Hlavní obsah

Jak je to s Prymulovou prověrkou? Jako náměstek ji nedostal, jako ministr už ji nepotřebuje

Novinky, Jan Menšík

Jedním z důvodů, proč na konci května opustil Roman Prymula post náměstka ministra zdravotnictví, byla skutečnost, že nezískal bezpečnostní prověrku. V úterý se Prymula na ministerstvo vrátí i bez prověrky – jako ministr ji totiž už nepotřebuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Epidemiolog Roman Prymula.

Článek

Epidemiolog Prymula, který střídá v čele resortu svého někdejšího nadřízeného Adama Vojtěcha (za ANO), jenž v pondělí oznámil rezignaci, nezískal prověrku ani na nejnižší stupeň „důvěrné“.

Podle Zdravotnického deníku to bylo kvůli jeho někdejšímu působení ve společnosti Biovomed jeho dcery ve stejné době, kdy zastával post ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Prymula. Voják se slabostí pro čínskou medicínu, který říká nepříjemné pravdy

Domácí

Náměstci museli prověrku podle Vojtěchova nařízení získat do poloviny letošního března, což se Prymulovi nepovedlo. Náměstkovi pak byla lhůta vzhledem k jeho důležitosti pro resort prodloužena do doby, než Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) nerozhodne. To úřad nestihl, protože Prymula se s Vojtěchem během jarní fáze koronavirové epidemie rozkmotřil a z ministerstva odešel na Úřad vlády.

Následně Prymula prohlásil, že celé nařízení ohledně prověrky bylo účelové a způsobené obavami z jeho popularity.

Absence prověrky už ale teď není pro Prymulu žádnou překážkou, protože jako ministr se může s utajovanými informacemi podle zákona seznamovat i bez prověrky.

Už spolu ani nemluví, Vojtěch Prymulu jako náměstka nechce

Domácí

Změnu zákona před zhruba dvěma lety chtěla zákonodárcům navrhnout bývalá ministryně obrany za ANO Karla Šlechtová. Ta tehdy spekulovala o tom, jestli by ministři neměli mít povinnost prověrky, čímž by došlo k jejich prověření.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministrem zdravotnictví bude Prymula

Ministrem zdravotnictví bude Roman Prymula. Řekl to premiér Andrej Babiš. Prymula nahradí Adama Vojtěcha, který v pondělí rezignoval.

Výběr článků

Načítám