Hlavní obsah

Vláda chce prodloužit nouzový stav o 30 dní

Novinky, ČTK, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) se v pondělí shodl na prodloužení nouzového stavu o 30 dní, tedy do 20. prosince. Po jednání vlády o tom informoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Záznam: Tisková konference po jednání vlády 16.11.2020Video: ČTK

 
Článek

„Vláda se shodla, že bude žádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o 30 dní, tedy do 20. prosince. Alespoň některá z přijatých opatření totiž vyžadují omezení shromažďování. Pokud je chceme zavádět plošně, musíme prodloužit nouzový stav,“ sdělil v pondělí ve Strakově akademii Blatný.

Blatný: Nebezpečí trvá, navrhnu prodloužení nouzového stavu o měsíc

Domácí

Aby byl nouzový stav prodloužen, budou to ale muset podpořit také poslanci. Ti by o tom zřejmě měli jednat ve čtvrtek. Nouzový stav platí zatím od 5. října do 20. listopadu.

Restrikce v obchodech

Kabinet také v pondělí odsouhlasil, že od středy bude platit v obchodech omezení počtu lidí. Jeden člověk pro sebe bude muset mít prostor 15 metrů čtverečních.

V obchodech bude smět být jen omezený počet lidí. Zavíračka se ale posune

Domácí

Už v průběhu jednání také sdělila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD), že vláda schválila nařízení, podle nějž se od ledna zvýší minimální mzda o 600 korun na 15 200 korun měsíčně.

Minimální mzda vzroste na 15 200 korun

Ekonomika

Vláda také schválila, že v rámci plateb za užití dálnic se navýší i poplatky za hluk a znečištění. Kamionoví dopravci si tak příští rok za mýto připlatí.

Dopravci si za mýto připlatí, nově i za hluk a znečištění

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám