Hlavní obsah

Očkovací statistiky: Senioři čekající na termín a malý zájem třicátníků

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očkování proti koronaviru se v Česku konečně úspěšně rozběhlo a více než polovina lidí nad 50 let věku již dostala alespoň jednu dávku očkovací vakcíny. Z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) však plyne i to, že na termín očkování stále čeká i nemalé procento nejstarších seniorů a plná proočkovanost je rovněž relativně nízká.

Článek

Zatím bylo podáno skoro pět a půl milionu dávek vakcín a každý týden jich přibývá kolem půl milionu. Lidé nad 80 let věku, kteří se coby nejohroženější skupina mohli k očkování registrovat přednostně, vykazují největší zájem o vakcinaci. Spolu se sedmdesátníky jich projevilo o očkování zájem přes 85 procent.

Plně naočkovány jsou necelé dvě třetiny (63,2 procenta) lidí nad 80 let a polovina (50,2 procenta) sedmdesátníků. Poněkud tristní je, že téměř osm procent (7,9 procenta) lidí nad 80 let stále čeká na termín.

Certifikáty o očkování, testech a prodělání covidu: K čemu slouží a kde je stáhnout

Domácí

Není překvapivé, že s klesajícím věkem klesá i zájem o očkování. U věkových skupin nad 40 let projevila zájem o vakcinaci více než polovina populace, u třicátníků je zájem ještě nižší. Pro lidi nad 30 let se registrace otevřela v polovině minulého týdne, pro skupinu 16 až 29 let se otevře o půlnoci na 4. června.

Zatím není zcela jasné, jak bude očkování zohledněno při cestování do zahraničí, což je nepochybně jeden aspektů, na který mohou mladí lidé slyšet.

EMA schválila očkování dětí od 12 let

Evropa

Z lidí spadajících do věkových skupin mezi 40 a 69 lety má kompletní očkování mezi 9 a 16 procenty osob. Z hlediska celé populace má uzavřené očkování 16,8 procenta lidí nad 16 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám