Hlavní obsah

Ošetřovné se zvýší na 80 procent, schválil Senát

Novinky, Klára Beranová
Praha

Ošetřovné pro zaměstnané rodiče se zvýší, a to z 60 na 80 procent denního vyměřovacího základu. Nárok na něj budou nově mít i lidé pracující na dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ). Senátoři tak ve středu kývli na novelu zákona z pera ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) si rovná roušku.

Článek

„Návrh zákona počítá s vyplácením ošetřovného zpětně, a to od 1. dubna,“ sdělila na plénu v Senátu Maláčová. Vypláceno bude ale nejpozději do 30. června, tedy do začátku letních prázdnin.

Stát by tato změna podle Maláčové měla vyjít asi na 3,5 miliardy korun. Při nynějším nastavení by částka na měsíc byla o 0,9 miliardy nižší.

Ošetřovné pro zaměstnance se zvýší na 80 procent, schválili poslanci

Domácí

Určeno je pak primárně pro zaměstnané rodiče dětí do 13 let, které kvůli zavřeným školám zůstávají doma. Podmínkou ale je, že děti nesmí chodit prezenčně na výuku. Od 25. května by totiž měly obnovit výuku pro dobrovolné zájemce 1. stupně základních škol. Výuka pro druhý stupeň by měla být přerušena až do konce června.

DPP a DPČ

Nově mají na ošetřovné nárok i rodiče, kteří pracují na DPP (dohodu o provedení práce) a DPČ (dohodu o pracovní činnosti). „Ti mají stejné podmínky jako klasičtí zaměstnanci,“ sdělila ve středu Maláčová.

Ošetřovné bude 80 procent se zpětnou účinností, schválila vláda

Domácí

Stát jim tak za období od uzavření škol do konce března vyplatí ošetřovné 60 procent denního vyměřovacího základu, od dubna pak 80 procent. Podmínkou v tomto případě je, že v minulosti odváděli nemocenské pojištění.

OSVČ

Čerpat mohou ošetřovné také lidé, kteří se doma starají o postižené členy rodiny po uzavření stacionářů a dalších sociálních služeb.

ON-LINE: Sněmovna schválila ošetřovné 80 procent. Vyplatí ho už od 1. dubna

Domácí

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) avizoval, že by se mělo ošetřovné zvýšit také pro rodiče, kteří pracují jako OSVČ. Ti nyní pobírají 424 korun denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám