Hlavní obsah

Očkovací certifikát zčervená tisícům lidí až 15. února

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky tisíc lidí, kteří se nechali naočkovat před delší dobou, dostaly ještě dva týdny na to, aby se nechaly přeočkovat posilující dávkou. Jinak jim certifikát o vakcinaci zčervená a fakticky přestane platit. Týkat se to ale bude jen dospělých.

Foto: Novinky

Očkovaný Čech v zahraničí se chce prokázat platným certifikátem, načež se mu na displeji telefonu zobrazí, že jeho certifikát neplatí.

Článek

Ke zkrácení platnosti základního očkování na devět měsíců dochází od 1. února ve všech členských státech EU. Fialův kabinet se ale rozhodl termín odložit až na 15. února.

Všichni před 7. květnem

„Opatření jsme se rozhodli zavést od 15. února z toho důvodu, že chceme ještě jednou vyzvat ty, kteří by mohli dostat posilující dávku, aby přišli, a abychom jim umožnili normálně fungovat na území EU a normálně cestovat,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Změna se týká všech od 18 let, kteří dostali druhou dávku vakcíny nebo jednodávkový Janssen před loňským 7. květnem, resp. 21. květnem po prodloužení termínu. Podle odhadů ministerstva se to týká asi 100 tisíc lidí. „Mohou jít do jakéhokoliv centra, nemusí se objednávat,“ prohlásil ministr. Dotčené osoby vyzve ministerstvo k přeočkování přes SMS. Po přeočkování bude platnost certifikátu opět neomezená.

Vakcínu proti omikronu klinicky testuje i Moderna

Koronavirus

Původně to tak bylo i se základním očkováním. S dalšími poznatky a klesajícím ochranným efektem se platnost omezila na pět let, teď ukazuje aplikace Tečka platnost dva roky.

Očkovací certifikát slouží jako propustka na hromadné akce, do služeb, restaurací nebo při cestování do zahraničí. Pokud někdo prodělal v nedávné době covid, může se prokazovat certifikátem o prodělané nemoci. Ten platí nejdéle půl roku od pozitivního PCR testu.

K přeočkování jsou vyhrazeny pouze mRNA vakcíny od Pfizeru nebo Moderny, bez ohledu na to, jaký typ dostal člověk dřív. Od tohoto týdne mohou po pěti měsících dostat posilující dávku také děti od 12 let, se souhlasem rodičů. Pro ně je zatím určena pouze vakcína od Pfizeru.

Co se změní od pondělí 31. ledna
lidé, kterým končí izolace kvůli covidu, nemusí dalších 30 dnů od pozitivního PCR testu do karantény kvůli rizikovému kontaktu, ani se testovat v práci nebo ve škole
do pravidelného antigenního testování se zapojí i vyšší odborné školy
od 27. ledna do poloviny února jsou zakázány návštěvy ve věznicích

U dvanáctiletých rozhodují narozeniny. První dávka juniorní, druhá „dospělá“

Koronavirus

Registrace na Novavax od úterý

Na konci února by měla do Česka dorazit v pořadí pátá vakcína, tentokrát od americké firmy Novavax. Určena je pro starší 18 let a částečně se vyrábí v Česku nedaleko Prahy.

Registraci ministerstvo spustí s předstihem, už od úterý 1. února. Na samotnou aplikaci ale dojde nejspíš až první týden v březnu. Na přeočkování se s látkou od Novavaxu zatím nepočítá.

Registrace na vakcínu Novavax se spustí 1. února. K třetí dávce určená nebude

Domácí

„Jedná se o proteinovou vakcínu, která má srovnatelnou efektivitu a bezpečnost jako mRNA vakcíny. Je to něco jako vakcína proti spalničkám, je vhodná pro všechny, kteří mají obavy z mRNA vakcín,“ řekl ministr.

Odhaduje, že může být takových osob až půl milionu. Takový odhad považují někteří opoziční politici za přehnaný. V současnosti nově očkovaných přibývá pomalu. Podle Válka je to tím, že vrcholí vlna omikronu a řada lidí covid prodělala, díky čemuž jsou dalšího půl roku oficiálně chráněni.

Reklama

Související články

Část Evropy: covid už nebude pandemie

Když úřady poprvé vyhlásily uzávěru kvůli pandemii koronaviru, zůstali Španělé doma více než tři měsíce. Několik týdnů nesměli vycházet ven, ani aby si...

Výběr článků

Načítám