Hlavní obsah

Pandemie ovlivnila psychiku rodin, ukázal průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osamění, vyčerpání, pocit vyhoření. Takové byly dopady pandemie nemoci covid-19 a s ní spojených opatření na úplné rodiny. To jsou rodiny, v nichž sdílejí domácnost s dětmi oba partneři. Proti vlivu na psychiku se tato opatření v jejich materiální oblasti příliš nepromítla. Vyplývá to z údajů výzkumu publikovaného Výzkumným ústavem práce a sociálních věcí (VÚPSV).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pandemie covidu-19 zasáhla rodiny v nejrůznějších životních oblastech. Nejvíce rodičů dotázaných v šetření se potýkalo s pocity osamělosti v důsledku nedostatku sociálních kontaktů a s pocitem vyčerpání a vyhoření,“ uvedli autoři šetření a s ním spojené studie.

Finanční potíže

Další značně problematickou oblastí byla podle nich nutnost intenzivnějšího používání informačních technologií, ať už dětmi z důvodu distanční výuky a naplnění volného času, nebo rodiči z důvodu častějšího využívání práce z domova.

Nebuďte na své starosti sami. Krizová pomoc dospělým i dětem nic nestojí

Zdraví

V oblasti ekonomické se rodiny potýkaly nejčastěji s propadem příjmů. Nejvíce se to dotýkalo domácností, kde pracuje jen jeden z rodičů.

„Problémy ekonomického charakteru, například obtíže hradit výdaje na jídlo, ošacení či léky, dluhy, exekuce, dlouhodobá nezaměstnanost, byly méně časté, nicméně ani jejich výskyt není ojedinělý,“ konstatují autoři s tím, že relativně nejméně problematickou oblastí se pro úplné rodiny s dětmi jeví bydlení.

„Přesto některé rodiny uváděly, že měly během pandemie problémy s hrazením všech nákladů s ním spojených,“ dodali autoři.

Opatření, která měla nahradit případné výpadky příjmů v důsledku pandemie, ale i přes občasné finanční potíže využila jen menšina rodičů. V období od března 2020 do září 2021 to byla nejčastěji nemocenská, kterou alespoň jeden z rodičů čerpal ve čtvrtině zkoumaných rodin. Krizové ošetřovné na dítě našlo upotřebení v méně než pětině zkoumaných rodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám