Hlavní obsah

Schází se konzilium. Prezident je pro mě nemocný člověk, řekl chirurg Pafko

V Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) se v pátek sešlo lékařské konzilium kvůli zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana. Ten je hospitalizován od 10. října kvůli nespecifikovaným obtížím souvisejícím s chronickým onemocněním. Ve čtvrtek byl Zeman přeložen z JIP na standardní rehabilitační pokoj.

Pavel Pafko v ÚVNVideo: Aktu.cz

 
Článek

Členy konzilia by měli být například kardiochirurg Pavel Pafko, fyzioterapeut Pavel Kolář, rektor Karlovy Univerzity Tomáš Zima, psychiatr Martin Anders, vedoucí transplantační hepatolog IKEM Pavel Taimr, neurolog Robert Rusina, gastroenterolog Robert Brůha.

Pafko při příchodu do nemocnice uvedl, že není jasné, jak bude činnost konzilia probíhat a nezná ani jeho další členy. Na prezidenta se byl podle svých slov podívat 27. října.

„Prezident je pro mě nemocný člověk,” zdůraznil svou pozici ve sledovaném případu. Podle něj nehraje roli, zda je to prezident či kdokoli jiný.

„Chtěl bych jednoznačné otázky, na které musíme všichni dát jednoznačnou odpověď,” uvedl s tím, že „konzilium musí jednoznačně rozhodnout”. Uvedl, že konzilia se vždy svolávala proto, když si chtěl ošetřující lékař, v tomto případě Miroslav Zavoral, potvrdit svůj názor.

Zemanův zdravotní stav posoudí nové konzilium

Domácí

Z doposud jediného vyjádření ke zdravotnímu stavu hlavy státu, které si na ÚVN vyžádal Senát, plyne, že prezident není schopen výkonu pracovní činnosti, přičemž prognóza dalšího vývoje zdravotního stavu je krajně nejistá. To je ovšem z poloviny října. Ve čtvrtek byl Zeman přeložen z jednotky intenzivní péče na běžný pokoj.

Kdo a zda výsledky konzilia zveřejní, není jasné. Hradní kancléř Vratislav Mynář v pátek uvedl, že s konziliem není prezidentská kancelář ve spojení a nemá o jeho činnosti žádné informace.

Zeman promluvil z nemocnice: Už jsem zcela normální. Fialovu vládu jmenuji co nejdříve

Domácí

Zeman se v pátek telefonicky spojil s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Chtějí se setkat osobně. Poskytl také rozhovor Frekvenci 1, kde se vyjadřoval k aktuálním politickým otázkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám