Hlavní obsah

Není vyhráno: Hospitalizace a úmrtí znepokojivě rostou

Právo, Jan Martinek

V boji s pandemií ještě nemá ČR zdaleka vyhráno. Ačkoliv počet nově pozitivně testovaných stále klesá, významně naopak stouplo číslo hospitalizovaných osob i mrtvých.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Medička na jednom z covidových oddělení Fakultní nemocnice Olomouc.

Článek

Mezi pondělím a úterým přibylo v nemocnicích 882 pacientů s covidem, přičemž z neděle na pondělí jich naopak přibližně sto ubylo. Hospitalizovaných je nyní celkem 8278 a 1244 bylo k úterku v těžkém stavu, o sto více než předchozí den.

V úterý s covidem zemřelo rekordních 220 pacientů, počet obětí je na čísle 4089. Posledních několik dní umírají s covidem zhruba dvě stovky lidí denně, přičemž na jaře zemřely dvě stovky za měsíc.

V nemocnici ve Stodu na Plzeňsku vypomohou zdravotníkům policisté

Domácí

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek řekl Právu, že hospitalizovaných pacientů bude přibývat. „V minulých týdnech bylo diagnostikováno velké množství seniorů, křivka ještě zhruba dva týdny poroste. Je to setrvalý stav,“ uvedl Dušek. Ten už dříve řekl, že nemocnice zažijí největší nápor covidových pacientů zhruba v polovině listopadu.

Mnoho seniorů je pozitivních

Počet nově pozitivně testovaných oproti úterku za středu mírně vzrostl. Ke včerejšímu podvečeru jich bylo 7298, zhruba o 500 více než v úterý. Za předvčerejšek laboratoře odhalily 12 088 případů. Z toho lze usuzovat, že celkové číslo bude o něco vyšší, ale zřejmě nebude dosahovat rekordních počtů z předminulého týdne.

Nákaza koronavirem se v ČR významně šíří v domovech seniorů a v pobytových zařízeních sociálních služeb. Proti minulým týdnům se nákaza mnohem pomaleji šíří ve velkých městech. Brno i Praha patří nyní na mapě ČR k těm nejméně zasaženým.

Za odmítnutí testů hrozí seniorům v domovech pokuta až tři miliony korun

Domácí

V Praze v úterý laboratoře potvrdily 875 nových případů, což je o 600 méně než před týdnem. Nově nakažených je v metropoli v přepočtu na 100 tisíc obyvatel zhruba 411, zatímco na nejvíce postiženém Náchodsku je to 991. Brno-město má dokonce jen 379 a Brno-venkov 467 covid pozitivních na sto tisíc lidí.

Bavorsko pro ČR rezervuje 100 lůžek

Po jednání s bavorským ministerským předsedou Markusem Söderem včera premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že Bavorsko rezervuje pro případ české potřeby 100 lůžek intenzivní péče. Žádost o pomoc, pokud by to bylo nutné, by podalo ministerstvo zdravotnictví.

Co se týče personálního zajištění nemocnic, politici nehovořili o konkrétních možnostech spolupráce, doplnil Babiš. „Tento projev solidarity je pro nás důležitý. Je to samozřejmě velkorysé gesto a chci jen potvrdit, že v případě potřeby na bavorské straně budeme postupovat recipročně,“ podotkl premiér.

Babiš dále poděkoval Söderovi za to, že bavorská vláda hradí testy pro zahraniční pracovníky, kteří mají povinnost nechat se jednou za týden otestovat. Německo zařadilo Česko od 25. září mezi rizikové oblasti. Návštěvník, který nemá výjimku a neprokáže se negativním testem na covid-19, musí na 14 dnů do karantény. Čeští pendleři mají od bavorské vlády výjimku.

Hranice se SRN se nezavřou

Babiš vyloučil úplné uzavření hranic s Německem, i podle

Babiš jednal s bavorským premiérem o koronaviru i možné spolupráci

Domácí

by to mělo negativní dopad na ekonomiku obou zemí.

„Jde nám především o to, abychom zachovali funkční ekonomiku, hospodářské podniky, školy a mateřské školy. Dobré je, že otevřené hranice jsou na obou stranách doprovázeny velmi podobnými opatřeními. Pro nás je důležité, aby i lidé z Česka mohli přijíždět. Máme celou řadu zaměstnanců z Česka, kteří pracují zejména ve sféře ochrany zdraví a medicíny,“ poznamenal Söder.

Reklama

Výběr článků

Načítám