Hlavní obsah

Pár dní a Babiš už nechlácholí

Novinky, Klára Beranová
Praha
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) nabádá veřejnost, aby dodržovala všechna opatření proti koronaviru a byla zodpovědná. Roste totiž jak počet nakažených, tak hospitalizovaných. V neděli přitom premiér ve svém facebookovém pořadu „Čau lidi” občany chlácholil, že je málo hospitalizovaných i mrtvých. O tom, že se situace nevyvíjí dobře, mluvil ve středu i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Od pátku se proto opět zpřísní opatření.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

Babiš na dotaz Novinek ohledně toho, zda od neděle nezměnil na situaci názor, uvedl, že ve víkendovém pořadu vycházel z dat od šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška.

„Situace se vyvinula velkým nárůstem nakažených, ale i hospitalizovaných, který nikdo z expertů nepredikoval,” napsal premiér ve středu Novinkám.

Počty nakažených v Česku opakovaně překračují tisícovku za den a ani středa nebude výjimkou, jak vyplývá z večerních čísel.

Česko zažívá druhou vlnu epidemie, prohlásil Prymula. Hospitalizovaných bude přibývat

Koronavirus

Zatímco třeba vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula v neděli v České televizi mluvil o druhé vlně a riziku rychlého naplnění kapacit nemocnic, Babiš sice připustil, že trend není dobrý a nabádal k dodržování hygienických pravidel, ale jinak občany chlácholil vybranými statistikami a kritizoval média, že straší.

„Ze všech stran se na vás valí negativní zprávy. Já jsem tady ale proto, abych vám dal zprávy pozitivní,” řekl tehdy premiér.

Přestaňme se konečně strašit koronavirem, doporučuje Babiš

Domácí

Jako příklad dobré zprávy uvedl například, že v sobotu na covid nikdo nezemřel nebo že 90 procent lidí nemá symptomy.

Jak se ukázalo, byl to přehnaný optimismus. Statistiky se totiž doplňují se zpožděním – aktuálně ministerstvo zdravotnictví eviduje za sobotu šest mrtvých s koronavirem. V neděli byli tři mrtví, v pondělí pět, v úterý osm a ve středu do večera zatím tři.

Ve středu už Babiš vnímal data varovněji. „Proto ministerstvo zdravotnictví s epidemiology a hygieniky navrhlo další opatření, která mají omezit šíření viru,” uvedl Babiš k chystaným omezením týkajícím se akcí ve vnitřních prostorách a nošení roušek v barech a restauracích.

Stát zakáže vnitřní akce na stání pro víc než 10 lidí

Domácí

„Prosím veřejnost, naše občany, aby všechna opatření dodržovali a byli odpovědní,” doplnil.

8000 nakažených denně?

To, že je situace špatná, přiznal ve středu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a mluvil o tom i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

„Situace je špatná. To je nesporný fakt. Reprodukční číslo je ve výši 1,59,” sdělil Vojtěch k číslu, které odráží, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný.

Babiš: Rychlé rozvolnění byla možná chyba. Všichni to ale chtěli

Domácí

Podle Hamáčka by mohly být na konci měsíce přírůstky nakažených mnohem vyšší než nyní.

„Kdyby pokračoval trend zrychlování nárůstu jako poslední týden, tak by to koncem měsíce mohlo být 8000 denně. A to už by znamenalo velkou zátěž pro zdravotní systém,“ sdělil novinářům.

Reklama

Výběr článků

Načítám