Hlavní obsah

Od března se mohou žáci začít vracet do škol. Podmínkou budou negativní testy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od 1. března je vláda podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) připravena zahájit návrat studentů do škol. Podmínkou ale je, že se podaří zajistit dost antigenních testů. Návrat aspoň části žáků do škol je jednou z podmínek, které vládě dali hejtmani při žádosti o nouzový stav na dalších 14 dní.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva ministr školství Robert Plaga a ministr zdravotnictví Jan Blatný (oba za ANO)

Článek

„Jsme připraveni od 1. března zahájit návrat dětí do škol. Bude to provázeno testováním pomocí antigenních testů. Ministerstvo vnitra nyní pracuje na zajištění testů a její distribuci. Pokud se nám podaří zajistit dostatečný počet testů, nic nebrání tomu, aby se žáci začali vracet do škol,” uvedl Hamáček.

Babiš chce zkusit testování žáků ve čtvrtek. Školy ho předběhly, už testují

Domácí

Podle ministra školství Roberta Plaga (za ANO) půjdou nejdříve do tříd 9. ročníky základních škol a maturanti. „Podle toho, jaká bude kapacita těchto testů, budeme spolu s ministerstvem zdravotnictví plánovat další vlny návratu do škol,” řekl.

Jen u závěrečných ročníků středních škol by se jednalo o 98 tisíc žáků a 30 tisíc pedagogů. Podle Plagy budou testováni testy, které zvládnou studenti sami, případně spolu s rodiči.

Návrat do škol 1. března? Testy ještě nejsou ani objednané

Domácí

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (ANO) půjde konkrétně o antigenní testy z přední části nosu podobně jako v Rakousku, které jsou bezbolestné. Jedním z důvodů, proč byly vybrané, je podle Blatného také to, že u testů pro kloktání nebo testů ze slin může vznikat infekční aerosol.

Reklama

Výběr článků

Načítám