Hlavní obsah

Návštěvy v domovech seniorů až v červnu. Letní dětské tábory stále ve hře

Novinky, Klára Beranová
Praha
Aktualizováno

Návštěvy domovů pro seniory by mohly být povolené v červnu, uvedla v pátek na tiskové konferenci ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) pak na stejné konferenci naznačil, že by se mohly o prázdninách konat i tradiční tábory pro děti, ale bude to ještě předmětem debaty.

Foto: MPSV

Jak se budou otevírat sociální služby

Článek

Maláčová se o návštěvách seniorů v domovech zmínila, když mluvila o tom, že se od pondělí 27. dubna začnou znovu rozbíhat sociální služby, což v pátek schválila vláda. Zprvu to však bude jen po telefonu či přes internet.

„Schválili jsme plán rozvolňování sociálních služeb. V pondělí se začíná rozvolňovat nízkoprahová zařízení pro děti a mládež, ale pouze po telefonu a on-line,” sdělila Maláčová.

Postupně pak začnou fungovat sociální služby i v terénu či ambulantně. Jako poslední by se mohly otevřít stacionáře a terapeutické dílny.

Česko bude spolupracovat na vývoji vakcíny na koronavirus, oznámil Babiš

Koronavirus

„Návštěvy domovů pro seniory jsou až v poslední fázi. Podle harmonogramu to zatím znamená, že návštěvy budou povolené až 8. června,“ uvedla Maláčová s tím, že se to ale ještě může změnit.

Sociální služby se kvůli šíření nákazy novým koronavirem uzavřely 16. března. „Plán byl konzultován s epidemiology a byl schválen ministerstvem zdravotnictví. Může se ale měnit podle vývoje epidemiologické situace,” dodala Maláčová.

O táborech se rozhodne v květnu

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch mluvil o dětských táborech po otázce novinářů.

„Mohlo by dojít k uvolnění některých akcí pro děti, ale za přísných podmínek z hlediska počtu dětí i hygienických pravidel,“ sdělil Vojtěch.

Záležet podle něj bude hlavně na epidemiologické situaci. „Debatu o tom povedeme ale nejprve v polovině května,” dodal ministr.

Pondělí 27. dubna

  • Otevření nízkoprahových zařízení pro děti a mládež (NZDM) a sociálně aktivizačních služeb (SAS) pro rodiny s dětmi v bezkontaktní formě, tedy po telefonu a elektronicky.

Pondělí 11. května 

  • Otevření NZDM a SAS pro rodiny s dětmi v terénní formě, a to v přirozeném prostředí uživatelů.
  • Otevření SAS pro seniory a osoby se zdravotním postižením v terénní formě v bezkontaktní podobě.
  • Možnost vycházet mimo areál pro klienty v pobytových službách péče kromě cílové skupiny seniorů.

Pondělí 25. května

  • Otevření týdenních stacionářů v omezeném režimu pro všechny potřebné. 
  • Otevření SAS pro seniory a osoby se zdravotním postižením v terénní formě.
  • Otevření NZDM a SAS pro rodiny s dětmi v terénní a ambulantní formě.
  • Otevření denních stacionářů v omezeném režimu pro cílovou skupinu děti a mládež.

Pondělí 8. června 

  • Otevření denních stacionářů, center denních služeb, sociálně terapeutických dílen, sociálně aktivizačních služeb pro osoby se zdravotním postižením pro všechny cílové skupiny kromě seniorů v omezeném režimu.
  • Možnost návštěv u klientů pobytových služeb péče za podmínek dodržování všech preventivních opatření.
  • Znovuobnovení poskytování sociálních služeb na základě individuálního plánování a smluv o poskytování sociálních služeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám