Hlavní obsah

Registrace na vakcínu Novavax se spustí 1. února. K třetí dávce určená nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od 1. února bude možné podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) registrovat se k očkování vakcínou Novavax. Zatím ale nebude určena pro třetí dávky. Vakcína má do Česka dorazit na přelomu února a března, první lidé proto budou očkovaní zřejmě první týden v březnu.

Briefing ministra zdravotnictví Vlastimila Válka k očkování vakcínou Novavax Video: ČTK

 
Článek

„Od 1. února bude spuštěna možnost předregistrace na vakcínu od firmy Novavax,“ oznámil ministr Válek.

Jedná se o dvoufázovou vakcínu určenou pro lidi starší 18 let. Interval mezi dávkami bude 21 dní. První dávky by pak do Česka měly podle posledních informací dorazit na přelomu února a března.

Vakcína Novavax zatím nebude určena pro třetí dávky. „Řeší to v současné době EMA (Evropská agentura pro léčivé přípravky – pozn. red.). Z mého pohledu nevidím medicínský důvod, proč by to nemělo jít. Obecně v medicíně se vakcíny kombinují,“ řekl ministr Válek Novinkám.

Přichází vakcína pro ty, kteří nevěří Pfizeru. Registrace na Novavax do dvou týdnů

Koronavirus

Vakcína je pak podle ministra vhodná pro všechny, kteří se zatím nechtěli nechat očkovat. Část lidí totiž odmítá mRNA vakcíny, kterými se nyní v Česku většinou očkuje.

Vakcína od Novavaxu je podle informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv takzvaně proteinová, tedy jiného typu než čtyři dosud schválené vakcíny.

Epidemiologická situace v České republice se v posledních dnech opět zhoršuje. Padají rekordy v počtu nově nakažených, za středu jich přibylo necelých 60 tisíc.

ON-LINE: V Česku padl další rekord, přibylo 59 630 nově nakažených

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám