Hlavní obsah

Očkovací centra válcují praktiky

Právo, špf

Vedle očkovacích center se mohou lidé stále hlásit na očkování proti covidu ke svému praktickému lékaři. Podle zjištění Práva je jich však stále méně. Navíc mnozí praktici od očkování ustupují a objednávky ruší. Důvodů je řada, ale hlavním jsou očkovací centra, která praktiky doslova převálcovala.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Očkovací centra jedou na plné obrátky a hladce, takže lidé chodí hlavně tam,“ uvedl jako hlavní důvod poklesu zájmu praktiků o očkování předseda jihomoravské organizace Sdružení praktických lékařů Ivo Procházka. S kolegy má v plánu vyočkovat všechny dávky, které mají, a další už objednávat nebudou. Sdružení má v regionu okolo 500 členů.

Imunita vůči koronaviru je na roky

Svět

To potvrzuje mluvčí moravskoslezského hejtmanství Nikola Birklenová, podle níž nechtěla velká část pacientů čekat na dodávku vakcín k praktickým lékařům a nechala se očkovat v očkovacích centrech. Potvrdila, že část praktiků proto od očkování ustupuje.

Co s AstraZenekou?

Na další problém upozornil mostecký praktický lékař Roman Houska. „Zájem o AstraZeneku je nulový a o Johnson & Johnson malý, a tak často složitě sháníme pacienty, kterým bychom mohli vakcínu píchnout,“ řekl Právu.

Ze začátku byla pro mladší ročníky atraktivní jednodávková vakcína Johnson & Johnson, která je k dostání právě jen u praktiků. „Největší poptávka byla z řad mladších pacientů, kteří si chtěli dát jednu dávku a odjet na dovolenou,“ potvrdila Právu praktická lékařka Irena Moravíková z České Lípy.

Sputnik bude i pro Slováky nad 60 let. Bezpečnost prý potvrdila studie od Rusů

Koronavirus

Po zveřejnění stanoviska vakcinologů, že se mají J a AstraZeneca dávat spíš starším 60 let, však zájem opadl. A stovky praktiků proto objednané dávky stornovaly.

Nestačí využít celé balení

Mnozí praktici totiž mají obavy, aby zvládli balení vyočkovat. Nejmenší, o 50 dávkách, má J, zatímco dvoudávkové látky od AstraZeneky i Moderny se rozvážejí po 100 kusech. A otevřenou ampuli, kde je dávka pro pět nebo deset lidí, je třeba spotřebovat za jeden den.

Někteří praktici to řeší tím, že se dohodnou s jinou ordinací, jinde zkrátka oslovují každého, kdo má zájem. A nemusí jít pouze o registrované pacienty.

„Netypicky jsem se rozhodla využít facebookové skupiny a během asi hodiny jsme naobjednali téměř všechny pacienty, co nám chyběli pro očkování,“ popsala Ludmila Bezdíčková, která ordinuje v Praze 6.

„Je v tom guláš“

Rovněž seznamy pacientů, které si praktici udělali po spuštění očkování, už dávno neplatí. Většina z nich se totiž mezitím přeregistrovala do očkovacích center, kde přišli na řadu mnohem dříve.

„Je v tom hrozný guláš,“ uvedla karlovarská krajská předsedkyně asociace praktických lékařů Jaroslava Švandrlíková. „Nejdříve jsme očkovali nejvyšší věkové skupiny, to byla euforická doba, kdy jsme se všichni praktičtí lékaři snažili zapojit. Mezitím ale došlo ke změně velkého množství podmínek, jako například nedostatek vakcín, nepravidelné dodávky, začala se rozšiřovat velká očkovací centra,“ pokračovala karlovarská šéfka asociace s tím, že právě do velkých center mířila až dosud přednostně většina vakcín.

Ve Zlínském kraji začali praktičtí lékaři dávat nejprve AstraZeneku a pak Modernu. V současné době očkují i látkou Johnson & Johnson. Tato vakcína jim ale podle předsedy Sdružení praktických lékařů Zlínského kraje Lubomíra Nečase stále častěji přebývá a zájem o ni je mezi lidmi stále nižší. „Tím, že vakcinologická společnost oznámila, že tato vakcína není úplně vhodná pro mladší pacienty, řada zájemců ubyla. A Johnson & Johnson tak zůstává u praktiků v ordinacích,“ podotkl Nečas.

Neplnoleté lze očkovat i bez souhlasu rodičů

Koronavirus

Zároveň podle něj nastává problém s blížícími se prázdninami. „Do ordinací mají začít dodávat vakcíny jen ve velkém balení jednoho sta kusů. Těchto sto dávek musí praktik do měsíce vyočkovat, což ale někdy není možné zvládnout. Proto mezi praktiky sílí nechuť pokračovat v očkování proti koronaviru,“ podotkl Nečas.

Někde to jde

Praktický lékař Milan Václavek ze Šumperka očkuje, aniž by v této souvislosti řešil nějaké komplikace. „Distribuce vakcín funguje bez problémů. Vycházejí vstříc našim požadavkům. Teď zrovna budeme očkovat Modernou 130 lidí v rámci druhého kola. Začínáme také AstraZenekou a očkovali jsme i vakcínou Johnson & Johnson,“ řekl Právu Václavek s tím, že lidem dává ve vztahu k očkování avíza.

„Vysvětlujeme jim potřebu očkování, umíme je i přesvědčit. Momentálně očkujeme každého, kdo má zájem. Chodí sem lidé všech věkových skupin,“ dodal.

To potvrzuje Zdeněk Hromek, jenž má ordinaci v Karviné–Hranicích a současně je krajským předsedou Sdružení praktických lékařů ČR. „Někteří praktici, a já je chápu, už nechtějí očkovat nebo zrušili dodávku dávek, protože pokud dostanete očkovací látku pro 100 lidí, tak v současné době už myslím není v silách praktika těch 100 lidí na očkování sehnat,“ vysvětlil.

USA darují Tchaj-wanu statisíce dávek vakcíny

Svět

„Navíc tu byla ta dvojkolejnost, na jedné straně očkovací centra, kde brali kdekoho, na druhé my praktici, kteří jsme museli očkovat sedmdesátníky a osmdesátníky,“ popsal.

Podle Hromka chtělo v moravskoslezském regionu očkovat přes 400 praktiků, což je asi 80 procent. „Samozřejmě doba pokročila, je červen, skoro všichni se naočkovali v těch centrech, aby měli nějaký papír, takže teď bude v kraji očkovat sotva polovina praktiků z těch 400,“ odhadl.

Lepší zkušenost má praktický lékař z Kladna Pavel Brejník. Podle něj je zatím hlavní problém nedostatečná distribuce vakcín. Jinak si na nekázeň pa­cientů nestěžuje.

„Očkovat jsme měli od 1. března, ale reálně jsme začali až po třech měsících. Od distributora jsme dostali tři zásilky tří různých vakcín, všechno jsme vyočkovali během tří až pěti dnů. Pacienti k nám chodí celkem spolehlivě. Zatím ale nebyla sezona dovolených, tak uvidíme,“ řekl Právu Brejník.

Řada praktiků odmítá očkovat. Ani nemusí

Koronavirus

Dosud praktici aplikovali přes 50 tisíc dávek vakcíny J a dalších téměř 600 tisíc dávek převážně od AstraZeneky. Celkem bylo dosud proočkováno 5,9 milionu lidí, z toho 1,8 milionu druhou dávkou.

Podle dat ministerstva zdravotnictví se k praktikům od začátku roku zaregistrovalo přes 407 tisíc pacientů. V Česku je zhruba 5000 ordinací praktických lékařů, z nichž se zapojilo do očkování přes tři tisíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám