Hlavní obsah

EMA schválila očkování dětí od 12 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropský lékový úřad EMA v pátek oznámil, že doporučil na území EU používat první vakcínu proti covidu-19 pro očkování dětí ve věku 12 až 15 let. Jde o látku od firem Pfizer/BioNTech, která se nabízí pod obchodním názvem Comirnaty. Doposud byla schválena pro použití u osob starších 16 let.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Vakcína Comirnaty společností Pfizer a BioNTech

Článek

„Použití vakcíny Comirnaty u dětí ve věku 12 až 15 let bude stejné jako u lidí od 16 let výše. Dostanou dvě injekce do svalu na paži s odstupem tří týdnů,“ stojí v textu EMA.

Účinky vakcíny byly zkoumány u 2260 dětí ve věku 12 až 15 let. Studie byla provedena v souladu s výzkumným pediatrickým plánem pro Comirnaty, který schválil Pediatrický výbor (PDCO).

„Zkoušky ukázaly, že imunitní reakce u Comirnaty v této skupině je srovnatelná s imunitní odpovědí ve věku 16 až 25 let (co se týká úrovně protilátek proti SARS-CoV-2),“ uvedla EMA. Děti dostaly buď placebo, nebo vakcínu. U žádného z 1005 dětí, které dostaly vakcínu, se neobjevil covid-19, zatímco u 16 z 978, které dostaly placebo ano. „Ze studie plyne, že vakcína je stoprocentně účinná při předcházení covidu“, dodal úřad s tím, že ve skutečnosti se účinnost bude pohybovat mezi 75 % až 100 %.

Vedlejší příznaky stejné jako u starších

„Nejběžnější vedlejší efekty u dětí mezi 12 a 15 lety jsou podobné jako ve skupině lidí na 16 let. Jde o bolest v místě vpichu, únavu, bolesti hlavy a kloubů a teplotu. Tyto účinky jsou obvykle mírné až střední síly a zlepšují pár dní po očkování,“ stojí v tiskové zprávě EMA.

U žádného dítěte nebyly zaznamenány vzácné vedlejší účinky, což ale podle EMA neznamená, že se nemohou objevit. Studie dospěla k závěru, že výhody Comirnaty u dětí mezi 12 a 15 lety převažují nad riziky, zejména pak u dětí ve stavu, kde je zvýšené nebezpečí vážného průběhu covidu-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám