Hlavní obsah

Narozeniny slavil v kabině kamionu ve frontě na test

Právo, Patrik Biskup
Rozvadov

Takovou kulisu k oslavě svých pětapadesátých narozenin si řidič kamionu Jiří Vaculčík ze Slavkova u Brna rozhodně nepředstavoval. Pondělí, den svých půlkulatin, totiž celé strávil na hraničním přechodu v Rozvadově. Musel si tam vystát mnohahodinovou frontu na covidový test, bez kterého by nemohl dál pokračovat v jízdě do Německa.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Kolona kamionů na Rozvadově

Článek

„V neděli v deset večer jsem vyjel z Moravy a ve čtyři ráno dorazil do Svaté Kateřiny, kde už se začaly kamiony štosovat. Další dvě hodiny jsem pak popojížděl na sedm kilometrů vzdálený přechod. A od šesti tady stojím ve frontě na test. Je poledne a zdaleka na mě ještě nepřišla řada,“ řekl Právu řidič kamionu.

Počítali jsme jen s pendlery, tak obrovský počet řidičů kamionů nás zaskočil
pracovník odběrového centra

I když podle jeho slov fronta postupovala doslova hlemýždím tempem, dobrá nálada ho neopouštěla.

„Za šest hodin jsem se posunul o dvacet metrů. Je to sice mazec, ale s tím nic nenadělám. Mám narozeniny, tak proč se rozčilovat. Přiťuknu si tady s kámošema kafem,“ pokračoval Vaculčík, který přes Německo jede až do Francie. „Úplně se děsím toho, co nás čeká třeba na německo-belgických hranicích,“ dodal šofér.

Čekalo tisíc řidičů

Odběrové místo na covidový test na dálničním přechodu v Rozvadově v pondělí doslova praskalo ve švech.

Na hranicích v Rozvadově je osmikilometrová fronta, němečtí průmyslníci si zoufají

Koronavirus

Od rána se tady vytvořila několik set metrů dlouhá fronta řidičů kamionů, kteří stejně jako Vaculčík neměli povinný antigenní test pro vstup do Německa. Kolem poledne stálo ve frontě okolo osmi set až tisícovky šoférů, z nich polovina byli cizinci. K dispozici byl v tu dobu pouze jeden stan s tříčlenným personálem. Řidiči tak museli čekat dlouhé hodiny, než na ně přišla řada.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Řidiči čekající na Rozvadově na koronavirový test

Ti, kteří přijeli v šest ráno, ještě po poledni stáli asi padesát metrů před stanem. Na výsledek testu pak čekali 10 až 15 minut.

Práci personálu testovacího centra ztěžovalo také počasí. Silný mráz, kdy po ránu teplota klesala až pod minus 20 stupňů, komplikoval rozbory vzorků. „Museli jsme stan permanentně vyhřívat. Složitější jsme to měli také s administrativou u cizinců, kteří za test platili,“ řekl jeden z pracovníků centra.

Zmatky, čekání a rozčarování: Němečtí policisté vraceli pendlery od hranic

Domácí

Podle něj dorazil odpoledne ještě jeden mobilní odběrový tým.

„Počítali jsme jen s pendlery, tak obrovský počet řidičů kamionů nás zaskočil,“ dodal pracovník centra.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Kolona kamionů na Rozvadově

Testovací stanoviště na Rozvadově provozuje Záchranná služba Asociace samaritánů ČR Praha-západ. Kromě odběrového místa v obci Rozvadov, které je otevřené v neděli a v pondělí, mají nonstop testovací tým přímo na dálničním přechodu Rozvadov. Jen za neděli obě stanoviště otestovala na 700 lidí.

Německé ministerstvo vnitra rozšířilo výjimku pro pendlery

Evropa

Vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu Jan Karásek s ředitelem sdružení dopravců ČESMAD domlouvá testování řidičů kamionů u praktických lékařů. „Všechny nemocnice, ve správě kraje, posílily v neděli odběrové týmy,“ dodal Karásek.

Reklama

Výběr článků

Načítám