minimálně 120 poslanců.

Čtvrteční diskuze trvala celkem šest a půl hodiny. Atmosféru nejvíc vyostřila poznámka vicepremiérky a ministryně financí Aleny Schillerové. „Po celou dobu, co tu sedím, dostávám od cizích lidí vzkazy typu: Jak to můžete vydržet? Není tam jediný vzkaz na podporu této žaloby. Dovolím si citovat jeden z nich: Je to opoziční a senátorská špína,“ řekla Schillerová.

Vysloužila si za to ostrou kritiku z řad opozice. Jednání jsme sledovali v on-line reportáži, přečíst si ji můžete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám