Hlavní obsah

ON-LINE: Sněmovna schválila ošetřovné 80 procent. Vyplatí ho už od 1. dubna

Novinky, Renáta Bohuslavová, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci se v úterý opět sešli k jednání nad změnami zákonů v souvislosti s koronavirem. Rozhodli například o zvýšení ošetřovného pro zaměstnance, a to z 60 na 80 procent. Schůze bude pokračovat ve středu, zákonodárci by měli rozhodnout o zvýšení schodku rozpočtu nebo o prodloužení ošetřovného pro OSVČ.

Záznam: TK poslaneckých klubů a jednání sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

Vážení čtenáři, dnešní on-line skončil. Děkujeme za pozornost.

19:20 - Schůze Senátu byla přerušena, pokračovat bude ve středu od 9. hodin. Na začátku jednání by měli zákonodárci hlasovat o novele daňového řádu, jejíž projednání v úterý přerušili.

Ve středu by měli dále rozhodnout například o navýšení schodku rozpočtu na 300 miliard nebo o prodloužení podpory pro OSVČ až do 8. června.

18:38 - Poslanci se začali zabývat novelou daňového řádu, kterou také vrátil do Sněmovny Senát. Novela vytváří podmínky pro vznik online finančního úřadu, tedy portálu MOJE daně. Portál má umožnit poplatníkům, aby si vyřizovali daňové záležitosti s finančním úřadem po internetu.

Současně ale poslanecká verze počítá s tím, že by se prodloužila lhůta pro vracení nadměrných odpočtů na dani z přidané hodnoty z nynějších 30 dní na 45 dní.  Právě s tím ale nesouhlasili senátoři.

18:32 - Sněmovna schválila svou verzi. Požadavky na očkování dětí se tak uvolní méně, než jak to chtěl Senát. 

18:17 - Zákonodárci se začali zabývat první vratkou ze Senátu, která se týká očkování. Poslanci navrhli, aby se uvolnila povinnost očkování kvůli pobytu na školách v přírodě a bezplatné očkování proti meningokoku u dětí do jednoho roku věku.

Senátoři vrátili zákon s tím, že chtějí, aby se povinnost doložit očkování nevztahovala na soukromá zařízení pro předškolní děti a aby dítě před nástupem do mateřské školy nemuselo být očkováno proti žloutence typu B.

18:10 - Poslanci schválili navýšení ošetřovného pro zaměstnance na 80 procent ze základu platu od 1. dubna až do konce trvání vládních opatření.

Ošetřovné pro zaměstnance se zvýší na 80 procent, schválili poslanci

Domácí

17:51 - Zákonodárci načítají své pozměňovací zákony.

17:38 - Slova se chopil poslanec Petr Bendl (ODS), který upozornil na to, že mateřské školky jsou o prázdninách na rozdíl od škol otevřené. Novela přitom počítá s tím, že ošetřovné bude vypláceno zaměstnaným rodičům maximálně do konce června, jelikož o letních prázdninách jsou školy uzavřené i bez koronavirových opatření.

17:15 - Ačkoliv se ministryně Jana Maláčová od počátku ohání tím, že sama byla pro ošetřovné až ve výši 80 procent ze základu platu, během hlasování ve Sněmovně 24. března hlasovala několikrát proti. S takovým návrhem totiž přišla opozice z řad ODS a TOP 09.

ČSSD v té době zjevně neměla pro takový návrh vyjednanou podporu koaličního partnera ANO, a proto musela ministryně hlasovat proti. O měsíc později to sama navrhuje a opozice ji za to tepe.

17:00 - „Od začátku krize to není proto, že v březnu měli rodiče ještě mzdu. V dubnu ale mají pouze ošetřovné. Slíbili jsme, že pokud budou školy zavřené ještě měsíc, ošetřovné navýšíme. A to teď děláme,“ reagovala na kritiku Maláčová.

16:51 - Slova se chopil šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Ještě 24. března jste řekla třikrát nesouhlas na zvýšení ošetřovného na 80 procent. Proč jste byla tehdy proti? Jenom politická pýcha vás k tomu vedla,” sdělil na plénu Stanjura.

„Už se těším na tiskovou konferenci ministryně Maláčové, kde se pochválí, jak to tady prosadila,” dodal Stanjura.

16:35 - „Proč už to nemohlo být před několika týdny?” přidal se do diskuze Marian Jurečka. Navrhl přitom, aby se ošetřovné proplatilo zpětně, a to již od 11. března. Tehdy vláda rozhodla o uzavření škol.

16:30 - Zvýšení ošetřovného na 80 procent navrhovala přitom opozice již před měsícem. „Mohli jsme to tu již dávno schválit. Stačilo by nehledět na barvu trička strany, která to navrhuje,” kritizovala šéfka TOP 09 Markéta Adamová Pekarová.

Foto: ČTK

Markéta Pekarová Adamová

16:25 - „Plošná opatření kvůli koronaviru trvají déle než jeden měsíc. Navrhujeme proto zvýšit v období od 1. dubna 2020 ošetřovné z 60 na 80 procent. Nejzazší datum pro vyplácení podpory je ale 30. června,” sdělila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

16:20 - Další na programu je zvýšení ošetřovného pro zaměstnance až na 80 procent.

Ošetřovné bude 80 procent se zpětnou účinností, schválila vláda

Domácí

16:10 - Poslanci vládní novelu zákona schválili, ale byly kolem toho trochu zmatky. Ministryně financí Alena Schillerová se musí vždy ke každému návrhu vyjádřit, zda s ním souhlasí, či nikoliv.

Omylem ale dala souhlasné stanovisko k jednomu z návrhů Miroslava Kalouska a až na upozornění šéfky rozpočtového výboru Miloslavy Vostré z KSČM se opravila.

15:54 - Vládní návrh doplnil změnou i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek s tím, že to pomůže především malým podnikatelům, kteří se předzásobili a mají zásoby.

Prošel jeho návrh na to, aby se mohly cigarety se starým kolkem prodávat až do konce června, což je o měsíc déle, než je podle zákona dnes.

Foto: psp.cz

Miroslav Kalousek

15:45 - Jako první začínají poslanci projednávat vládní návrh zákona o spotřebních daní v souvislosti s koronavirem. Podle této novely by do konce června měla být prodlužena lhůta pro stahování tabákových výrobků z trhu.

15:40 - V úterý by poslanci měli jednat do 19. hodin a pokračovat by měli ve středu ráno.

15:25 - Zákonodárci začínají hlasovat o pořadu schůze. V úterý zřejmě projednají čtyři senátní vratky, ve středu by pak měli řešit vládní novely zákonů ke koronaviru. Mezi ty patří například zvýšení schodku rozpočtu na 300 miliard korun nebo prodloužení podpory pro OSVČ až do 8. června.

Zatím ale není jasné, zdali bude schůze pokračovat také ve čtvrtek či v pátek. K tomu by mohlo dojít, pokud by zákonodárci nestihli projednat navržené body do středečních 19. hodin.

15:15 - Na jednání Sněmovny dorazil konečně i premiér Babiš.

15:02 - Lidovecký poslanec Ondřej Benešík navrhuje, aby poslanci vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO), aby na úrovni Evropské rady požádal o vyšetření původu covidu-19. „Vede mě k tomu závažnost situace, která bude mít velký dopad na ekonomiku,” sdělil Benešík.

Premiér však zatím není na jednání v Poslanecké sněmovně přítomen.

14:42 - Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) bude vláda projednávat podporu pro jednočlenná s.r.o. ještě tento týden. „Musí se ale přijmout opatření, aby se o podporu nehlásily mrtvé schránky,” reagovala ministryně.

Foto: instagram Aleny Schillerové

Alena Schillerová (za ANO).

14:30 - Lidovci žádají o zařazení bodu, v rámci kterého by ministři poslance informovali o další pomoci pro firmy a živnostníky. „Kvituji a vítám opatření, která vláda na jejich podporu zrealizovala. Statisíce rodin ale v této situaci nemají příjmy,” sdělil předseda strany Marian Jurečka.

Zopakoval, že na státní podporu nemají zatím nárok s.r.o., pendleři či lidé pracující na dohody. „Na ně není doposud pamatováno,” dodal Jurečka.

14:16 - Opozice i tak žádá o zařazení dalších bodů. Mezi ty nejzásadnější patří informace o omezení pohybu při přechodu českých hranic v době nouzového stavu, které jsou dosud rozporuplné.

14:11 - Zákonodárci budou nyní rozhodovat o pořadu schůze. Během tohoto týdne by měli řešit čtyři vrácené zákony ze Senátu, sedm vládních zákonů a dva body týkající se informací vlády k uvolňování ekonomiky a nákupu zdravotnických prostředků.

Právě tyto body podpoří poslanci ANO a ČSSD. U dalších to není pravděpodobné.

Zákaz vycestovat je protiústavní, říkají právníci

Domácí

14:07 - Poslanci si stejně jako u předchozích schůzí odhlasovali pokračování jednání ve stavu legislativní nouze, což umožní rychlejší schvalování zákonů.

Sněmovna schválila legislativní stav nouze. Umožní rychlejší schvalování zákonů

Domácí

14:00 - Začalo jednání Poslanecké sněmovny.

13:45 - Poslední na řadě je hnutí ANO. Šéf poslanců Jaroslav Faltýnek uvedl, že prioritně je dohoda, že se tento týden ve Sněmovně budou projednávat čtyři vrácené návrhy ze Senátu, dále sedm vládních zákonů, které se budou projednávat ve zkráceném řízení a dva body týkající se postupu uvolňování ekonomiky a nákupu zdravotnických prostředků.

13:31 - „Ošetřovné ve výši 80 procent jsme navrhovali už na začátku,” uvedl Fiala, a reagoval tak na návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové. Ta s navýšením z 60 procent na 80 přichází až nyní.

Foto: psp.cz

Petr Fiala

ODS také navrhuje odložit platby DPH do konce ledna, snížit sociální odvody a všechny služby zařadit mezi plátce nižší, tedy desetiprocentní, sazby DPH.

13:30 - „Je vláda chaotická, nebo má záměr ohrozit část podnikatelů,“ ptal se dál Fiala. ODS podpoří senátní změny zákonů v oblasti odkladu nájmů.

Fiala: Každá vláda z krize profituje, pokud nejde hrát golf

Domácí

13:20 - Další na řadě je ODS. „Vláda naprosto nezvládá pomoc živnostníkům a firmám a víme to z jejich reakcí, protože jsou zoufalí. Česká vláda zabíjí českou ekonomiku,” prohlásil na tiskové konferenci šéf strany Petr Fiala.

13:06 - Následuje tisková konference Pirátů. Ti znovu požadují, aby se ošetřovné i finanční podpora zaměřovaly i na lidi pracující na DPP a DPČ, na které se podpora zatím nevztahuje.

Podle návrhu Pirátů by měli dostat 15 tisíc za období do konce dubna a následně 300 korun na den.

13:05 - Poslanci se celkově v úterý budou zabývat čtyřmi zákony, které se vrátily ze Senátu. Kromě dvou týkajících se odkladů nájmů, jde ještě o změnu rozpočtové odpovědnosti a zákon umožňující, aby v nemocnicích působili lékaři ze zahraničí, i když nemají aprobaci v ČR.

12:37 - Podle Filipa jsou také komunisté připraveni prodloužit nouzový stav, a to až do 17. května.  

12:24 - Následuje tisková konference KSČM. Komunisté podle jejich předsedy Vojtěcha Filipa podpoří původní sněmovní verze senátních vratek. „Nemáme důvod akceptovat jakékoli změny,” sdělil Filip.

ON-LINE: Stát by měl ručit za 80 procent dlužného nájemného, navrhuje Senát

Domácí

Senát vrátil minulý týden s pozměňovacími návrhy dva zákony, které se týkají odkladu nájmu pro podnikatele i pro běžné nájemníky. Senátoři chtěli, aby stát ručil za 80 procent dlužného nájemného. „Nepodporujeme, aby stát zkrachoval,” kritizoval Filip.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl, že se v neděli stříhal sám.

12:11 - Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) následně reagoval na časté dotazy novinářů, zdali by se neměla otevřít kadeřnictví dříve než 25. května. „Nyní jsem se ostříhal sám, vlastními nůžkami. I když výsledek může vypadat jako oškubaný tenisák, jsem na to pyšný. Těším se, až kadeřníci budou smět otevřít,” sdělil Zaorálek.

Schillerové účes stále drží. Jak je to možné? Zaorálek je jako „oškubaný tenisák”

Domácí

12:00 - Začíná tisková konference vládní ČSSD. „Za zásadní považujeme zvýšení ošetřovného na 80 procent,” sdělil šéf poslaneckého klubu Jan Chvojka (ČSSD).

Ošetřovné bude 80 procent se zpětnou účinností, schválila vláda

Domácí

11:55 - Poslanec Ondřej Benešík (KDU-ČSL) vyzval ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO), aby poradila všem ženám, jak si dokáže doma tak krásně upravit vlasy. „Pořád je upravená a střídá barvy. Pokud ale řekne, jak to dělá, tak ale asi přijdou všichni kadeřníci o práci,” sdělil na tiskové konferenci Benešík.

Přijďte mě ostříhat domů, prosí lidé kadeřníky

Žena

11:50 - KDU-ČSL bude také navrhovat, aby poslanci jednali v plném počtu celý týden. Maximální počet by měl být podle předsedy Sněmovny pouze do té doby, než se nepodaří Senátem vrácené zákony schválit. Poté by se opět mělo pokračovat v omezeném počtu.

11:45 - Začíná tisková konference KDU-ČSL. Lidovci navrhují, aby vláda podpořila také lidi, kteří pracují na dohodu, a pendlery. „Těm znemožnila pracovat, a tak i pro ně chceme kompenzační podporu,” sdělil předseda strany Marian Jurečka.

Vláda rozvolňování režimu na hranicích teprve projedná, Hamáčkův návrh se změní

Domácí

Dále lidovci chtějí, aby vláda hledala větší propustnost přes hranice se Slovenskem a Polskem. „Je to problém pro rodiny, firmy, ale i pro studenty a školy,” dodal Jurečka.

11:35 - TOP 09 se nelíbí ani navýšení schodku rozpočtu na 300 miliard korun. „Nevidím jedinou snahu šetřit. Vláda nebyla schopná začít s úsporami na straně státu a problémy řeší dalším zadlužováním,” zkritizovala Pekarová.

Schodek rozpočtu bude 300 miliard korun, schválila vláda

Domácí

11:22 - Následuje tisková konference TOP 09. Předsedkyně strany Markéta Adamová Pekarová apelovala na vládu, aby umožnila občanům České republiky ze země vycestovat. „Vláda může vyžadovat karanténu, ale není důvod, aby bránila odejít občanům ze země. To je základní svoboda,” sdělila Pekarová.

11:19 - Podle poslanců STAN se možná kadeřnictví mohou otevřít ve chvíli, když se kadeřníci vehementně obrátí na ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka. Ten totiž ohlásil otevření psích salonů poté, když se na něj podle jeho slov obrátilo mnoho jejich provozovatelů.

Psi budou v Česku ostříháni dřív než jejich páníčkové

Domácí

11:09 - Starostové kritizují i návrhy ministerstva školství na postupné otevírání škol.

„Navrhujeme, aby od určitého data šli všichni žáci ZŠ do své třídy s tím, že rodiče, kteří to nechtějí, mohou děti omluvit. Je to mnohem efektivnější způsob a vytváří méně chaosu,” uvedl exšéf strany Petr Gazdík. Ředitelé škol a starostové si podle něj nevědí úplně rady s tím, jak postupovat v otevření pouze prvního stupně.

Přehledně: Kdo se vrátí do škol a kdy

Domácí

11:05 - „Vláda byla výkonná v tom, když všechno zakazovala. To, v čem už nezafungovala, je systém otevírání. Otevírání provozoven je jako losování z klobouku. Kroky vlády nedokážu pochopit a pak je lidem ani vysvětlit. Tato schůze by měla být o tom, že nám to vláda vysvětlí,” uvedl šéf poslanců STAN Jan Farský.

Vláda by podle něj měla nastavit pravidla a všem je sdělit.

Přehledně: Kdy se co uvolní? Vláda představila plán až do 8. června

Domácí

11:02 - „Náš cíl je podpořit malé a střední firmy,” uvedla poslankyně STAN Věra Kovářová s tím, že budou chtít prosadit návrh především na podporu regionů, kam by měly směřovat vládní peníze.

Schodek rozpočtu bude 300 miliard korun, schválila vláda

Domácí

11:00 - Začínají tiskové konference jednotlivých poslaneckých klubů. Jako první jsou na řadě Starostové.

On-line přenos začíná.

Kvůli schválení zákonů v souvislosti s koronavirem se poslanci od 24. března schází již potřetí. Zatímco první dvě setkání se konala pouze v omezeném počtu maximálně 102 poslanců, aby byl zachován poměrný počet hlasů a byly zajištěny hygienické standardy a odstupy dvou metrů, na této schůzi budou všichni, tedy 200 poslanců.

Poslanci zasednou zase v plném počtu, koalice potřebuje přehlasovat Senát

Domácí

Důvodem je to, že na přehlasování senátních vrácených zákonů potřebuje koalice ANO, ČSSD s podporou komunistů nejméně 101 hlasů.

Senátoři odmítli dát vládě bianco šek pro zadlužování

Domácí

Šéf dolní komory Radek Vondráček Novinkám ale uvedl, že maximální počet poslanců by měl být pouze do té doby, než se nepodaří Senátem vrácené zákony schválit, poté by se opět mělo pokračovat v omezeném počtu.

ON-LINE: Senátoři projednali všechny vládní novely zákonů ke koronaviru, některé vrátili

Domácí

Úterkem zároveň začíná klasická schůze Sněmovny, ve které sice budou mít přednost koronavirové zákony, ale pokud se vše včas projedná, bude se pokračovat běžnou agendou. Na řadě by měly být například zákony o zavedení všeobecného referenda a ve čtvrtek by měly být i tradiční interpelace.

Reklama

Výběr článků

Načítám