Hlavní obsah

Nevypadalo to se mnou dobře, přiznal Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman, který je už skoro měsíc v nemocnici, v pátečním rozhovoru pro Frekvenci 1 uvedl, že to s ním „nevypadalo dobře“, ale že se už cítí lépe. Podstatou jeho potíží podle něj je, že mu nechutná jíst a špatně tráví. Poznamenal také, že kvůli svému stavu omezí některé oficiality.

Celý rozhovor s prezidentem Zemanem pro Frekvenci 1Video: Frekvence 1

 
Článek

„Já se cítím naprosto normálně, a dokonce, protože nejsem přetížený, tak lépe než obvykle. Představte si, že například už měsíc nekouřím. Neříkám, že mi to vydrží, ale měsíc, to už je docela dlouhá doba,“ řekl.

Hlava státu je hospitalizovaná od 10. října v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Ve čtvrtek byl prezident z JIP přeložen na standardní pokoj.

Můj skutečný stav je založen na tom, že mně nechutná jíst a že špatně trávím.

„Na začátku, když mě do této nemocnice přivedli, tak to nevypadalo dobře, a to z jednoho velmi prostého důvodu, můj skutečný stav – i když jakási Džamila Stehlíková říkala, že mám deset nemocí –, tak můj skutečný stav je založen na tom, že mně nechutná jíst a že špatně trávím. No a kroky, které se tady v nemocnici udělaly, vedly k tomu, že už jsem zcela normální a díky bohu za to,“ dodal Zeman.

Zeman se v rozhovoru vyjadřoval trochu těžce, ale jinak srozumitelně. Poprvé v něm veřejně okomentoval výsledky voleb, které se konaly 8. a 9. října. Zmínil neúspěch Pirátů, uvedl, že si pročítal programy a že nejhorší měla podle něj Strana zelených. Zkritizoval média a oznámil, že se sejde s šéfem ODS a kandidátem ve volbách vítězné koalice SPOLU Petrem Fialou.

Konzilium: Zdravotní stav prezidentovi neumožňuje naplno pracovat

Domácí

Některé oficiality omezí

Poznamenal, že jmenování premiéra nebude problém, přičemž zmínil, že šéf ANO Andrej Babiš o post zájem nemá. „Já ze své strany udělám vše pro to, aby tato vláda vznikla co nejrychleji, samozřejmě některé oficiality bude asi zapotřebí omezit, například tuto vládu jmenuji v Lánech a nikoli na Hradě, no ale to existenci a legitimitě vlády nijak nevadí,“ řekl.

Zeman se v říjnu vrátil do nemocnice, kde už předtím strávil osm dní v září. Hrad ale o jeho zdraví nepodával bližší informace. Až ÚVN na dotaz Senátu sdělila, že prezident není schopen vykonávat pracovní povinnosti.

Zeman promluvil z nemocnice: Už jsem zcela normální. Fialovu vládu jmenuji co nejdříve

Domácí

Politici začali chystat aktivaci článku 66 Ústavy o převedení části prezidentských pravomocí na šéfa Sněmovny a premiéra, o čemž by měli rozhodovat na základě aktualizované zprávy lékařů.

Zástupci lékařského konzilia v pátek uvedli, že prezidentův stav dále vyžaduje hospitalizaci a neumožňuje mu naplno pracovat.

Schází se konzilium. Prezident je pro mě nemocný člověk, řekl chirurg Pafko

Domácí

Zeman, přestože přiznal, že jeho stav nebyl dobrý, v souvislosti s článkem 66 zkritizoval mimo jiné senátora Pavla Fischera, který byl jedním z těch, kdo o aktivaci mluvili.

Prezident zároveň potvrdil, že jeho podpis pod svoláním nové Sněmovny, k němuž dojde 8. listopadu, je pravý. K podpisu došlo podle Hradu 14. října, záznam z podpisu zveřejnila prezidentská kancelář 21. října. „Samozřejmě že ten podpis je pravý,“ řekl Zeman.

Video Miloše Zemana v nemocniciVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám