Hlavní obsah

Babiš uvedl Prymulu do úřadu. Ministrem bude člověk, který jako první chtěl promořit populaci

Právo, Novinky, Jan Martinek
Aktualizováno

Vakcinolog a epidemiolog Roman Prymula se vrací do resortu zdravotnictví necelé čtyři měsíce poté, co z něho odešel kvůli sporům s Adamem Vojtěchem. V úterý ráno ho do úřadu uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

TK ministerstva zdravotnictví po uvedení Romana Prymuly do čela resortuVideo: ČTK

 
Článek

Premiér uvedl Prymulu, jenž bude ministrem za ANO, do úřadu v osm ráno. Na ministerstvu přivítal nového ministra jeho předchůdce Adam Vojtěch (za ANO).

Na následné tiskové konferenci Prymula představil své priority, řekl mimo jiné, že nechce omezení, která by omezovala ekonomiku, nebo že nouzový stav se v blízké budoucnosti vyhlašovat nebude. Navrhl také ředitelům škol, aby vyhlásili na pátek před prodlouženým víkendem volný den, mohlo by to podle něj pomoci k přitlumení epidemie.

Prymula chce dětem prodloužit prodloužený víkend

Domácí

Prymula, který v mnoha rozhovorech tvrdil, že jej ministerská ani politická kariéra neláká, byl na ministerstvu náměstkem pro zdravotní péči od roku 2017.

Na jaře, když propukla první vlna koronavirová pandemie, byl Prymula jednou z hlavních tváří boje proti nemoci a rázem se bez přehánění stal jedním z nejmocnějších mužů ve státě: zprvu řídil Ústřední krizový štáb a byl to on, který přišel s návrhy většiny protiepidemických opatření.

Příchod Andreje Babiše a Romana Prymuly.Video: ČTK

Proslul ale také řadou kontroverzních výroků, například když koncem března hovořil o možnosti, že by ČR měla zavřené hranice ještě dva roky. Prymula také jako první veřejně mluvil o tom, že populaci je potřeba koronavirem řízeně promořit, aby získala imunitu, za což také sklidil vlnu kritiky.

Schillerová po jednání vlády: Opatření budou v kompetenci nového ministra

Domácí

V květnu začal Prymula mluvit o tom, že z ministerstva odejde, zejména proto, že neměl potřebnou bezpečnostní prověrku (nyní jako ministr má prověrku ze zákona). Prymula tehdy řekl, že měl neshody s Vojtěchem a že ministerstvo zavedlo povinné bezpečnostní prověrky kvůli obavám z jeho popularity, což Vojtěch popřel.

Babiš tehdy nabídl Prymulovi místo vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, stal se také členem nově zřízené vládní rady pro zdravotní rizika, která nahradila krizový štáb.

Babiš v projevu: Nechci dopustit miliony nakažených a tisíce mrtvých

Domácí

Plukovník v záloze 

Vystudovaný epidemiolog Prymula působil jako prorektor a rektor Vojenské lékařské akademie. Je plukovníkem v záloze, vojenské vystupování při veřejných vystoupeních nezapře. Je mezinárodně uznávaným odborníkem na imunizaci a vakcíny, o očkování napsal několik publikací a dodnes předsedá České vakcinologické společnosti.

Prezident jmenoval Romana Prymulu ministrem zdravotnictví

Domácí

V letech 2009 až 2016 vedl Fakultní nemocnici v Hradci Králové (jeho předchůdcem byl Leoš Heger, exministr zdravotnictví za TOP 09 ve vládě Petra Nečase), v červnu 2016 jej s okamžitou platností odvolal ministr za ČSSD Svatopluk Němeček kvůli údajnému střetu zájmů.

Prymula čelil podezření, že v čele nemocnice pobíral desítky milionů od společnosti Biovomed, jejíž jedinou jednatelkou byla jeho dcera Karolína. Miliony měl Prymula od firmy inkasovat za „přednáškovou činnost“ a „klinický výzkum“.

Prymula po svém odvolání ohlásil, že se bude bránit právní cestou a údajný střet zájmů je zástupný problém: s ministrem Němečkem měl prý spory ohledně fungování resortu a hygienické služby.

Plukovník Prymula okamžitě pod palbou, vtipy plní internet

Koktejl

Když v listopadu 2016 skončil v čele resortu sám Němeček, Prymulovy kroky vedly rovnou na ministerstvo: začal jako poradce Němečkova nástupce Miloslava Ludvíka (ČSSD), který jej v roce 2017 jmenoval náměstkem pro zdravotní péči. Vojtěch jej ve funkci ponechal.

Zastánce čínské medicíny

Kontroverze budilo Prymulovo angažmá v oblasti čínské medicíny. V roce 2015 založil v areálu hradecké nemocnice centrum tradiční čínské medicíny a chtěl otevřít v rámci nemocnice i samostatnou kliniku, kterou měla financovat česko-čínská společnost CEFC a která by byla úzce provázaná s nemocnicí, proti čemuž ostře protestovala např. Česká lékařská komora.

Kliniku čínské medicíny nakonec Prymula neprosadil a centrum skončilo v roce 2019 kvůli změně legislativy, která dnes neumožňuje působení specialistů alternativní medicíny ve státních zdravotnických zařízeních.

Prymula si v červnu založil živnost na výrobu zdravotnických prostředků a přednášky. Odůvodnil to tím, že živnost si založil po odchodu z ministerstva, ale nic nevyrábí.

Jak je to s Prymulovou prověrkou? Jako náměstek ji nedostal, jako ministr už ji nepotřebuje

Domácí

Prymula koketoval i s politikou: na kandidátku do senátních voleb ho v roce 2014 lákala Strana práv občanů – zemanovci. Prymula ale nakonec kandidaturu stáhl.

O tom, že by mohl Vojtěcha nahradit, se spekulovalo už na jaře. Tehdy to ale odmítal. „Žádné politické úmysly nemám a do politiky jsem nikdy vstupovat nechtěl,“ řekl.

Šestapadesátiletý Prymula je ženatý, má dceru a syna, je náruživým šachistou: Mezinárodní šachová federace (FIDE) mu udělila titul mistra.

Foto: Novinky

Roman Prymula

Reklama

Výběr článků

Načítám