Hlavní obsah

Návrat do škol 1. března? Testy ještě nejsou ani objednané

Právo, ČTK, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrat žáků do škol od 1. března, který požadují hejtmani a stanovili to jako jednu z podmínek pro svou žádost o vyhlášení nového nouzového stavu, závisí nejen na vývoji epidemie, ale také na zajištění neinvazivních testů na covid-19 s okamžitým výsledkem, které ovšem zatím nejsou ještě ani objednané. Řekl to v neděli v České televizi ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

„Testy zatím nejsou objednané,“ sdělil. Budou jich přitom potřeba miliony. Na dodávky ČR může čekat měsíc i déle, čas zabere i distribuce. Není známo, kdo bude na děti při samoodběrech dohlížet, zda učitelé nebo si výsledky budou žáci nosit z domova.

Neinvazivní antigenní testy LEPU, které se používají ve školách v Rakousku a které v ČR zastupuje firma Quickseal a o nichž Právo a Novinky v minulých dnech rozsáhle informovaly, by podle ministerstva školství mohl výrobce dodat do jednoho měsíce od objednání.

Školy otevřít od března, úřady hned. Na čem se vláda dohodla s kraji

Domácí

Jen žáků a studentů posledních ročníků ZŠ a SŠ, kteří by se mohli do lavic vrátit jako první, je 200 tisíc a testy by se měly opakovat jednou týdně. V Rakousku, které testů už dřív nakoupilo miliony, se děti samotestují dvakrát týdně. Navíc testovací sady rakouské rodiny obdržely zdarma i domů, aby si postup mohly děti vyzkoušet.

Stát měl nabídky na bezbolestné testy pro školáky už na podzim. Řeší to až nyní

Domácí

Na přípravě organizace testování ve školách pracuje Ústřední krizový štáb a ministerstvo zdravotnictví vybírá testy. Samoodběr bude navíc muset schválit ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nebo by se bleskově musel změnit zákon. Dosud musí odběr provádět vyškolený pracovník. Žáci v Rakousku si výtěr z přední části nosu jen dva centimetry hluboko (nikoliv tedy z nosohltanu) provádějí už týden sami.

Protest u Plagy doma

Možnost využití těchto testů podpořil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že největší problém bude zajistit v krátké době jejich potřebné množství. Podle něj se proto uvažuje o možnosti, že by se ČR připojila k rakouským objednávkám.

Pokud by se testovaly jen závěrečné ročníky středních škol, šlo by o 98 tisíc žáků a 30 tisíc zaměstnanců škol. Testovat by se měli pravidelně jednou za sedm až 14 dní. Kvůli opatřením proti epidemii jsou teď otevřené jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy základních škol.

Hamáček: Navrhnu samotestování jako v Rakousku

Domácí

Plaga řekl, že jako první by měli na řadu přijít závěrečné ročníky středních a základních škol a žáci z oborů s praktickou výukou. Následovat by měl první stupeň ZŠ a zřejmě střídavá výuka druhého stupně. Mezi vlnami uvolňování by podle něj mohlo být asi 14 dnů, jde o názor epidemiologů.

Testy: Plaga pro samoodběr ve školách. Na tahu je Blatný

Koronavirus

Před činžovním domem v Brně-Medlánkách, kde Plaga bydlí, demonstrovalo v sobotu asi dvě stě lidí za návrat dětí do škol. Přišli s vlajkami a transparenty. I když se část z nich dostala do domu, Plagův byt nenašli. Na nástěnce nechali vzkazy dětí, které chtějí do školy. Protestu se zúčastnili lidé z různých koutů Česka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám