Hlavní obsah

Očkování dětí 12+ proběhne hlavně v centrech. Pediatři nesouhlasí

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože ministerstvo zdravotnictví ještě neoznámilo, kdy zahájí očkování dětí věkové kategorie od 12 do 15 let, rodiče už volají pediatrům a ptají se na datum.

Foto: DPA/David Young , ČTK

Pediatrička v Německu očkuje chlapce vakcínou Comirnaty od Pfizer/BioNTech.

Článek

Dětští lékaři podle zjištění Práva byli přizváni k jednání o způsobu očkování a apelují na to, aby se toho mohli chopit sami. Pokud se ovšem spustí už v polovině prázdnin, jak odhadl ministr Adam Vojtěch (za ANO), zřejmě se nestihne závoz dětských praktiků, a jejich malí pacienti tak budou muset do očkovacích center.

Na tom, že rodiče dostanou možnost rozhodnout o očkování svých dětí vakcínou od společnosti Pfizer/BioNTech, kterou doporučila evropská léková agentura, panuje shoda. Jak dětských lékařů, tak odborníků ze skupiny MeSES (Mezioborová skupina pro epidemické situace), kteří vakcinaci této věkové kategorie resortu zdravotnictví svým úterním stanoviskem doporučili.

Neplnoleté lze očkovat i bez souhlasu rodičů

Koronavirus

„Skupina MeSES očkování dětí podporuje. Osobně ho považuji za velmi důležité. Důvodů k tomu je řada. Především ochrana jejich zdraví. V době epidemie u nás zemřelo šest dětí, což je sice málo v poměru s 30 tisíci dospělými, ale neměli bychom obětovat žádný dětský život,“ řekl Právu Daniel Dražan, člen skupiny, praktik pro děti a dorost a člen výboru České vakcinologické společnosti.

„Děti mají často po covidu dlouhodobé potíže. Může jim také způsobit multisystémové zánětlivé onemocnění, které postihuje mimo jiné orgány i srdce,“ pokračoval Dražan. „Očkováním dětí také budeme chránit jejich rizikové blízké kontakty, prarodiče, učitele. Očkování dětí zvýší kolektivní imunitu a tím sníží cirkulaci viru v populaci a umožní větší kontrolu epidemie. Také sníží riziko vzniku nových variant,“ doplnil pro Právo.

Očkovací centra válcují praktiky

Domácí

Na možnost očkování svých potomků rodiče okamžitě re­agovali. „Setkal jsem se s mnoha rodiči, kteří mají o očkování pro své děti zájem,“ doplnil Dražan.

Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů, odpovídá rodičům na dotazy už také několik dnů. „Ptají se, zda mají nechat své děti naočkovat. Jestli jim to neublíží, nebudou mít silnější vedlejší účinky. Vesměs jsou ale pozitivně naladěni. Já mohu říct to, že doporučená vakcína Comirnaty je už vyzkoušená, společnost Pfizer považuji za seriózní firmu s bohatými zkušenostmi s vakcínami,“ sdělila Právu dětská lékařka.

Pediatři budou očkovat až v 2. vlně

„Benefity si lidé uvědomují, k nim bych však možná přidala ten, že tato věková kategorie se nám nejvíc sesypala v průběhu pandemie z důvodu totální izolace a ztráty režimu. Tyto děti často trpěly pocity úzkosti, depresemi, setkali jsme se i se sebevražednými pokusy. A není úplně zanedbatelné to, že očkováním mají šanci se tomu vyhnout,“ dodala Šebková.

Přínos nerušené školní docházky zmiňuje i ministr školství Robert Plaga (za ANO), který uvedl, že očkování je jednoznačně cestou pro žáky a studenty, jak se vrátit do normálu a vyhnout se pravidelnému testování při návratu do lavic na podzim.

Ministr zdravotnictví odhadl, že očkování skupiny 12+ vláda spustí nejpozději ve druhé polovině léta. Jasnou odpověď by měli rodiče a lékaři dostat ještě před prázdninami. Start očkování dětí ovlivní ­reálný zájem o vakcinaci kategorie 16+, spuštěné minulý týden.

Imunita vůči koronaviru je na roky

Svět

Nejtěžší otázkou je nyní, kde budou děti očkovány. „Byli jsme vyzváni k vyřčení názorů na realizaci vakcinace dětí. Jednoznačně si stojíme za tím, abychom očkovali my, tedy registrující lékaři. Známe anamnézy svých pacientů, máme jako dětští lékaři ještě bohatší zkušenosti s očkováním, uchováváním vakcín i zavážením od firem než praktici dospělých. Nyní je ale logistický problém s tím, aby nás firmy dokázaly zavážet menším množstvím dávek. Například balením s deseti dávkami,“ řekla Právu Šebková.

„Se skladováním této vakcíny problém není. Comirnaty vydrží třicet dní neotevřená při 2 až 8 stupních, tedy v našich lednicích. Nicméně osobně se domnívám, že odstartuje-li se očkování této věkové kategorie v létě, nebudeme v první vlně očkovat my, ale děti budou muset do očkovacích center. Z toho nejsme nadšeni.

Apelujeme alespoň na to, aby šlo o menší centra, na která jsou navázáni odborníci z dětských oddělení. Práce s dětmi je přece jen specifická,“ říká dětská lékařka.

„K tomu bych ještě doporučila rodičům, aby i své děti ve věku šestnáct plus nyní na očkování doprovázeli. I když mohou jít samy. Nebo aby s nimi šel kamarád,“ dodává Alena Šebková.

Itálie odstartovala očkování dětské kategorie minulý týden. Od pondělí zpřístupnilo očkování od dvanácti let Německo či Polsko. Francie bude očkovat děti od 15. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám