Hlavní obsah

Nouzový stav až do prosince? Vláda rozhodne v úterý

Novinky, ber, jam, ven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Epidemiologická situace v Česku se i přes přijatá opatření stále zhoršuje. Vláda proto v úterý projedná na mimořádné schůzi návrh, aby požádala Sněmovnu o souhlas s prodloužením nouzového stavu. Kabinet ho může prodloužit jen po předchozím souhlasu poslanců.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO).

Článek

Podle dřívějších vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) i končícího ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) by se měl stav nouze prodloužit o měsíc, tedy do začátku prosince.

Zhruba po stejnou dobu by podle Prymuly měla být zachována nynější opatření. Vzhledem k tomu, že se situace v Česku stále zhoršuje, dojde ale zřejmě ještě k větším omezením.

Prymula: Vláda požádá o prodloužení nouzového stavu

Domácí

Premiér Babiš v neděli ve videu zveřejněném na YouTubu řekl, že pokud se nestane zázrak, bude vláda muset opatření proti šíření koronaviru přitvrdit. Znovu také vyzval veřejnost, aby omezení dodržovala.

Kabinet může ale nouzový stav prodloužit až po předchozím souhlasu poslanců. Sněmovna by se k němu mohla vyjádřit v pátek 30. října. ČTK to sdělil její předseda Radek Vondráček (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám