Hlavní obsah

Neplnoleté lze očkovat i bez souhlasu rodičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od minulého pátku se k očkování už zaregistrovalo přes 290 tisíc lidí ze skupiny od 16 do 29 let. Ve věkové skupině 16 až 17 let je jich v Česku kolem dvou set tisíc. Podle vládního zmocněnce pro digitalizaci Vladimíra Dzurilly se do pondělního podvečera k očkování přihlásilo 80 tisíc lidí ve skupině 16 až 19 let. Kolik z nich je už plnoletých, se sice neví, ale dá se předpokládat, že mezi registrovanými jsou již tisíce 16letých a 17letých.

Foto: Hannah Beier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

To vyvolává otázku, zda nemusí mít k očkování souhlas rodičů nebo jiných zákonných zástupců. Zatímco ministerstvo zdravotnictví na svém webu sděluje, že nikoliv, podle viceprezidentky Unie rodinných advokátů Anny Márové to tak není a nejsou prý vyloučeny ani žaloby, kdyby některé zdravotnické zařízení naočkovalo dítě i přes nesouhlas rodičů.

V paragrafu 35 zákona o zdravotních službách, z něhož vychází MZ, se píše, že „nezletilému pacientovi lze zamýšlené zdravotní služby poskytnout na základě jeho souhlasu, jestliže je provedení takového úkonu přiměřené jeho rozumové a volní vyspělosti odpovídající jeho věku“.

Konflikty v rodině?

„To je ale v rozporu s rodičovskou odpovědností, která jim dává povinnost rozhodovat o právech dětí, a může zde dojít ke konfliktu v rodině. Domnívám se, že souhlas rodičů je důležitý,“ uvedla Márová v ČT.

Výrobce Moderny žádá o schválení vakcíny i pro děti

Koronavirus

„Od patnácti let máme sice občanský průkaz, ale svéprávnosti nabýváme až osmnáctými narozeninami. Až v tomto okamžiku jsme ze zákona dospělí a můžeme dělat právní jednání, aniž bychom potřebovali rodiče. Do té doby oba rodiče či zákonní zástupci za dítě zodpovídají,“ upozornila Márová.

Rodina a nezletilí potomci by se podle ní měli na očkování domluvit. U případného soudního sporu by podle advokátky právníci museli vzít v úvahu zmíněný zákon, ale i rozumové schopnosti dítěte. „Zákon o zdravotních službách je vyložený tak, že všichni šestnáctiletí mají rozumové schopnosti na to, že nepotřebují souhlas rodičů,“ řekla.

K očkování se už přihlásilo přes 165 000 mladých od 16 let

Domácí

V tomto věku už to chápou, zní z ministerstva

„V případě nezletilých zájemců o očkování starších 16 let je lze obecně považovat za rozumově a volně vyspělé k udělení informovaného souhlasu s očkováním proti onemocnění covid-19,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

„Tyto osoby jsou zpravidla schopné porozumět informaci lékaře o svém zdravotním stavu a o povaze očkování proti onemocnění covid-19 a na jejím základě udělit informovaný souhlas s provedením očkování,“ doplnila.

Podle ministerstva není k očkování nezletilých nutná ani indikace od pediatra. V Česku je zatím naočkovaných 2647 osob ve věku 16–17 let, ale nejčastěji se jedná o chronicky nemocné, kteří patří mezi prioritní skupiny. Mohou se ale očkovat pouze vakcínou Pfizer, všechny ostatní jsou povolené až od osmnácti let.

Anketa

Měl by být podle vás k očkování neplnoletých vyžadován souhlas rodičů?
Ano
80,9 %
Ne
19,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3348 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám