Hlavní obsah

Poslanci neschválili ústavní žalobu na prezidenta Zemana

Novinky, Barbora Zpěváčková, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ústavní žaloba na prezidenta Miloše Zemana za hrubé porušení ústavy spadla pod stůl. Poslanci ji ve čtvrtek po několikahodinovém hlasování nepodpořili. Jednání jsme sledovali on-line.

Záznam: Jednání sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

On-line reportáž skončila. Děkujeme za pozornost.

18:55 - Poslanci ústavní žalobu neschválili. Ze 130 přítomných poslanců jich hlasovalo pro schválení 58 z ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Proti se postavilo 62 poslanců z ANO, KSČM, ČSSD a SPD. Na hlasování se můžete podívat zde.

Pro schválení žaloby bylo potřeba minimálně 120 poslanců.

18:47 - Tajné hlasování neprošlo, stejně tak jako hlasování po jménech. Předseda klubu KDU-ČSL Bartošek si vzal 8 minut přestávku, protože se mu zdá, že v sále chybí koaliční poslanci. Přihlášených poslanců je celkově 128.

18:43 - Poslanci se chýlí ke konci. Zatím není jasné, pokud budou poslanci hlasovat tajně, po jménech, nebo standardně.

18:27 - Václav Klaus ml. se ve svém projevu inspiroval u projevu v OSN, který pronesla aktivistka Greta Thunnbergová. „Ukradli jste mi moje dětství, moje sny, a teď jste mi ukradli celé odpoledne,” glosoval Klaus ml.

18:05 - Proti chování prezidenta Miloše Zemana se ohradila Miroslava Němcová (ODS). Vadí jí například, že přistupuje ke každému politikovi jinak a jedná účelově.

17:30 - Diskuze ještě nekončí. Řečnit chtějí ještě čtyři poslanci.

17:10 - Proti podání ústavní žaloby se vyslovila i exminsitryně spravedlnosti a poslankyně Helena Válková (ANO). „Odmítám pokračovat v boji o tom, kdo by měl, nebo neměl mít prezidentem, prostřednictvím ústavní žaloby,” vysvětlila.

16:46 - Poslanec Zdeněk Podal (SPD) Zemana hájil s tím, že poslanci a senátoři by mu neměli podkopávat nohy, protože trpí neuropatií.

16:34 - Nepřítomné poslance pokáral poslanec KDU-ČSL Marian Jurečka. Podle něj není vhodné, aby u takových okamžiků, jako je jednání o ústavní žalobě na prezidenta, absentovalo tolik poslanců. V sále jich momentálně chybí 60.

16:30 - Slovo si vzal šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Zdůraznil, že úkolem poslanců není odsoudit prezidenta Zemana. „Náš úkol je umožnit nebo neumožnit, aby tu žalobu posoudil Ústavní soud,” řekl Kalousek.

16:28 - Do senátorů, kteří ústavní žalobu schválili, se navezl poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD). „Umíte stahovat králíky a máte pěkná těla, ale veřejnost dala prostor zdravému rozumu a politice, kterou dělal Miloš Zeman,” vmetl jim. Narážel tak na nynějšího senátora Jiřího Drahoše, který během své prezidentské kampaně stahoval králíka.

16:19 - Poslanec Josef Hájek (ANO) zkritizoval europoslance Stanislava Polčáka (STAN) kvůli výrokům o tom, že o prezidentu Zemanovi by měla rozhodnout příroda. Polčák to napsal na Twitter. Hájek si myslí, že by kvůli tomu spolek Milion chvilek pro demokracii měl uspořádat demonstraci. [celá zpráva]

16:10 - Poslanci se po třech hodinách vrátili k projednávání ústavní žaloby.

13:00 - Jednání je do 14:30 přerušeno. K projednávání ústavní žaloby se poslanci vrátí v pozdních odpoledních hodinách po projednání pevně zařazených ústních interpelacích.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marek Výborný na schůzi Sněmovny ve čtvrtek 26. září 2019

12:59 - „Paní ministryně Schillerová označuje senátory za špínu a říká, že jenom žvaníme. Spustila lavinu moc hezkých zpráv, které nám chodí, a některé neoznačují moc hezkými slovy i samotnou paní ministryni,” prohlásil lídr hnutí STAN Vít Rakušan.

12:37 - Pekarová Adamová dodala, že ústavní žaloba je opodstatněná a její projednání je zásadní pro to, aby bylo jasné, kam až hlava státu může zajít.

12:35 - Poslankyně Markéta Adamová Pekarová (TOP 09) řekla, že i jí přicházejí zprávy s dotazy, jak vůbec dokáže diskusi poslouchat. „Zejména když jsme poslouchali předsedu klubu ANO, který předvedl nesmírně odporný útok na senátory,” podotkla.

12:23 – Proti slovům Schillerové se ohradila i poslankyně Miroslava Němcová (ODS). „Je to opakovaný útok na parlamentní demokracii, který před časem zahájil její šéf Andrej Babiš, že Sněmovna je žvanírna. Pokračování v této rétorice je úplně odporné,“ rozčílila se Němcová.

Dovolím si citovat: Je to opoziční a senátorská špína
Alena Schillerová, vicepremiérka a ministryně financí za ANO

12:22 – Poznámka Schillerové vyostřila atmosféru. „Odmítám takové útočení na demokratickou diskusi. To končí vždycky diktaturou,“ prohlásil poslanec Jan Čižinský (KDU-ČSL). „Opravdu nemůžete říkat o Sněmovně, že je to špína. To je nehorázné. Ministři vlády by měli používat důstojný slovník,“ dodal pirát Michálek.

12:21S přednostním právem vystoupila šéfka státní kasy a vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO). „Poslouchám pečlivě diskusi. Ale po celou dobu, co tu sedím, dostávám od cizích lidí vzkazy typu: Jak to můžete vydržet? Není tam jediný vzkaz na podporu této žaloby. Dovolím si citovat jeden z nich: Je to opoziční a senátorská špína,“ řekla Schillerová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jakub Michálek na schůzi Sněmovny ve čtvrtek 26. září 2019

12:15 – „Pokud je pro vás ta žaloba tak pitomá, tak prosím, abyste ji podpořili, aby ji mohl Ústavní soud hodit žalobcům na hlavu,“ apeloval na své kolegy poslanec a místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti).

12:06 Prezident podle Výborného zapomíná na svoji roli. „Očekává se od něj uměřenost a důstojnost, upřednostnění zájmů státu před zájmy vlastními. Právě takového prezidenta bych přál naší zemi. Miloš Zeman takovým prezidentem není, nebyl a bohužel nebude,“ zhodnotil Výborný.

11:59 – „Není to test loajality Miloši Zemanovi, není to hodnocení jeho hříchů. Nechci vést souboj s Milošem Zemanem a ta situace mě netěší. Ale přál bych si, aby všichni ústavní činitelé respektovali pravidla hry. Kdo jiným by měl být příkladem pro veřejnost,“ prohlásil předseda lidovců Marek Výborný.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Místopředsedové poslanecké sněmovny Petr Fiala (ODS) a Vojtěch Filip (KSČM) diskutují při projednávání senátní ústavní žaloby na prezidenta

11:55 – Podle předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka jsou závažné dva skutky, které Zeman udělal. Prvním jsou průtahy v odvolávání ministra kultury, druhým skutkem je ovlivňování nezávislých soudů.

11:40 – Marnění času. Tak označil projednávání ústavní žaloby předseda poslanců SPD Radim Fiala.

11:32 – Šéf komunistů Vojtěch Filip se opřel do exprezidenta Havla. „Václav Havel absolutně nerespektoval Poslaneckou sněmovnu. Taky jsme to neřešili ústavní žalobou. Nechtěli jsme dosáhnout toho, že dojde k ústavní krizi,“ prohlásil.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Poslanci ČSSD ústavní žalobu na prezidenta nepodpoří.

11:22 – Předseda poslanců STAN Jan Farský zkritizoval premiéra Andreje Babiše (ANO), že nepodal kompetenční žalobu. V tom případě by měl Zemanovo jednání posoudit Ústavní soud, míní Farský.

11:18 – „Nemám z této situace radost, ale jako politik chci chránit pravidla a Ústavu. V tomto vidím smysl ústavní žaloby Senátu,“ podotkl Fiala.

11:12 – Šéf ODS Petr Fiala zdůraznil, že Sněmovna nerozhoduje o své ústavní žalobě, protože nemá takovou kompetenci. „V Ústavě se píše o ústavní žalobě Senátu,“ připomněl Fiala s tím, že se nejedná o společnou žalobu Sněmovny a Senátu. Sněmovna je v tomto případě podle něj pojistkou demokracie.

Jsem postříkanej nenávistí vůči prezidentovi
Jaroslav Faltýnek (ANO)

11:02 – Faltýnkův projev na Twitteru zkritizoval poslanec Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Na rozdíl od kolegy Faltynka i jako zemědělec jsem schopen naslouchat ústavním právníkům a diskutovat s nimi. Myslím, že by to zvládla drtivá většina sedláků v naší zemi,“ uvedl Jurečka.

10:50 – Žaloba nemá podle Faltýnka právní náležitosti a skutky v ní uvedené nevykazují hrubé porušení Ústavy.

10:40K ústavní žalobě se vyjádřil i šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Zkritizoval především senátora Lásku, jehož projev označil za předvolební aktivistický a agresivní, plný nepravd a nesmyslů. „Nenávist vůči prezidentovi z něho úplně stříkala. Seděl jsem tady úplně mokrej, jsem postříkanej nenávistí vůči prezidentovi,“ prohlásil Faltýnek.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek hovoří k poslancům při projednávání senátní ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana

10:29 – Okamura zdůraznil, že prezident má 220krát silnější mandát než Václav Láska. „Prezident dostal ve volbách přes dva miliony lidí, senátor Láska 13 tisíc,“ vypočítal Okamura.

10:27 – Šéf SPD Tomio Okamura prohlásil, že stejně jako Zeman se chovali i exprezidenti Václav Havel a Václav Klaus. „Havlovi se tleskalo, Klaus byl tolerován, Zeman je žalován,“ zhodnotil Okamura. Dodal, že poslanci SPD žalobu určitě nepodpoří.

10:25 – „Každý z vás si musí zvolit, jakým způsobem chce dnes obstát před dějinami,“ ukončil projev Vondráček.

10:21 – Podle Vondráčka je důležité zamyslet se nad smyslem žaloby. „Má to být výjimečným řešením mezních situací. Nemá být pokračováním politického boje,“ zdůraznil Vondráček.

10:18 – K řečnickému pultíku si stoupl předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Zdůraznil, že je to poprvé v dějinách, kdy Poslanecká sněmovna projednává ústavní žalobu na prezidenta.

10:10 – Slova se ujal senátor Tomáš Goláň. „Nikdo z vás tady neumí říct, jestli je ta žaloba dobrá, nebo špatná. Ale vím, že pokud sedm bodů bude špatných a jeden bod dobrý, ta žaloba bude úspěšná. Nikdo jiný to nemůže posoudit než Ústavní soud,“ uvedl.

Možná jste vděční za selfíčko s prezidentem
Václav Láska, senátor

10:08 – „Práva, která jsou uzurpována prezidentem, jsou práva vaše,“ řekl poslancům senátor Láska a po půl hodině ukončil svůj projev.

10:04 – Láska se obul do poslanců ANO, KSČM, ČSSD a SPD, že nechtějí upřímně říct, proč žalobu nechtějí podpořit a označují ji za slátaninu. „Možná jste svému předsedovi vděční za to, že mu prezident dovolil udělat si s ním selfíčko. Projevte odvahu a řekněte, co vás k tomu odmítání vede,“ hřímal Láska.

9:56 – Ústavní žaloba moc netáhne. Projednávání se muselo ráno odsouvat, protože v sále nebyl jediný člen vlády. Poté dorazila alespoň ministryně financí Alena Schillerová, postupně přišli další dva ministři. Vysokou účast nemají ani poslanci. Z 200 je jich přihlášených 125.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Senátor Václav Láska naslouchá vystoupení jednoho z řečníků

9:43 – Láska kritizoval mocenský pakt mezi premiérem Andrejem Babišem a prezidentem Zemanem.

9:36Láska řekl, že Zeman vytváří v České republice prezidentský systém. „Prezident se snaží dosáhnout takového stavu, kdy vláda nebude odpovědná Poslanecké sněmovně, ale bude zcela závislá na vůli prezidenta republiky. Uzurpuje si pravomoci, které mu nenáleží. Senát se rozhodl nemlčet,“ prohlásil senátor.

9:30 – Diskuse začala. Ústavní žalobu poslancům představuje její iniciátor a senátor Václav Láska.

Hnutí ANO, KSČM, SPD i ČSSD už avizovaly, že ústavní žalobu na prezidenta nepodpoří. Zmíněné partaje mají dohromady 127 poslanců.

„Poslanci za sociální demokracii tu ústavní žalobu nepodpoří,“ uvedla na úterní tiskové konferenci místopředsedkyně klubu ČSSD a poslankyně Kateřina Valachová. Sociální demokraté o hlasování o ústavní žalobě váhali až do začátku týdne.

Hlasování po jménech

Pro podporu žaloby jsou naopak lidovci, TOP 09, Starostové, ODS i Piráti, nemají však dost hlasů.

„Je nás tu 200. Každý skládal slib. Nikdo z nás nemůže sejmout odpovědnost za rozhodnutí, zda chceme chránit Ústavu ČR,“ komentoval v úterý šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. TOP 09 chce navrhnout, aby poslanci hlasovali o ústavní žalobě po jménech.

„Nestydíme se za naše názory, nemáme problém s veřejným projednáváním,“ řekl k tomu šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Osm Zemanových prohřešků

Senát ústavní žalobu na prezidenta Miloš Zemana za hrubé porušení Ústavy schválil v červenci. Pro podání žaloby se vyslovilo 48 senátorů, kvorum bylo 45. Proti podání žaloby hlasovalo 27 senátorů.

Návrh žaloby připravil senátor Václav Láska (Senátor 21) a podepsalo ji jeho 36 kolegů z ODS, Starostů a nezávislých, lidovců a ze sociálních demokratů Jiří Dienstbier.

Prezidentovi je v návrhu žaloby vyčítáno osm prohřešků. Senátorům vadí, že dlouho odmítal odvolat ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Dalším prohřeškem podle senátorů je, že Zeman nechal vládnout bez důvěry menšinový kabinet Andreje Babiše. Prezident podle nich „vytvořil situaci, kdy vláda bez důvěry vládla bez jakékoliv odpovědnosti“.

Proti Ústavě podle senátorů bylo i to, že Zeman odmítl jmenovat ministrem zahraničí Miroslava Pocheho, jak chtěla ČSSD. Černínský palác dočasně řídil ministr vnitra Jan Hamáček.

Žaloba se věnuje i několik let starým záležitostem. Senátorům se nelíbí, že Zeman v roce 2013 jmenoval vládu premiéra Jiřího Rusnoka, ačkoliv ve Sněmovně existovala ustálená většina, která mohla kabinet sestavit a podpořit.

Reklama

Výběr článků

Načítám